Poslední zahrada v Anglii

Poslední zahrada v Anglii https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499972/bmid_posledni-zahrada-v-anglii-zKt-499972.jpg 4 60 18

Tři různé éry, pět rozdílných žen a jedno výjimečné místo zakleté v čase Emma zasvětila svou kariéru renovaci zahrad a právě dostala životní příležitost: obnovit zahrady velkolepého sídla Highbury House, které v roce 1907 navrhla proslulá Venetia Smithová. Jak se Emma ponořuje hlouběji do minulosti zahrad, odhaluje tajemství, která byla dlouho zarostlá plevelem. Čí osudy se ukrývají za zrezivělým zámkem tajemné zimní zahrady domu, sloužícího za války jako ozdravovna pro zraněné vojáky? Současnost: Emma zasvětila svou kariéru renovaci zahrad a právě dostala životní příležitost – obnovit zahrady velkolepého sídla Highbury House, které v roce 1907 navrhla proslulá Venetia Smithová. Jak se Emma ponořuje hlouběji do minulosti zahrad, odhaluje tajemství, která byla dlouho zarostlá plevelem. 1907: Když Venetia poprvé vstoupila do Highbury, netušila, jak moc zahrady – a lidé, které tam potká – změní její život. 1944: Beth, která přijíždí do Higbury vypomáhat na farmě, touží najít domov. Kuchařka Stella naopak zoufale chce z Highbury pryč, aby si splnila své vlastní sny. Ovdovělá Diana, paní velkolepého domu provizorně přeměněného na ozdravovnu pro vojáky, úzkostlivě lpí na svém předválečném životě. Ale když válka ohrozí vzácné zahrady, tyto tři naprosto odlišné ženy spojí tajemství, které zůstane nadlouho skryto.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Last Garden in England , 2021


více info...

Přidat komentář

Buchtičkajani
01.01.2024 5 z 5

Moc hezký příběh,sice mě chvilku trvalo , než jsem se v těch ženách zorientovala. Pak to vše začalo dávat smysl a tak nějak to příjemně plynulo. Pěkné pohlazení po duši během Vánoc.

ajka91
30.12.2023 5 z 5

Ach, to bylo krásné...pro fanoušky Rosamunde Pilcher a příběhů z anglického prostředí doporučuji!


Mishi
16.11.2023 5 z 5

Musím říct, že se mi to líbilo více, než jsem čekala. Čtivý, příjemně plynoucí příběh zahrady a osudů lidí kolem ní.
I když ze začátku jsem si také říkala, že těch žen, které příběh vypráví, je mnoho a stačila by Emma, Venetie a možná Diana. Nakonec se ale všechno spojilo a ukázalo se, že každá postava má své místo.
Miluju krásné zahrady a tento příběh byl pro mě pohlazením po duši

Kokoska92
21.08.2023 4 z 5

Každá nová zahrada je jako nepřečtená kniha, její stránky přetékají možnostmi.

Poslední zahrada v Anglii - pěkná, možná trochu přeslazená knížka plná květin, stromů, barev, zajímavých zákoutí a zahradní architektury. Historie jedné prastaré zahrady, která ukrývá nejedno tajemství. Kniha se mi líbila, i když, jak se říká, všeho moc škodí: těch postav na mě bylo v příběhu opravdu hodně, až jsem se místy ztrácela.

Szilvia1
05.08.2023 5 z 5

Příběh pěti žen a jedné zahrady je krásný,ale jenom dvě ženy a každá v jiném roce má své tajemství,které se na konci příběhu čtenář dozví.

Mlsnákočka
25.06.2023 3 z 5

I když začátek byl trochu zmatečný a přeskakování v ději mě mátlo, příběh jedné zahrady a pěti žen v různých časových obdobích se mi líbil.

iška
31.03.2023 3 z 5

Téměř se ztotožňuji s hodnocením lapagerie. Příjemné, lehce sladké (což je někdy i potřeba) čtení. Propojení jednotlivých příběhů starou zahradou je poetické. Jen těch hrdinek bylo opravdu docela dost.

lapagerie
06.02.2023 3 z 5

Milé počteníčko s hezkým námětem. Návrhářka zahrad, žijící na počátku 20.stoleti a její následovnice o 100 let později. Jedna zahrada. To by bylo dokonalé. Ale je tu ještě třetí dějová linka, z období 2.svetove války. A další tři hrdinky navíc. Skoro mě to donutilo napsat si na kartičku kdo je kdo, kdy žije, co dělá a s kým ho pojí jaký vztah. Poněkud chaotický, ale i tak příjemný příběh.
P.s. název Emminy firmy "Návrat zašlé trávy" ve mně pokaždé navodil pocit zapařeného sena

jana79
19.01.2023 5 z 5

Krásný příběh. Ze začátku mě překvapilo, jak je kniha psaná pohledem nekolika hrdinek v několika časovych obdobích, přesto to knize nijak neškodí naopak, krásně se vše na konci spojí a uzavre. Moc hezky napsané, libila se mi propracovanost detailů, popisu zahrady, tak ze si můžete představit, jak by mohly vypadat. Příběhy jednotlivých hrdinů jsou moc hezké a kniha je ideální na jedno odpoledne, když si chcete odpočinout četbou.

zuzana2599
07.01.2023 5 z 5

Na tento román jsem se hodně těšila a mé očekávání se naplnilo !
Jedná se o nevšední i originální námět, knížka je příběhem několika generací žen spojených jedinou a výjimečnou zahradou. Děj je situován na sídlo Highbury House, jehož zahradu navrhla v roce 1907 známá Venetia Smithová. O osudu, práci i lásce Venetie je tato linka z minulosti. Za války pak sídlo sloužilo jako ozdravovna pro vojáky a právě v této době se odehrává další část. Jaké osudy se skrývají v tajemné zimní zahradě ? Válečná linka se mi moc líbila, bylo to nádherné čtení prokládané dopisy...
V současnosti je tady Emma, která má firmu na renovaci zahrad a právě ona se snaží vrátit staré kouzlo zahradám na Highbury House.
Paní autorka píše, že její román vyrostl jako zahrada. A já to přesně tak cítila. Bravo !

mnohoknih
06.01.2023 4 z 5

Trochu moc žen, chvilku mi trvalo než jsem si je zapamatovala. Téma zahrady moc sympatické. Líbilo se mi, že každý, kdo zahradou prošel, si ji zamiloval. A osudy postav jsou taky pěkně namixované, chvilku tragédie, chvilku štěstí. prima čtení.

