Přátelství žen

Přátelství žen https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57261/pratelstvi-zen-57261.jpg 4 9 3

Dobrá přítelkyně....Pár dobrých tipů kde ji najít, jak ji získat a hlavně jak takovou přítelkyní být. Čtivá a upřímná knížka plná osobních zkušeností a životních příběhů ženy vybízí, aby s odvahou vstoupily na novou a hlubší úroveň přátelství, prostoupenou důvěrou a blízkostí.

Duchovní literatura Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Samuel
Originální název:

The Friendships of Women , 1988


více info...

Přidat komentář

amejzlík
01.02.2022 4 z 5

Tahle kniha mě hrozně moc překvapila. Neměla jsem od ní žádná velká očekávání. Líbilo se mi, jak autorka popisovala nejen ženské vztahy. Je neskutečné, kolik má přítelkyň a jak hezky o nich dokáže hovořit. Z knížky jsem místy cítila i velkou bolest, když se zmiňovala o smrti manžela. Líbily se mi i citáty z Bible a jiných knih. Autorčina víra je opravdu velká. Mnoho jsem si z knihy odnesla.

Hanka_Bohmova
04.08.2018 4 z 5

Kniha mě příjemně překvapila, je lepší, než jsem na základě zkušeností s podobnou literaturou očekávala. Názvem i obsahem sice oslovuje nositelky dvojnásobného iksového chromozomu, ale autorka zbytečně neškatulkuje - ze tří modelových biblických dvojic, na nichž staví své vyučování o přátelství, jednu tvoří David a Jónatan, přímo biblický archetyp přátelství. Takže přesnější název by možná mohl znít - Kniha o přátelství určená těm, kdo jsou obdarováni schopností navazovat důvěrné vztahy charakteristické vzájemnou péčí, empatií, zranitelností a otevřeným vyjadřováním emocí.

Hodně se toho dočteme o levých a pravých mozkových hemisférách, vnímala jsem tyto části jako pro někoho potřebné a důležité ujištění, že jeho prožívání světa je v pořádku. Že nejsme přecitlivělí a hysteričtí, že jsme prostě jiní a pro naše psychické dispozice má Pán využití. Toto je totiž kniha pro křesťany a mluví o přátelstvích, která nám pomáhají lépe chodit s Bohem a otevírat se jeho jednání. Značnou část tvoří biblické vyučování. Jistě může být užitečná i nekřesťanům, ale možná je bude místy otravovat až k nesnesitelnosti.

Dvě věci mi byly velmi sympatické. Nejprve autorčina otevřenost a schopnost přiznat si chybu. Na několika místech se kriticky vyjadřuje ke starším verzím knihy, vysvětluje, co se jí nepovedlo, kde změnila názor. Také se otevřeně přiznává, že v některých aspektech prožívání vztahů ještě musí růst (a čtenáře trpící podobnými nedostatky to poněkud uklidňuje).
A potom je to postoj, který u tohoto druhu knih najdete často - nebojácně kritické rozpitvání tématu, aneb "na co všechno si dát pozor". Samozřejmě z pozice křesťana, takže hlavním strašákem je tu modloslužba, závislost ve vztazích - odsouvání Pána z prvního místa. Ale mluví se mnoho i o věrnosti a závazcích, o sdělování pravdy a konfrontaci...

Občas mi nesedly všechny ty "příklady ze života", objímání a plakání bylo na mě taky až příliš a necítím se úplně pohodlně, když čtu o tak velmi aktivním hledání přítelkyň. Naopak velmi inspirativní byla kapitolka o letničkách a trvalkách, kteroužto oblast jsem neměla dobře rozmyšlenou a jsem vděčná za příležitost se nad ní trochu zastavit. Velké souznění jsem pociťovala téměř v celém oddíle o Davidovi a Jónatanovi, například když autorka mluví o moudrém výběru "nejlepších přátel", jimž se časem nutně začneme podobat, a o schopnosti vést své přátele (a nechat se jimi vést) k Bohu.

Podtrženo sečteno, kniha mi byla značně užitečná a zpětně vidím, že jsem se jí nemusela obávat a nemusela mi ležet v to-read listu posledních několik let.


jaada
18.02.2012 5 z 5

Nádherná kniha, otevírá oči, doporučuji všem ženám.

Štítky knihy

přátelství ženy biblické citáty ženy v Bibli osobnost člověka

Autorovy knížky

Dee Brestin
americká, 1944
2010  89%Přátelství žen