Pravěk českých zemí v evropském kontextu

Pravěk českých zemí v evropském kontextu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28198/bmid_pravek-ceskych-zemi-v-evropskem-kon-xwp-28198.jpg 4 14 4

Na rozdíl od dřívějších knížek o pravěku českých zemí se autor soustřeďuje na vztahy našeho pravěku k jiným částem Evropy a Středomoří, pokouší se je osvětlit v širším kontextu a ukázat, jak se i Čechy s Moravou aktivně účastnily kulturního vývoje celoevropského i celosvětového. Kniha je bohatě vybavena ilustracemi a mapami, dokumentujícími širší souvislosti jednotlivých etap pravěkých dějin našich zemí.... celý text

Přidat komentář

Amneris
02.12.2022 5 z 5

Kniha skvěle kombinuje popis pravěkých kultur u nás i v Evropě. Text je navíc doplněn o obrázky artefaktů a mapy, na kterých jsou zobrazeny lokality jednotlivých kultur. Pro studenty historie a archeologie jde o skvělou knihu ke studiu :-)

witiko
05.10.2022 4 z 5

Pod vlivem výuky dějepisu na základní škole mluvíme v souvislosti s Evropou o "pravěku", zatímco pro oblast Středomoří, Egypta, Blízkého východu a Mezopotámie používáme pojem "starověk", Tím se z obou stávají úplně samostatné izolované světy. Vzpomínám si na překvapení, když jsem jako kluk četl, jak se jeden z hrdinů Štorchova Bronzového pokladu dostává do Egypta. Ten jeho údiv z pyramid byl i můj. Tahle knížka poskytuje právě ty vazby a vztahy, jak oba tyto civilizační světy propojit a chápat evropskou prehistorii jako vlny jednoho oceánu, které přicházejí střídavě ze všech směrů, ne jako izolované ostrovy, které se občas vynoří a zase zmizí pod nehybnou hladinou. Autor to dokládá zejména artefakty (obrazová a mapová příloha je mimořádně bohatá, v podstatě až komplikuje plynulé čtení), ale občas se pokouší nacházet souvislosti i v duchovním vývoji, což v některých případech může působit dost odvážně, ale v jiných nepostrádá intuitivní logiku. Samozřejmě tu často naskakuje věčná otázka, co z toho bylo šíření lidí a co z toho výměna, napodobování a uzpůsobování artefaktů, znalostí a myšlenek. Na mnohé z těchto otázek už dnes archeologie dosáhne spoluprací s populační genetikou a archeogenetikou, takže v tomto ohledu je už věda podstatně dále. Tahle kniha ale pořád zůstane cenná, a to určitě nejen shromážděním názorného obrazového materiálu artefaktů a mapkami jejich výskytu. Možná jsem očekával více místa pro shrnutí "ducha doby", jenž by se dal z archeologických nálezů postihnout, ale tím spíš se chystám na autorovo dílo Vznik Evropy, kde toho asi bude víc.


Hanka_Bohmova
05.06.2021 4 z 5

Něco takového jsem přesně hledala. Na začátku mě znepokojil poněkud polemický tón, který pravděpodobně platil pnutím a diskusím v odborné obci, o nichž nemám ani tucha. Ale samotná kniha je výborná, zajímavě představuje a synchronizuje ideje pravěkých kultur a zabývá se jejich kontakty. S radostí bych uvítala i méně kapesní verzi.

Stilico
17.02.2012 5 z 5

Stručná, přehledná kniha s mnoha zajímavými informaci především pro studenty archeologie, ale i pro ty kteří vidí kouzlo v archeologických nálezech.

Štítky knihy

pravěk

Autorovy další knížky

Jan Bouzek
česká, 1935 - 2020
1989  89%Periklovo Řecko
2003  95%Etruskové: jiní než všechny ostatní národy
1990  95%Thrákové
1978  95%Antické Černomoří
2005  89%Pravěk českých zemí v evropském kontextu

Kniha Pravěk českých zemí v evropském kontextu je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x