Pouto krve

Pouto krve https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528644/bmid_pouto-krve-6582cdbd8ad1f.jpg 4 7 1

Kdysi nerozlučný čtyřlístek – tři ženy a jeden muž – se znovu setkávají ve vesnici, kde společně trávili rané mládí. Na prahu čtyřicítky vidí řešení svých životních karambolů v penězích bohaté příbuzné. Do soutěže o podíl na dědictví se však zapojují nečekaní soupeři a touha po majetku se neštítí ani vraždy. Vyšetřování se ujímá podporučice Irena Votrubová a její mladší kolegyně Kateřina Šipková. Podaří se jim odhalit spletité vztahy mezi podezřelými, nebo bude zapeklitý případ nad jejich síly?... celý text

Přidat komentář

Josef98
15.04.2024

Skvělé! Tvorbu Evy Maškové znám dobře a musím říct, že je čím dál tím lepší. Tahle kniha vtáhne už od prvních slov prologu. Děj plyne svižně, důležité postavy a motivy se v textu objevují přirozeně a v pravý čas, zápletka zkušeně graduje. Psychologie postav, vesměs vyjadřovaná hrou těla a interakcemi, prozrazuje, že je Mašková dobrý pozorovatel. Zaujaly mě vhledy do ženského myšlení kolem dětí a těhotenství – připadá mi to jako osobní „přidaná hodnota“ autorky k práci detektivkáře. Vztahové propletence jsou originální, každá dvojice milenců je něčím zvláštní, vedlejší postavy jsou zachyceny trefně a příjemně stručně. Velkou zbraní autorky je ambivalentnost protagonistů – ani největší „mlátička“ tu není jen tupý primitiv, ale vždy je to zároveň člověk s příběhem, který v očích čtenáře postavu prohlubuje. Perfektní jsou technické detaily, což se dá u Maškové říct pokaždé; autorka si vždy dává dobrý pozor, aby bylo jasné, že ví, o čem mluví.
Moc jsem si užíval evokace vesnické atmosféry, té vesnické sychravosti s hrnky čaje a padajícími uřezanými větvemi a mlhou, která se mísí s čoudem z uhlí. V tomhle jsou detektivky z našeho prostředí nenahraditelné – žádná Agatha Christie nám tak důvěrně známé kulisy nezprostředkuje. Jistě, vražda v Orient expresu je zajímavá, u Maškové máte ale pocit, jako by se děj odehrával na zápraží vaší chalupy. Je to sice trošku děsivé, ale zároveň to přináší velký (až osobní) čtenářský zážitek.
Takže tleskám a tleskám a jen tak dál :) Pouto krve je jednoduše skvělá kniha, která potěší nejen milovníky tohoto žánru.

Autorovy další knížky

2023  73%Vražedné předsudky
2021  83%Pozlacená klec
2023  83%Předloha pro vraždu
2022  97%Povídky pod psa: Slepičí polévka pro psí duše
2024  80%Pouto krve

Kniha Pouto krve je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce34x
Chystám se číst17x
Chci si koupit7x