Povídání z horských strání

Povídání z horských strání https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455766/bmid_povidani-z-horskych-strani-sCT-455766.jpg 5 3 2

Kniha přináší bezmála tři desítky svěžích příběhů z říše zvířat, v nichž oblíbený švýcarský pohádkář Jakob Streit vypráví, o čem si zvířata povídají. Od té doby, co o Vánocích snědl veverčin kouzelný oříšek, totiž rozumí jejich řeči, a my se tak můžeme dozvědět, co řekl táta svišť dětem, když se ukládala k zimnímu spánku, jak dopadlo utkání ježka se zmijí, co zachránilo zajíčka, který se ztratil, proč je pavouk jen v síti silný, v co se proměnila housenka v hlubokém spánku, jak přečkal křeček zimu a co na to žížala a spoustu dalších tajemství.... celý text

Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Franesa
Originální název:

Tiergeschichten , 2004


více info...

Přidat komentář

Cara.17
12.04.2024 5 z 5

Už od mala jsem měla ráda příběhy o zvířatech. A především jsem milovala ty, ve kterých se neobjevovali lidé. Tudíž tato knížka pro mě byla velice příjemným překvapením.
Známý švýcarský autor Jakob Streit nám zde předkládá skoro třicítku krátkých avšak velmi zajímavých příběhů ze života zvířat.
Jako první musím ocenit samotné příběhy. I přesto, že nejsou dlouhé (jeden má 2 - 3 stránky), autor v nich skvěle a výstižně vykreslí celou situaci a vy jen hltáte jedno slovo za druhým čekajíc, co se bude dít. S tím souvisí další skutečnost a sice, že se tu zvířata chovají naprosto přirozeně, tzn. objevují se tu i takové věci, že např. jedno zvíře sežere druhé. (Samozřejmě je to popsané úměrně dětskému věku.) Pokud tedy toužíte po nějaké dětské knize s reálnějším pohledem na živočichy a jejich způsob života, určitě sáhněte po tomto díle. Myslím si, že ukázat dětem přírodu taková jaká je, je ten nejlepší způsob, jak je vzdělat a probudit v nich zájem a touhu do ní chodit.
Mimo tyto klady jsou příběhy protkané krásnými popisy (jak krajiny tak i zvířat) a jsou doplněné o malé něžné ilustrace.
Tuto knihu bych doporučila nejen mladým čtenářům, ale i těm starším, kteří se třeba chystají na procházku do lesa. Knížečka totiž probouzí fantazii, takže je velice pravděpodobné, že pokud zahlédnete na stromě veverku anebo uvidíte mezi stébly trávy chvátat ježka, začnou se vám v hlavě rodit vaše vlastní příběhy o tom, kam tito tvorové pospíchají anebo o čem právě přemýšlí.
P.S. Je velká škoda, že tvorba od Jakoba Streita u nás není příliš známá. Mně osobně se moc líbí a pokud vás tohle dílo zaujme, určitě se podívejte i na Pohádky horských květin a Včelí knihu.

eLiskaS*
08.02.2024 5 z 5

Krásné krátké pohádky o zvířátkách.