Pragmatika lidské komunikace: interakční vzorce, patologie a paradoxy

Pragmatika lidské komunikace: interakční vzorce, patologie a paradoxy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134491/pragmatika-lidske-komunikace-interakcni-vzorce-patologie-a-paradoxy-134491.jpg 5 10 6

Výklad podstaty vědeckého oboru, jenž zkoumá vliv lidské komunikace na podobu života a společenského řádu. Člověk od prvních okamžiků svého bytí přijímá určitá pravidla komunikace, neboť jsou podmínkou života i společenského řádu. Empiricky poznatelný svět se opírá o zákonitosti, podobné hierarchii logických typů, proto podléhá paradoxům sebereflexe, které vedou k logickým paradoxům. Značně výlučná publikace umožňuje českému čtenáři seznámit se s jedním z trendů současné anglosaské psychologie - komunikační psychoterapií.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Konfrontace (Hradec Králové)
Originální název:

Pragmatics of human communication , 2010


více info...

Přidat komentář

bretislav8390
23.02.2023

Zajímavá kniha dávající nadhled na lidskou komunikaci a chápající ji ze strany pozorovovatele. To umožňuje vhled do každodenních situací do kterých se dostáváme a tímpádem je lépe řešit.

Na druhou stranu mi přijde, že lidský organismus je až moc příliš připdobňován k automatizaci a informatice jako kdyby z toho chtěl někdo udělat exaktní vědu. Proč?

knihyKeMne
16.01.2022 3 z 5

Tak jsem dočetla údajně základní práci v oboru mezilidské komunikace. No byl to porod. Opět se jako laik podivuju tomu, nad čím si akademici lámou hlavu. Užitečným jsem shledala snad jen rozbor divadelní hry Kdo se bojí Virginie Woolfové, kterou jsem dosud neznala, a potom téměř závěrečnou sedmou kapitolu, která ukazovala, jak lze teorie z knihy využít pro psychoanalytickou praxi.


Kyri
30.06.2021 4 z 5

Kniha je to odborná a těžká. Autor má ve zvyku v úvodu kapitoly stručně a velmi nesrozumitelně vysvětlit pojem nebo jev. Naštěstí se tomu věnuje dál, takže to postupně lze pochopit. Některé stránky v první půlce knihy jsem četla víckrát, abych se chytila. Někdy zavádí pojmy, které jsou známé, ale chápe je trochu jinak, což je krajně matoucí. Obecně je to užitečné a zajímavé, i když už trochu starší, takže někdy známé a někdy překonané. Ale zase je to základ určitého paradigmatu, které je dobré vstřebat...

Kessetra
31.08.2020 5 z 5

Hodně výživná kniha :) Četla jsem ji opravdu dlouho, protože na zpracování informací to chtělo vždy čas. Ale stálo to za to. V knize jsou neuvěřitelná moudra a celé je to nabité spoustou dobrých infromací.

kamibe
30.04.2018 5 z 5

Tak jsem si tu napsala takový příjemný komentář - sama pro sebe, a když jsem ho po čase dopsala a zveřejnila, neobjevilo se tu nic. Prostě zmizel! Možná zmizel podobně, jako zmizí všechny moje otázky a v komunikaci se pak už jen budu dívat a naslouchat. Ale to nejprve potřebuji dosáhnout podobného zenového pohledu na svět, jako je to v závěru této knihy.

meera13
25.11.2011 5 z 5

Výborná kniha. Neuvěřitelně hutně napsaná. Není to lehké čtení, ale co se toho člověk dozví. Pro každého koho zajíma jak spolu lidé komunikují. Zajímavost: Jedna kapitola je věnována hře "Kdo se bojí Virginie Woolfové?" a na komunikaci hlavních hrdinů jsou ukazovány některé patologické mechanismy komunikace. Další dvě knihy které jsem od tohoto autora četl (Úvod do neštěstí a Všechno dobré je k něčemu zlé), už jsou pouze odvary této.