Pravidlá sú na to, aby sa porušovali

Pravidlá sú na to, aby sa porušovali https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463029/bmid_pravidla-su-na-to-aby-sa-porusovali-Wow-463029.jpg 3 90 90

Amberina mama skáče zo vzťahu do vzťahu. Amber si doteraz každého jej frajera obľúbila a vytvorila s ním aj jeho rodinou pekný vzťah. Lenže po každom maminom rozchode ju čakalo sklamanie, a tak sa rozhodla pre radikálny krok. Stanovila si prísne pravidlá, aby sa už nikdy citovo neviazala. Keď sa však nasťahujú ku Kevinovi, maminmu novému objavu, všetko sa skomplikuje. Kevinova dcéra Cammie sa tvári ako jej priateľka, no zďaleka to nie je pravda. Jej kamarát Jordan, mimochodom najpríťažlivejší chlapec v škole, sa zas stále objaví v tej najnevhodnejšej chvíli. Amber však trvá na svojom. Zásadovosť je jediná cesta, ako predísť zlomenému srdcu vždy, keď si mama zbalí kufre. No čím dlhšie žijú spolu v jednej domácnosti, tým viac ju láka pravidlá porušiť. Možno by to tentokrát stálo za to.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Rules We´re Meant to Break , 2019


více info...

Přidat komentář

E.T.007
10.12.2023 2 z 5

Začiatok ma celkom zaujal, aj keď tie pravidlá sa mi zdali dosť o ničom. Veľmi sa mi páčili časti s Buffy - asi preto, že milujem psy. Romantická linka je taká jemná, milá. Ale asi od polovice ma príbeh akosi prestával baviť a zhruba posledných 80 strán ma čítanie všetkých tých sprostostí okolo vysokej a hľadania podnájmu hrozne nudili, až som preskakovala pasáže.

Elmini
02.12.2023 5 z 5

Jednoduchá teenage knížka. Když jsem ji ve třinácti/čtrnácti letech četla, velmi mě bavila. Přečetla jsem ji za dva dny, dala jsem jí kamarádce k narozeninám a ta z ní byla také naprosto nadšená.


Týna24
06.09.2023 2 z 5

Amber mě dost štvala, jak se chovala k Hannah, že neporušuje pravidla a pak jakože se nic nestalo. Tuto kniho nedoporučuji číst, čekala jsem něco úplně jiného. Myslím že Amber nebyla moc dobře napsaná, a bude vám pravděpodobně lézt na nervi. Kniha mě moc nebavila, a nutila jsem se do ní, abych jí přečetla.

Dámaskloboukem
19.04.2023 2 z 5

S veeelkym sebezapřením jsem to nakonec dočetla.
Podle obálky a názvu to vypadá na seberozvojovou knihu. Omyl.
Ve skutečnosti je to prvotní spisovatelský počin mladé autorky a je to poznat.
Spousta opisného balastu, který nikam neposouvá už tak fádní děj.
Postavy dost plytké. Divná máti hlavní hrdinky kdykoli vstoupí na scénu, vždy stáhne rty do úzké linky.
Je to hodně americké. Se vším všudy. Jiné problémy, odlišné životní preference, nezvykle prostředí americké střední školy.

veronikahessy
04.03.2023 4 z 5

Bavilo mě trávit čas nad touto knihou, ale některé pasáže jsem přecházela s pousmáním - už je mi 30 a vím, že vztahy na dálku bez budoucnosti nemají šanci vydržet. Proto bych ji doporučila holkám, co zrovna končí střední - může jim dodat na nějakou chvíli naději. Já bych v mladších letech tento příběh hltala :-)

Káťa484
01.09.2022 5 z 5

Kniha velmi čtivá, určena spíše náctiletým. Závěr lehce předvídatelný.

adela.hol
09.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Z knížky jsem nadšená, všechny postavy byly skvěle napsané a nebyla tam jedna jediná, která by mi vadila.

U Amber jako hlavní postavy se mi líbila ta její cílevědomost ohledně školy, kterou chce studovat, že dělala všechno proto, aby tam mohla chodit. Dále byla originální její brigáda cvičitelky. A protože jsem milovnice psů, tak za scény s Buffy to u mě spisovatelka předem vyhrála.

To, že si Amber sepsala po dalším nevydařeném mámině vztahu pravidla, aby jí ten další vztah neublížil, se dalo pochopit. Jenže mít v blízkosti Kevina, který byl sympaťák a opravdu se snažil a bral Amber úplně suverénně za svoji další dceru, byla jedna komplikace.

Ale ta hlavní komplikace byl samozřejmě Jordan. Jak se dá bránit tomu dokonalému klukovi s basketbalovým míčem v ruce a který to má navíc v hlavě dost srovnané? Líbil se mi jejich pozvolný vývoj vztahu od doučování neboli upravování, hraní prasete, jiskření na různých akcích, až po ten večer, kdy se za ním Amber konečně rozhodla jít a částečně mu vysvětlit svoje útěky. A když ji pak Cammie ještě seřvala (pozdě, ale přece), jen si potvrdila, že udělala správně. A pak už to byla samá romantika, i s kýčovitým vyznáním lásky na Valentýna, a potvrzením, že zkusí vztah na dálku. Všechno mi tam sedlo, že přesně takhle to mělo být.

