Pražský syndrom

Pražský syndrom https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418614/bmid_prazsky-syndrom-6g3-418614.jpg 3 11 3

Argentinec Rodrigo přijíždí do Prahy s úmyslem živit se jako průvodce španělsky mluvících cizinců. O městě toho moc neví, učí se praxí v pofiderní agentuře, seznamuje se s podobnými expaty, výjimkou je Češka Katka, kterou zná z Buenos Aires. V protikladu k banalitě takového přežívání se v Česku odehrává nevysvětlitelná pandemie. Bez zřejmého důvodu se některým lidem, pouze Čechům, objevují na čelech čísla, která určují datum jejich smrti. Pro postižené lidi neexistuje způsob, jak se jí vyhnout. Když se číslo objeví na Katčině čele, začíná být Rodrigo vtahován do snově surreálných situací, jako by překračoval hranice do zásvětí. Pražský syndrom, jak je záhadný jev nazýván, jako neviditelná mlha pohlcuje těla stigmatizovaných a duše přežívajících… Juana Pabla Bertazzu Praha okouzlila, je pro něj Paříží východu, ale zároveň si všímá jejích podivných až temných zvláštností, které se v románu možná promítly do syndromové zkázy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Novela bohemica
Originální název:

Sindrome Praga , 2019


více info...

Přidat komentář

ondras666
22.08.2020 5 z 5

Musím říct, že tahle kniha mě vážně dost mile překvapila.
Kniha ukazuje dobře známá místa v Praze a ukazuje vlastně i svět průvodců a jejich zkušenost s xenofobní českou náturou. Trochu mi vadila ta linka s těmi čísly a daty smrti, ale celkově se to do knihy hodilo.
A paradoxem je, že kniha ukazuje Prahu zcela bez turistů, což v době coronavirové byla realita...

Lulu961
25.05.2020 5 z 5

Doporučuji to!


soukroma
26.12.2019 3 z 5

Po jednom dvou odloženích jsem to konečně, trochu zrychleně, dočetla. Nezaujalo, nepochopila jsem motiv a zejména ne závěr. Sci-fi apolapyptický děj byl jen na pozadí moderního průvodcovského příběhu odehrávajícího se především v pražských kulisách - to pro mě bylo od cizince docela rušivé, takže jsem spíš kontrolovala, kda a kolikrát uletěl v podrobných zeměpisných a dějepisných výkladech. Mockrát to nebylo (zajímavé, že se utnul zrovna u Jana Nepomuckého - ke všem legendám si přidal ještě jednu, "originální", když samotného mučedníka označil za milence královny), ale ani to mě neuklidnilo, protože kvůli tomu tuhle knihu nečtu.
Připadalo mi to, že prostě Argentinec dostal jakýsi příspěvek na knihu od Prahy, tak se jí zavděčil takovým zvláštním průvodcem. Možná to bude fungovat zase na cizince, ale s tím smrtícím syndromem to nikoho moc lákat nebude - kniha ani Praha...
Velmi těžko hodnotit, kniha mi nedala nic, zcela zbytečné čtení, ale za to průvodcování tedy dám průměr.

Pozn.: v posledních měsících je to již druhá kniha cizince o Praze (Šťastné město), která ve mně vyvolala rozporuplné pocity - nevím, zda autoři mají naši metropoli opravdu rádi a obávají se o její budoucnost, nebo naopak je zklamala, něčím otrávila, a proto takové dystopické náměty.

Štítky knihy

Praha argentinská literatura hispanoamerická literatura

Autorovy další knížky

Juan Pablo Bertazza
argentinská, 1983
2019  69%Pražský syndrom
2017  87%En el umbral de Praga / Na prahu Prahy
2023  %Vysoko v nebi