Právní etika

Právní etika https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506686/mid_pravni-etika-y0s-506686.jpg 4 1 2

Publikace je kolektivní monografií zabývající se právní etikou. První část knihy se věnuje významným etickým teoriím a pojmům, které jsou relevantní pro právní myšlení. Čtenář zde najde základní informace o etice ctnosti, utilitarismu a kantovské etice. Pojednává také o teorii přirozeného práva, lidských právech, autonomii jednotlivce a lidské důstojnosti. Druhá část knihy se týká aplikované etiky, zaměřuje se na etiku právnických profesí. Komplexně je tu zpracovaná etika soudců, advokátů, notářů, státních zástupců a také soudních exekutorů. Dále se zde probírá profesní etika ve vztahu k médiím, profesní etika jako předmět právnického vzdělávání a etika vědecké práce. Poslední kapitoly se zabývají praktickým významem etických kodexů právnických profesí. Monografie tak shrnuje pestrou paletu aktuálních témat s ambicí oslovit nejen právní teoretiky, ale i praktikující právníky. Je přáním autorského kolektivu, aby přispěla k prohloubení výzkumného zájmu o celou oblast, jakož i poskytla mnoho podnětů k reflexi etických problémů, kterým musí příslušníci právnických profesí čelit ve své každodenní praxi.... celý text

Přidat komentář

Set123
09.02.2024 4 z 5

Dodatek po čase... Kniha stojí za zvýšenou pozornost hlavně pokud jde o Sobkův příspěvek názvem "Etika svobody", který je jednak skvěle napsaný a užitečný (sám jsem jej již v nejedné semestrální práci citoval), ale hlavně v něm pokládá základy nové normativní teorie - jichž jsem si při čtení nevšiml, jelikož jsem o faktu formování této teorie nevšiml. Jedná se o teorii kontroly, která je velice zajímavá (ale velice!), pokud ne jednoznačnou akceptovatelností (a nic takového ostatně beztak neexistuje), tak alespoň její hodnotou coby příspěvku do diskuse. Pokud byste o ní měli větší zájem, mohu s klidným svědomím velice doporučit knihu Jany Kokešové "Vládnoucí a ovládaní" a následně vydanou publikaci "Nepřirozené právo" opět od Tomáše Sobka, kde se do ní hlouběji noří. S teorií kontroly bude patrně souviset i jeho (údajný, ale informaci od mého informátora nemám důvod nevěřit) příklon ke kontraktualismu, který by se měl promítnout do další jeho chystané knihy.

Set123
19.01.2023 4 z 5

Zvažoval jsem stejně jako u 25 let Ústavy České republiky vložit sem komentář ke každé jednotlivé kapitole, tak jak jsem si je průběžně psal. Upustil jsem tuto myšlenku, nemá to patrně cenu, k některým článkům toho obecně vzato není co říci. Zkrátka jsou a jejich přínos je tu větší, tu menší.

Obecně lze říci, že se jedná o velice pěkný pokus o zpracování obecné teorie etiky, doplněný úvahami kontextů etiky v jednotlivých oblastech práva. Do první části se řadí patrně kapitoly: Mezi etikou a teorií práva, Etika svobody, Etika ctnosti, Kantovská etika, Etika přirozeného práva, Etika lidských práv a Etika lidské důstojnosti. Ke druhé části se řadí Etika soudců, Etika advokátů a notářů, Etika státních zástupců, Etika soudních exekutorů, Právnická etika a média, Etika vědecké práce. Na pomezí stojí Normatívny status profesijnej etiky a Potřebujeme etické kodexy?

Osobně považuji za zajímavější první skupinu. Ta druhá je psaná spíše schematicky (jak také jinak) a informační hodnota je spíše menší. Nadto si autoři, nebojme se si to přiznat, sborníku neohlídali dostatečně dobře to, aby se nekryla témata a neopakovaly informace. Některá fakta se bez obměny opakovala až třikrát, což se mi zdálo přestřelené.

I přes to je sborník velice zajímavý a důležitý pro rozvoj v dané oblasti, platí totiž, že právní filosofie a etika jsou od dob reálného socialismu dosti zdevastované a stále čekají na reálné nastartování. Autoři se o to pokoušejí (nejvíce pak, dle mého soudu, Tomáš Sobek, který je opravdu úkazem na naší scéně), navíc vcelku dobře. Loni vyšla další podobná publikace (Profesní etika právníků), už na mě kouká z poličky, tak uvidíme jak dopadne srovnání.