Bylo i pěkně udělané, takové to usmíření mezi matkou a dcerou, jelikož Claire jednou nedopatřením našla ta pravidla, a tak se bála Amber prozradit Kevinovu nabídku, která by vyřešila problémy s bydlením. Amber se pak ale zachovala dospěle ve všech ohledech.

Sice jsem na tento žánr už trochu odrostlejší, ale příběh mě opravdu bavil.

ErčaV.
22.07.2022 3 z 5

Kniha se dobře četla a děj byl pěkný. Kniha je opravdu spíše pro mladé dívky. Ty z toho budou nadšené.

jitka_dankova
18.07.2022 2 z 5

(SPOILER) Nepříliš nápaditý příběh o jedné dívčí lásce pro ukrácení času. Přiznám se, těšila jsem se na něco víc. Těšila jsem se na komplikovanější pravidla, na složitější rozpoložení hlavní hrdinky, když je chce porušit, ale toto celé... hm... nějak jsem měla chuť křičet: "co to proboha ve svém věku řešíš?" A to je vlastně zásadní problém celé knihy - je napsána jako na míru dívce, které je čtrnáct, patnáct a pro publikum, kterému je čtrnáct, patnáct let. Zpočátku naivní, cudný příběh, kdy středobodem světa hlavní hrdinky jsou problémy s rodiči, stěhování kvůli matčiným láskám a s tím související změny, i třeba péče o malého pejska. Úplně jsem v tom viděla tu malou holku. Jenže v příběhu je jí osmnáct, má práci, řeší vysokou. Absolutně mi nesedělo vyjadřování a prostě styl života k věku a tomu, co by v té době řešit měla. Postupem času se to překlopilo a hlavní hrdinka už se na těch osmnáct chovat začala, nicméně to zase začalo velké téma života na vysoké, rozdělení, řešení, co se vztahem na dálku a hlavní motiv knihy - pravidla - se ztratil. Neměla jsem z toho dobrý pocit, knize navíc chybí jakýkoliv epilog či informace, jak to bylo s jejich vztahem dál. Prostě kniha ve mne zanechala spíš zklamání a hořkosladký pocit. Přitom romantika tam byla i vcelku hezká, hlavní hrdina se držel dost zpátky (vzhledem k věku), až se mi tomu ani moc nechtělo věřit, a tak to působilo mile a sladce romanticky. Hvězdičku dolů dávám i za krkolomný způsob psaní či možná jen překladu - kniha se mi chvílemi špatně četla, nemělo to prostě ten správný šmrnc.

Áža707
08.02.2022 2 z 5

(SPOILER) Amber několik let snáší matčiny partnery a po jednom matčině rozchodu, který se osobně dotkne i samotné Amber, se rozhodne, že si sepíše pravidla kterými se bude řídit. Hlavně z důvodu, aby ochránila sama sebe před city, které by mohla s novým partnerem a jeho rodinou mít. Vše se změní v momentě, kdy její mamka pozná Kevina a najednou Amber zjistí, že se její vlastní pravidla bortí.

První věc, kterou bych chtěla zmínit, je naprosto nepravdivá anotace a to ve více bodech. Takže pokud to jde, radím vám, abyste se jí vyhnuli obloukem. Cammie jsem si podle anotace představila jako naprosto vlezlou holku, která bude Amber neustále otravovat. To ovšem nečekejte.

Musím říct, že hlavni hrdinka mě občas neuvěřitelně vytáčela a já jsem obracela oči v sloup, jak jen to šlo. Už vlastně v první kapitole mě strašně namíchla autorka. Chápu, že se s Amber snažila udělat úžasnou samaritánku, ale šlo to udělat lepším způsobem. Stále si stojím za tím, že jednání hlavní hrdinky v tuhle chvíli bylo naprosto nevhodné a dle mého se zde měla objevit aspoň minimální snaha o nalezení majitele psa.

Kniha se četla poměrně dobře, to se musí nechat a v momentě, kdy se schylovalo k tomu, že by mohl nastat dobrý zvrat, tak autorka nezvládla tento moment uchopit a nějak se s ním dobře vypořádat. Takže ve výsledku jsme dostali lehký odvar, který byl skoro okamžitě zameten pod koberec.

‼️️‼️ SPOILER ALERT ‼️️‼️
Vážně jsem čekala, že ten seznam najde Cammie a nebo dokonce i Jordan a bude mela. Vlastně ideálně ho měli najít všichni (neptejte se mě jak) - její mamka, Kevin, Jordan a Cammie. A všichni by na ní byli naštvaný a nemluvili by s ní a ona by se s tím musela nějak poprat a prostě..... Už mě chápete, když říkám, že potenciál tady doopravdy byl?
‼️️‼️ (KONEC SPOILERU) ‼️️‼️

Strašně se mi líbila postava Cammie a i vlastně to, jak se postupně vyvíjel jejich vztah s Amber. Druhá velmi skvělá postava byla Ambeřina nejlepší kámoška. Tyhle dvě byly opravdu skvělé.

