Periklovo Řecko

Periklovo Řecko https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40556/bmid_periklovo-recko-gs2-40556.jpg 4 28 7

Periklovo Řecko zobrazuje vrcholné období antického Řecka, takzvaný jeho „zlatý věk", působení velkého státníka Perikla v Athénách, které je obdobím největšího rozvoje demokracie i celého politického a kulturního života epochy. Poznávat minulost znamená pochopit současnost.

Přidat komentář

Filomena1961
03.03.2023 5 z 5

Dle mého názoru velice zdařilá kniha, která od svého vydání má čtenáři stále co říct. Je rozdělena do několika částí, všechny byly zajímavé, ale nejbližší mi byla kapitola Povinnosti - athénské státní kulty, uctívání Bohů a bohoslužby, věštění a věštírny, mysterijní svatyně,vojenská povinnost, vstup do manželství a věci poslední. Tato kniha zobrazuje vrcholné období antického Řecka. Řekové nejen udivovali své současníky, ale řecká antika uvádí v úžas i naši současnost a zároveň nás její odkaz inspiruje a je nám vzorem. Kniha obsahuje bohatou obrazovou přílohu, je to pěkné a zajímavé počtení, které nás - uvádí opravdu v úžas. Doporučuji.

Kabuky
21.12.2022 5 z 5

Velmi inspirativní knížka. Dobře se čte.


PlaszCZ
02.05.2022 5 z 5

Knížku jsem četla kvůli studijním povinnostem. I tak se mi ale četla příjemně, a doporučila bych ji všem, kteří se o antickém Řecku chtějí něco dozvědět. Pokud neseženete tuhle knížku, tak dobrým (a co se informací týče i srovnatelným) ekvivalentem je Život v době Periklově od Roberta F.

etranger
17.04.2022 4 z 5

Po letech jsem sehnal obě "antické" knihy Obrazů ze života doby, Periklovo řecko i Řím Marca Aurelia. Zjistil jsem, že i více jak třicet roků po vydání je Periklovo Řecko velmi dobrou knihou a nemá asi dodnes srovnatelnou konkurenci, protože autorům se podařilo perfektně skloubit odbornou literaturu s historickým bedekrem. Nabízí se otázka, zda v dnešní době by se stále jednalo o populárně naučnou publikaci, protože autoři předpokládají u čtenáře dost vysokou znalost antické mytologie, historie atd. Jediným velkým editorským pochybením je na začátku knihy dost častá záměna Areopagu jako Areova kopce za Aeropag, tedy Větrnou hůrku.

ijcro
24.06.2021 4 z 5

Dějepis v kostce aneb jak to tehdá za Perikla v onom Řecku bylo.
Je to průřezová knížka, zabývající se všemi aspekty tehdejšího života v relativně krátkém údobí. Ale je už víc jak třicet let stará a vyžadovala by jistou revizi podle nejnovějších archeologických výzkumů a nových historických souvislostí. Ale jako úvod do antiky je každopádně více než dobrá. Doporučuji.

Boogie007
04.03.2019 4 z 5

Kniha podává kompletní obraz života v Řecku. Seznamuje nás se státním zřízením, tehdejším člověkem, kulturou, každodenním životem, filozofií, prostě se vším tak typickým a krásným představující minulost. Je psaná tak, aby zaujala jak žáka, studenta, či dospěláka, který si chce oprášit vědomosti ze školních lavic.

EmmaKrizova
02.03.2018 4 z 5

Kniha se ze začátku hůře četla, ačkoliv měla občas i vynikající části, a krásně doplňovala Řecký zázrak. Autoři přesto nepsali se stejným Zaujetím jak Zamarovský. Některé odkazy byly nefunkční, a vazba se mi rozpadala pod rukama.

Štítky knihy

Řecko starověké Řecko Athény

Autoři knihy

Jan Bouzek
česká, 1935 - 2020
Iva Ondřejová
česká, 1945

Kniha Periklovo Řecko je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce42x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x