Prchavý čas světla

Prchavý čas světla https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407604/bmid_prchavy-cas-svetla-4eO-407604.png 4 32 12

Podmanivý příběh Lee Millerové, modelky časopisu Vogue, známé fotografky a partnerky slavného surrealisty Man Raye, zachycuje především jiskřivou romanci dvou výrazných osobností a neopakovatelnou předválečnou atmosféru bohémské Paříže.

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

The Age of Light , 2019


více info...

Přidat komentář

niknikita
14.08.2021 5 z 5

Příběh, který je přesně pro mne. Dekadentní Paříž plná surrealismu, umění, vášně ale taky zrady.
Autorka sepsala životní příběh málo známé Lee Miller a je to čtivé a plné emocí a strhující. Našla jsem tady všechno, včetně kapitol z válečného období a všechno se točilo kolem fotografování...a to je v žebříčku mých zájmů hodně vysoko.
Skvělá kniha, která mi přiblížila postavy z uměleckého světa, o kterých jsem doposud neměla ani zdání.

Marcela52
20.05.2021 5 z 5

Kniha mě zaujala od první stránky. Myslím, že se autorce podařilo velmi dobře zachytit předválečnou Paříž a také osudový vztah uznávaného fotografa Man Raye a americké modelky Lee Millerové. Kromě jejich vášnivého vztahu, určitě čtenáře zaujmou i jiné osobnosti pařížské bohémy. Díky výbornému vypravěčskému umění autorky, jsem se ani chvilku nenudila, přestože jsem toho o této době už přečetla více.


knihovnička007
07.09.2020 3 z 5

Konečně dočtena kniha Prchavý čas světla.

Knihu jsem četla na mé poměry strašně dlouho-a to celých 8dní. Má necelých 400 stran, ale prostě jsem se přes ní nemohla prokousat. Lee i Man mi přišli strašně dětinští, sobečtí, zahledění do sebe a svých úspěchů. Bavil mne začátek a konec knihy, ale ten prostředek se pořád plácala a už to bylo docela únavné.
Vztah - nevztah Lee a Mana mi pěkně pil krev....

Ano, Paříž 20. a 30. let taková byla, ale za celou dobu jsem si k Lee a Manovi nedokázala najít cestu.
A klobouk dolů, co Lee dokázala těsně po válce a že se rozhodla všechno zdokumentovat. Jen ty dopady pak... :(

Ani jednoho z nich jsem dosud neznala, zjišťovala jsem si další informace, takže jsem trošku v obraze, ale... V každém případě jsem ráda, že máme dnes takové možnosti fotografování a nemusím prostát několik hodin v temné komoře :)

Ale jako historický román určitě doporučuji přečíst. Občas lidé v knihách dělají věci, které ostatní nechápu a já to tak beru.

Jsem ráda, že jsem se mohla alespoň takto projít po Paříži a být ve společnosti umělců, děkuji.
"Lee ze všeho nejvíc touží po chvilce rozhodnosti, po jasném prozření. Chce tvořit okamžiky a zachytit je na film. Zachytit živoucí zážitek, pocit toho, že někdo nebo něco žije."

Evina16
10.08.2020 5 z 5

Lee, Man, Paříž, láska, zrada, focení, film, ateliéry, galerie, umělci, umění, sex, alkohol, večírky, život, ta věčná fráze "bohémska Paříž" a v kontrastu s ní hrůzy války. Sice jen záblesky, o to víc působící. Podle mě skvěle napsaný román inspirovaný skutečností.

soukroma
14.11.2019 4 z 5

Čtivá a zajímavá kniha: román o bohémě, takže občas řvavý a žhavý. Vztah dvou sebestředných umělců, navíc ve stejné branži, je asi vždycky mimořádně obtížný, tady z toho vytěžili oba maximum, ale jak se dalo čekat, nic netrvá věčně.
Paříž konce 20. let, paráda (těch známých slavných, kteří byli živoucí, ne jen nám povědomá jména), a v kontrastu pak (po)válečné zpravodajství slovem a statickým obrazem, děs a hrůza.
O umělecké fotografii toho vím pramálo a o těchto dvou jménech jsem dosud neslyšela, přesto (nebo právě proto) mne to dost bavilo.

Fanda74
14.10.2019 3 z 5

Pro mě dobrý životopisný román, přiznám se, že ani o jednom z hlavních hrdinů jsem nic nevěděl, takže mě to trochu inspirovalo něco si o nich zjistit. Možná by mě víc zajímalo "pokračování" - Lee Miller jako válečná fotografka.

luckyluke001
08.07.2019 2 z 5

Očekávání bylo větší, bohužel...

MíšaS.
12.06.2019 3 z 5

Od půlky začala kniha ztrácet dech. Nemohla jsem se dokopat, abych jí dočetla. Za mě teda nic extra. Man Raye jsem znala i jeho práce, ale tahle kniha byla spíš román než nějaký životopis. Možná proto mi to nebavilo, nevím, co si autorka přikreslila a co byla realita. Raději si přečtu jejich životopisy.

iška
22.05.2019 4 z 5

Mám ráda životopisné romány a překlady těch, které vydává Metafora patří mezi nejlepší. A je úžasné poznávat určité úseky historie prostřednictvím konkrétních postav.

Janda777
08.05.2019 5 z 5

Výborně napsaný životopisný román, perfektně vykreslené charaktery. Navíc jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí o fotografování.

bookcase
23.04.2019 5 z 5

Opět jedno velké wau směrem k biografickým románům nakladatelství Metafora. Zajímavý námět, nevšední hrdinové, bouřlivý děj. Paráda.

Danka22
20.04.2019 4 z 5

Kniha je čtivá a moc se mi líbila.