Jakože upřímně musím říct, že mě to úplně neoslovilo a myslím, že je určena pro hodně mladé a nezkušené čtenáře. Cca ve věku 10-12 let by se mi to líbilo.

⭐ 2.5/5

broskev28
20.12.2021 4 z 5

V rámci žánru určitě docela povedená kniha, soudím já, i když bych, čistě teoreticky, mohla být hlavní hrdince babičkou. Na dnešní dobu je možná až příliš cudná - nenapadá mě lepší slovo pro situace, kdy v jiných knihách nastupují vyrýsovaná bříška i pozadí a děj (zákonitě) spěje k postelovým (i jiným) scénám. Tady jsou to začátky někoho, kdo je zřejmě od přírody ostýchavý a dosavadní rodinné zkušenosti ho v tomto přístupu jen utvrzují; naprosto chápu a nemám námitky. Překvapivý je snad jedině empatický postoj druhého z dvojice, ale zázraky se dějí.
Kamarádi fajn, překvapila Camm i Kevin a naprosto skvělá je psí společnice. Takže ano, určitě bych našim teenagerům doporučila - kdyby se ovšem obtěžovali někdy navštívit knihovnu . . .

lily_maleckova
23.08.2021 4 z 5

Tato kniha mě příjemně překvapila ️
Z mého okolí kniha nedostávala nijak dobré retence, mně se však kniha líbila.
Byla čtivá a stránky mizely pod rukama. Jediné, co mě trochu štvalo, bylo až někdy nesmyslné lpění na pravidlech hlavní hrdinky. Kniha však skončila pěkně a můžu doporučit:)
4/5⭐

Verča23
06.06.2021 4 z 5

Taková oddechovka, ale asi jsme všichni po pár stránkách věděli jak to dopadne...

AnnieR.
23.04.2021 4 z 5

Líbilo se mi to. Žádný tlak, prostě to tak nějak plynulo.
Oddechovka jak má být.

Litocha
20.04.2021 4 z 5

Knížku jsem četla krátce po Navždycky, se kterou má leccos společného. Ukazuje se tady ale, že když dva dělají totéž, není to totéž. Zatímco u Navždycky mě vytáčelo skoro všechno, tady jsem mnohem spokojenější. Nejedná se samozřejmě o žádné hlubokomyslné veledílo, ale knížka v zásadě splňuje to, co od tohoto žánru čekám.
Uvěřitelné postavy, které procházejí nějakým vývojem, postupné sbližování ústřední dvojice, příjemné zpracování bez přehnaných, patetických výlevů. Ambeřinu zarytou nezávislost a lpění na pravidlech, která si určila, chápu. Je přirozené se chránit před bolestí, i když druhým to třeba smysl nedává.
Líbil se mi Jordan. Nikdy mi neimponovali zlí hoši a holkaři a napsat hodného kluka tak, aby byl zajímavý, je určitě těžší. Tady se to docela povedlo.
Leccos by chtělo dopracovat (třeba Cammie a její vztahy s rodiči zůstaly záhadou), ale já jsem s touhle příjemnou, nekomplikovanou knížkou spokojená.

Nikol681
08.04.2021 2 z 5

Docela dobrá oddechovka, ale tak nějak jsem od toho čekala asi trochu víc, nějaký zásadní zvrat nebo tak něco, co bohužel nepřišlo.. :))

Fallon443
23.03.2021 3 z 5

Celkem fajn oddechovka, ale musím se přiznat, že jsem od ní čekala trochu víc. Amber mě někdy vážně naštvala, ale hodně mi to zpříjemňoval Jordan.

_Bára_
06.02.2021 3 z 5

Knížka co neurazí, ale zase z ní člověk není úplně odvařený. Hodně mi to připomíná styl psaní Estelle Maskame. Možná trochu uspěchaný konec, ale celkově se mi knížka líbila.

Damonka12
31.01.2021 4 z 5

Moc hezká YA romantika s velmi originálním koncem.

ovsemzectu
27.01.2021 3 z 5

Často mi připadalo, že Amber všechno až moc prožívá, tak nějak nepochopitelně. Možná za tenhle můj pocit může autorka, ale třeba je to jen nějaký můj problém. Každopádně jsem často obracela oči v sloup nad nepřirozeností a přehnanou dramatičností postav. Dělalo mi velký problém se do knihy začíst, uvěřit příběhu a ponořit se do něj. Co jsem ale ocenila, je to že autorka do příběhu zařadila Ambeřina psa, což mi celkově v knihách, co jsem četla chybí (bude to asi tím že mám sama doma spoustu zvířat, takže je beru jako nedílnou součást každodenního života). Asi jsem se na knihu až moc těšila a čekala jsem prostě něco víc.

Autorovy knížky

2020  65%Pravidla se mají porušovat