Marcela52
04.01.2023 5 z 5

Zajímavý román, který vás zavede do několika dějinných období. Prolínají se zde tři různé éry, od počátku 20. století, kdy v roce 1907 navrhla proslulá zahradní architektka rozlehlou zahradu u velkolepého anglického sídla Highbury House, přes válečný rok 1944, kdy v tomto sídle byla nemocnice pro vojáky, až po současnost.
Tyto tři dějové linky se střídají a vyprávějí nejen příběh zahrady, ale také osudy pěti rozdílných žen. Čí osudy se ukrývají za zrezivělým zámkem tajemné zahrady, to už si musíte přečíst sami. Já jsem si moc početla a doporučuji pro dlouhé zimní večery. Kniha vám nejen zlepší náladu, ale také vás poučí o událostech z doby minulé i současné, kdy se díky nadšení i úsilí jedné mladé ženy podařilo obnovit starou zapomenutou zahradu.

Sidonka3
12.12.2022

Příběh se točí kolem navrhování a údržby rozlehlé zahrady jednoho anglického panství. V tom je největší plus románku. Tím je příběh neotřelejší a sympatický pro ty, co rády něco pěstují, vytváří a rády zahradničí, i když praktické nápady nebo inspiraci jsem zde nacházela jen stěží. Jako zahradnice-amatérka jsem v nadšení pro vše zelené alespoň jela s hrdinkami na stejné vlně.
Zajímavé je ještě členění do ročních období, kdy se v daném díle veškerý děj odehrává například pouze v zimě a sledujeme zimní proměny zahrady a jeho obyvatelů v průběhu celého století.
V románu procházíme různými érami a jsou tu naznačené osudy několika žen, které v panství pracovaly, pracují nebo žijí. Samotný nepříliš originální děj se vleče, pořád jsem čekala, kdy se začne odvíjet zajímavější příběh a čekala a čekala až do samého konce. Dočetla jsem i přes to, že po zdolání mnoha stran už bylo zřejmé, že největší drama bude patrně nanejvýše v tom, že například některá z žen neplánovaně otěhotní nebo uspořádá večírek, na kterém se toho zase moc nestane. Na přemítání o čemkoli můžeme rovnou zapomenout. Ale tak... až na tu častou nudu a předvídatelnost to bylo docela MILÉ. Nebudu se divit, když někdo řekne, že je čtení tohoto textu jen ztrátou času, nicméně abych nebyla jen negativní, něco milého na tom přeci jen bylo.

alexis818
24.11.2022 4 z 5

Příjemný,lehký příběh s lidskými problémy,který se vždy dotýká jedné krásné zahrady,která má různá zákoutí,jako dětské,zamilovaných,svatební,Zimní.Hezka záležitost.

Imor
22.10.2022 4 z 5

Příběh tří generací žen, jedné neobyčejné zahradě a jejích proměnách během 114 let. Krásná kniha o vtazích, lásce, ale i ztrátách.

jeny-v
20.10.2022 5 z 5

Román, který vřele doporučuji všem poetickým duším. Otevřít tuto knihu byla trefa do černého. Užila jsem si hezký literární zážitek, jenž mě zanesl do let 1907, 1944 a 2021. Číst o založení a obnově zahrady v Highbury House s názvy čajová, dětská, svatební, zamilovaných, vodní, poetická, zimní a kuchyňská byl sen.
Venetii Smithovou, která přijala zakázku na vybudování rozlehlých zákoutí kolem sídla Melcourtových, jsem si v jejím hořko-bolném příběhu zamilovala. Část jejího srdce už navždycky zůstane v Celestině zahradě. Beth, Stella a Diana prožívaly v době války, kdy bylo panství přeměněno na ozdravovnu, své osudy plné bolesti i naděje, s touhou naplnění svých snů a přání. Všemu tomu smutku vévodí dětské kamarádství dvou chlapců Robina a Bobbyho. Současní majitelé Sydney a Andrew Wilcoxcový si objednají firmu Návrat zašlé trávy na renovaci zanedbaných porostů. Výzvu vrátit bývalou impozantní podobu úchvatným zahradám Emma přijímá. K tomu však potřebuje najít Venetiny plány a zápisky, jenže nachází i něco jiného ….

ivousekk
10.10.2022 5 z 5

Skvely historicky roman o vyjimecne zahrade a nekolika generacich zen, ktere spojuje. Pokud mate chut na neco mileho, oddychoveho a s prvky romantiky, pustte se do pribehu, bude se vam libit.

evineckY
29.09.2022 5 z 5

Krásná, pomalá, vláčná, co může být krásnější, než pěstěné zahrady.
Baví mě pomalu plynoucí děj několika generací. I když dějové linky vcelku končí moc pěkně, není to vůbec lehké čtení.
Přes to, že umírání se v životě dotkne úplně každého, nikdy to není jednoduché
Doporučuji si přečíst i doslov autorky, kde upřesňuje které osoby a místa se v knize objevují dle pravdivých událostí.