Poustevník v Himalajích

Poustevník v Himalajích
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154522/poustevnik-v-himalajich-154522.jpg 4 4 4

Filozofie přátelství, Chci se vypravit na Mount Kailas, Úvaha o britské vládě v Indii – ovládání myšlenek, Hledám vnitřní klid – buddhistická metoda jak se rozpomenout na dřívější vtělení, Nenadálá návštěva dvou jogínů, Moje pošta, Úvahy o budoucnosti Tibetu, Pisatelka haní můj odchod ze světa, Bouře, Opět mne navštívil jogín, Filozofie a veselost, Posvátná moc ticha, Setkání s pardálem, Návštěva nepálského prince, Moje noční bdění pod širým nebem, Znovu na koni, Zasněžení obři himalájští, Pití čaje.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Filozofie
Vydáno: , Pravda
Originální název:

A Hermit in the Himalayas , 1936


více info...

Přidat komentář

Klamm
26.06.2014 3 z 5

Paula Bruntona uznávám a má moji důvěru a obdiv. Smekám před jeho husarskými kousky jako poustevničení, noc v pyramidě atd. Protože byl ale prý povahy skromné a své duchovní kvality nerad vyzdvihoval, převažují nad nimi v této knize spíše zdlouhavé popisy krajinek, a oslava přírody, což já moc nemusím.
A o čem že může člověk psát, když je sám na takovém malebném místě, jakým je samotná střecha světa, tak blízko nebe? Třeba o putování po strmých, kamenitých stezkách, o rozjímání nad dopisy od svých žáků, o kráse noční oblohy, o setkáních s divokou zvěří, o oslavování panoramat a scenérií Himaláje a konečně o hledání božského ticha.
Pokud nejste pecivál, ale nadšený cestovatel, filozof, tramp a milovník přírody, myslím, že budete s knihou spokojen. Na můj vkus bylo ale té oslavy přírody v knize trochu moc.

PS: Při četbě jsem si několikrát vzpomněl na knihu Walden, aneb život v lesích, kde mě Thoreau jako první, začal unavovat svými zdlouhavými popisky přírody. Od té doby s tím mám problém...
55%