Izrael a Palestina, Palestina a Izrael

Izrael a Palestina, Palestina a Izrael https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95043/bmid_izrael-a-palestina-palestina-a-izra-kzi-95043.JPG 4 23 8

Pestrá mozaika dojmů, úvah, komentářů a zamyšlení z cesty po oblasti, která je jedním z neuralgických bodů současného světa i kolébkou jeho kultury. Kniha je na rozhraní cestopisu a historicko-politické publicistiky. Poznatky a zážitky z návštěv Izraele a Palestiny z pera redaktorky Českého rozhlasu. Obsah: Tel Aviv, Gaza, Jeruzalém, Betlém, Hebron-Chalíl, Beduíni, Amos Oz, Náblus, Ariel, Jericho - Aríha, Mohamed Said Ahmed, Haifa, Vesnice, které nejsou na mapě, Akko, Golany, Mrtvé moře, Přejdi Jordán, Rudé moře, Post scriptum, Chronologie některých důležitých událostí.... celý text

Přidat komentář

Nofar197
17.05.2023 4 z 5

R. E. M. : Židé mají na tuto zemi historicky dané právo. S tím Palestinci nic nenadělají, kdyby se na hlavu postavili. A pokud vím, původní plán OSN byl rozdělit tehdejší Britský mandát Palestina na stát židovský a arabský s tím, že Jeruzalém bude mít zvláštní status. Palestinci plán OSN odmítli a den po vyhlášení izraelské nezávislosti zahájily armády osmi arabských států ofenzivu. Arabské armády byly tvrdě poraženy. Je mi líto, ale za svou situaci si Palestinci mohou sami.

Nofar197
17.05.2023 4 z 5

Akana : Izrael nám dal B-h. A smytec.


Nofar197
25.09.2022 4 z 5

Velmi dobrá kniha, ale autorka se bohužel vždy nedržela zásady, že novinář má být nestranný.

JanaProchazka
28.10.2020 5 z 5

Mám ráda způsob, jakým umí tato publicistka a spisovatelka popisovat svět kolem sebe. Vyprávění o Palestině a Izraeli bude vždycky trochu zabarvené, člověk se při psaní neubrání emocím, pokud nejde vyloženě o vědeckou publikaci, u této knihy mám ale pocit, že se autorce podařilo vyhnout se jakési hysterii a kus reality se jí popsat povedlo. Bravo.

R.E.M.
25.11.2017 5 z 5

Autorka putuje po Palestině a Izraeli, setkává se s Izraelci i Palestinci, klade otázky a zachycuje odpovědi lidí z obou stran komplikovaného územního a politického sporu, poodhaluje jádro jejich komplikovaných vztahů, jejich názory na situaci, jejich životy. Moje původní představa toho, kdo má větší pravdu a právo se narušila, není jednoduché určit, kdo je blíž právu. Svou nezpochybnitelnou část viny mají Izraelci (zcela souhlasím s uživatelem Akana), kteří nejen politickou silou a za pomocí jiných států získali území, které patřilo jiným, kteří jsou absolutně přesvědčeni o své pravdě, jednají nadřazeně ve vztahu k Palestincům, pokračují ve své agresivní politice vč. „preventivní“ prezentace síly, "preventivního" zabírání území, viz např. původně syrské Golanské výšiny.

Skvělý cestopis, který mi přidal spoustu informací a částečně osvětlil nepřehledný a velmi komplikovaný vztah mezi Izraelem a Palestinou, přiblížil některé aspekty jejich mnohaletého, konfliktů a bojem naplněného, nesmiřitelného vztahu, kdy jsou si představy palestinské a izraelské spravedlnosti a práva na míle vzdáleny. Výborně odvedená práce Pavly Jazairiové - cestopis, jak má být.

Akana
12.12.2015 5 z 5

Takhle si představuju dobrý cestopis. Žádný turistický leták nebo snůšku rádobyvtipných historek a povrchních postřehů. Jazairiová to má všechno poctivě odcestované, odpozorované, odposlouchané a svědomitě se snaží dávat slovo názorům obou znesvářených stran i jejich jednotlivých frakcí. I každodenní život nebo příroda jsou náplní této knihy, ale je logické, že politika musí mít v tomto případě navrch a je to jedině dobře.

Pro úvod do složité situace v regionu lze tuhle knížku jen doporučit. Je tu historické shrnutí i reflexe (v té době) nejžhavějších událostí. Díky rozhovorům autorky s mnoha místními osobnostmi aspoň trochu dokážeme pochopit, v čem vězí izraelsko-palestinská tragédie. Při vší snaze o nestranný pohled musím říct, že hlavní brzdu v řešení konfliktu shledávám v dogmatismu Židů a v jejich jinak než nábožensky neobhajitelném přesvědčení o právu na tuto zemi. I relativně vstřícní a tolerantní Židé, s nimiž autorka mluvila, věří tomu, že Izrael jim dal Bůh a šmitec. Stejně jako tomu ve Starém zákoně věřil Jozue, když dal zmasakrovat původní obyvatelstvo. Jak se dá diskutovat s lidmi používajícími argument "Je to Boží vůle"?

puplik
24.09.2013 4 z 5

Knihu jsem četl před dovolenou v Izraeli :) i když se toho za těch pár let spoustu změnilo,dodal mi tento cestopis alespoň základní znalosti o této nádherné zemi. Mimochodem dovolená byla jedna z nejnádhernějších jakou jsem zažil

martin č.
24.05.2012 5 z 5

Knížku jsem četl, když před 12ti lety vyšla. Byla velmi aktuální a přibližovala, myslím, dobře pohled na palestinsko-izraelské problémy i běžný život v Izraeli. A protože blízkovýchodní situace ještě asi dlouho nebude mít řešení, troufnu si říct, že je dvanáct let starý pohled Pavly Jazairiové stále aktuální. Nakonec i současný premiér Netanjahu byl premiérem už tehdy.

Štítky knihy

Izrael zeměpis cestopisy Palestina

Autorovy další knížky

Pavla Jazairiová
česká, 1945
2005  69%Cestou hvězdy
2005  83%Závoj a džíny: Ženy v islámském světě
1999  83%Izrael a Palestina, Palestina a Izrael
2011  75%Podél cest
2003  83%V Indii

Kniha Izrael a Palestina, Palestina a Izrael je v

Právě čtených2x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce34x
Chystám se číst21x
Chci si koupit6x