Právo azylu

Právo azylu https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86347/bmid_pravo-azylu-Ouh-86347.jpg 5 86 86

V tomto případu pátrá Cadfael, detektiv v mnišské kutně, po nebezpečném, ke všemu odhodlaném vrahovi, posedlém nenávistí i láskou. Nedlouho po Velikonocích roku 1140 přerušil poklidnou mši benediktinů ryk divoké noční honičky, jenž skončila až u samého oltáře. Svatební hosté, kteří se večer účastnili veselky v domě zlatníka Aurifabera, uspořádali štvanici na potulného kejklíře s úmyslem pověsit ho na nejbližší strom, neboť podle nich srazil zlatnického mistra zákeřnou ranou a uprchl s obsahem rodinné pokladnice. Opat Radulfus samozvaný soud překazí a udělí běženci čtyřicetidenní azyl. Šetření okolností zločinu je pověřen Cadfael, který brzy přijde na to, že zpěvák, žonglér a artista Liliwin sice není neviňátko, ale ani násilník. Stopy po pachateli totiž nesměřují ven, ale naopak do středu zlatníkovy domácnosti. Kam tajně odchází pod rouškou noci novopečený, nezodpovědný ženich Daniel? Jaké neplechy kuje jeho choť Markéta, mladá paní domu, kterou nikdo neuznává? A co všechno ví stařičká paní Juliána, nenáviděná hlava rodiny? Napětí v domě kulminuje zardoušením mistra Peche, nájemníka, který tak dlouho do všechno strkal nos, až se mu to nevyplatilo. Cadfael si musí pospíšit, aby nedošlo k další, ještě bestiálnější vraždě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Sanctuary Sparrow , 1982


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
18.05.2023

Sedmý díl - Právo azylu, další z pěkného i když trochu smutného detektivního příběhu bratra Cadfaela, ale na konci to dobře dopadne.

elizabeth_ba
28.03.2023 5 z 5

Už staří Římané věděli, že lakota je příčinou všech špatností. A tady se to ukázalo v celé své kráse (či spíše ošklivosti). To co ve mně vrahova osoba vzbudila asi není přímo lítost, ale spíše částečné porozumění. Bohužel dosud nejsmutnější z Cadfaelových příběhů, i přesto, že neskončil krveprolitím jako začal Jeden mrtvý navíc.


kolacky
10.03.2023 5 z 5

Tady mi vraha bylo líto. Dohnaný okolnostmi prostě nemohl jinak.

Pavlnka
20.07.2022 5 z 5

Pěkná čeština, zajímavý příběh.

Senza Jenka
15.04.2022 5 z 5

Tohle je vlastně dost smutné... "Spořádaní" občané by klidně zabili nevinného. A viníků bylo nakonec v podstatě několik. A taková to byla "slušná" domácnost.

alekis
14.11.2021 5 z 5

Někdy ani ta největší láska horu nepřenese...
Lidská duše, navždy smutná budeš bloudit v temném lese...

Tento příběh mě roztesknil, i když jeho konečný závěr je radostný a optimistický. Nakonec to všechno dobře dopadlo a neprávem obviněný člověk byl očištěn a mohl se svobodně vydat svou cestou.
Snad čtenáře nepřekvapím informací, že ten, kdo ze začátku knihy bývá obviněn ze zločinu, zločincem zpravidla není, a je na bratru Cadfaelovi, aby obvinění vyvrátil a pravého pachatele vydal spravedlnosti. Nejsem ještě zdaleka u konce série, ale tuším, že je tomu tak asi ve všech příbězích našeho středověkého kriminalisty...
Co dodat? Po dočtení Práva azylu jsem se zamýšlela nad faktem, že někdy, i když nejspíš jen velmi zřídkakdy, jsme schopni porozumět motivům pachatele, a do jisté míry s ním soucítit. Každý zločin by měl být potrestán podle litery zákona... I když teorie se někdy liší od praxe, bohužel... Ale kromě dnes tak oblíbené diagnózy, že někdo spáchal závažný trestný čin v pominutí smyslů a měl by se léčit v pohodlném zařízení pod dohledem milých lékařů a sester, určité zločiny, pokud by byly rozpitvány opravdu do detailů, i s tím dnes rovněž oblíbeným "těžkým dětstvím", by snad mohly být do jisté míry pochopeny a omluveny.
Právo a spravedlnost, pokud jsou uplatňovány a vykonávány opravdu poctivě, mají a vždy měly nesnadný úkol.
Tak jo. Ještě je přede mnou docela dost středověkých kriminálek a hodlám si je užít :-).

zoubek69
05.07.2019 3 z 5

Zajímavá četba ze středověké tvorby .

Art82
21.07.2018 4 z 5

Opět další krásná kniha na letní dovolenou. Prostě taková pohodovka která se čte úplně sama.

jaroiva
22.04.2018 4 z 5

Milý příběh, tentokrát stopy dost brzy ukázaly na vraha. Takže pro mě to nebylo překvapení co do viníka. Ale stejně příjemné čtení při ležení u vody.

Chesterton
29.12.2017 5 z 5

Pravda, milostná linie je v tomto díle milá. A co se týká historie rozšiřuje naše obzory nenásilně a přívětivě, často láká ke zvídavosti.

Alizon
10.03.2017 4 z 5

Pripady bratra Cadfaela jsem precetla na preskacku pred lety skoro vsechny. Prave Pravem azylu jsem myslim zacinala a navnadilo me ke cteni dalsich dilu. Cela tato rada od Ellis Peters je velmi prijemnym poctenim a milovnikum historickych detektivek by nemela unikout.

cukrovka
26.04.2015 5 z 5

Velmi příjemné a napínavé čtení. Tyto historické příběhy mne donutily zjistit si i pár informací o benediktinech a kodexech kterými se tento řád řídí ( alespoň si rozšiřuji
obzory ).

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

Každý má právo azylu i ten nejchutší z nejchutších, ikdyž jen třeba na 40 dní, ale kdo ví co se za tu dobu stane?
Příběh o hamižnosti, nevěre, lásce a nedocenění.

tenax
14.08.2013 5 z 5

Hříbče má pravdu, můžu podepsat.

Hřibče
20.06.2012 5 z 5

Jeden z nejlepších, a podle mě i nejnapínavějších, případů bratra Cadfaela. Navíc je zde jako jeden z hlavních hrdinů mladý hoch, který se zamiluje do mladé dívky, takže krom detektivní linie může čtenář sledovat i linii milostnou. :) Celkově se historické detektivky od Ellis Peters moc dobře čtou a tomu, kdo má rád historické příběhy od V. Vondrušky, by tyto detektivky rozhodně neměly uniknout! :)