Světlo nad Londýnem

Světlo nad Londýnem https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452124/bmid_svetlo-nad-londynem-Wwi-452124.jpg 4 64 18

Zapomenutý deník odhalí milostný příběh poznamenaný druhou světovou válkou Pro Caru je mnohem jednodušší zabývat se minulostí, než čelit realitě. Obchod se starožitnostmi, kde pracuje, je pro ni ideálním místem. Když objeví deník a fotku neznámé dívky ve stejné uniformě, kterou nosila její babička během druhé světové války, dá se do pátrání. Co se stalo s autorkou poutavého deníku a jaké tajemství skrývá babička, která odmítá o válce mluvit? Jenom rozluštění těchto záhad Caru donutí vyrovnat se svými traumaty.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Motto
Originální název:

The Light Over London , 2019


více info...

Přidat komentář

čef
06.03.2024 4 z 5

Historické romány mám rád, zvláště pokud se týkají Londýna. Zde jsem se mnoho, kromě organizace protivzdušné obrany, moc nedozvěděl. Spíše se jednalo o snahu žen, vybudovat si vlastní cestu životem. Trochu jim to komplikují falešníci, to je jasné. Takže celkově docela good, děvčata však budou určitě nadšenější

Madelisi
28.04.2023 4 z 5

Mám tři dojmy, které chci sdílet. Líbí se mi zaměstnání Cary v současnosti, prodej a hodnocení starožitností vypadá úžasně. Pilot Paul je velký hajzlík. Nečekala jsem, jaký konec bude mít jeho románek s Louise. Autorka sice postupně vždy předkládala jisté náznaky, takže jsem jejich lásku nepovažovala za ryzí. Louise je neuvěřitelně silná hrdinka.

Příběh babičky Cary mi připadal nadbytečný. Nezaslouží si být odbytý pouze pár větami.


Kerberos
16.04.2023 4 z 5

Pátrání po majitelce deníku z druhé světové.Romantický příběh o lásce a zklamání,který změní život několika lidem.

Szilvia1
15.09.2022 5 z 5

Knížka byla pěkná,ale víc se líbila část minulá,protože tam to bylo napínavý,jak Louise se zamilovala do špatného muže,který ji podvedl.Na knížku jsem čekala dlouho,ale se vyplatilo čekat.Příběh byl pěkný,další příběh od autorky si zase přečtu.

Ála1968
05.06.2022 3 z 5

Bylo to hezké,prolínání děje minulost a přítomnost.Ale že bych byla ohromená,to zase ne.Něco tomu chybělo.

Knižní střípky
16.03.2022 3 z 5

Cara pracuje ve starožitnictví a jednoho dne objeví starý deník s fotkou ženy, kterou už jednou viděla, a to u své babičky... Mladá dívka má na sobě uniformu, kterou nosila za války i její babička. Spolu se sousedem Liamem se pouští do pátrání po osudu ženy z fotografie. A tak se najednou ocitáme v roce 1941, poznáváme Louise a sledujeme její rozvoj z tiché ušlápnuté dívky v sebevědomou ženu, která byla součástí protivzdušné obrany své země. Tentokráte se mi líbily obě dvě dějové linky, v obou jsem si našla to své, proč jsem se do nich ráda vracela. Ale úplně nejvíc jsem si zamilovala miláčka Rufuse. Moc hezký příběh, který nebyl pouze oddechovou záležitostí, dozvěděla jsem se spoustu dalších zajímavých informací o druhé světové válce.
Knižní střípky

knihovnička007
22.02.2022 4 z 5

Jednoduchý, oddechový, klidný, krátký... tak bych v krátkosti popsala tento příběh.
Líbila se mi linka Cary i Luise, která se proměnila z naivní dívky v sebevědomou ženu.
Cařina babička byla úžasná. A Rufus mne moc bavil (škoda, že nedostal větší prostor).

Parwana
28.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Skvělá oddechovka vyprávěná ve dvou rovinách. Zamilovala jsem si postavu Louisy, a nečekala bych, jaké bude mít její prapovidné manželství vyústění. Líbilo se mi, že kniha měla šťastný konec.

Buchtičkajani
25.07.2021 4 z 5

Hezký, čtivý, příběh. O ženách, které byly takto nasazeny ve válce, jsem nikdy neslyšela, a obdivuji jejich odvahu.. Louise a její kamarádky mi byly moc sympatické. Doporučuji přečíst.

bábuška
13.07.2021 5 z 5

Nevím proč, ale už od prvních stránek jsem měla slzy v očích. Tolik jsem si přála, aly v tak zlé době láska Louise a Paula zůstala čistá a krásná, i když, nevím proč, nějaké pochyby mi stále v hlavě ležely .A krutý osud všech obyvatel Londýna, na druhé straně odvaha dívek Královského dělostřelectva, to vše by si zasloužilo, aby Louise měla pevnou oporu v mužném Paulovi, ne, aby ji podvedl tak krutým způsobem. Ona ale vše vlastní pevnou vůlí ustála, i když z mé strany ty slzy lítosti zůstaly. Dívky by neměly být takto podváděny!

zaba335
07.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Tak tahle knížka byla opravdu něco! Hned u první věty mi bylo jasné, že to bude pecka. Autorka píše velmi čtivě, přesvědčivě a tak, že se nemůžete od knihy odtrhnout. Prostě pravý wow efekt. V knize bylo několik dějových zvratů, které by mě ani ve snu nenapadly. Velmi zajímavé bylo dozvědět se něco o smíšených baterií a protivzdušné obraně, ve které pracovaly ženy.
Líbilo se mi protínání minulosti a současnosti. Postavy byly velmi silných charakterů až na Paula, samozřejmě, ale to po přečtení pochopíte. Louise byla odvážná, silná mladá žena, která dokázala mnoho a proto mi byla nejsympatičtější. Její kamarádky a sestřenice taktéž.
Linka Cary a Liama byla už jen takovou třešínkou na dortu, kterou jsem si užívala a ke konci velmi dojímala. A nesmím zapomenout na Rufuse, který tomu dodal už jen to pravé kouzlo.
Kniha je určitě pro všechny, kteří mají rádi Dopisy, které nikdo nečetl. Je podobné atmosféry.
Autorka je pro mě novým objevem a doufám, že u nás vyjdou i její další knihy. :)

Alenka_pokorna
18.05.2021 3 z 5

Kniha se četla sama a rychle. Příjemná oddechovka. Louise byla prostě skvělá. I ostatní ženské postavy, až mi bylo líto, že není větší část knihy věnována příběhům z jejich smíšené baterie. Současnou linku bych totiž klidně oželela. Oceňuji, že jsem dozvěděla něco nového. Před přečtením knihy jsem o existenci smíšených baterií protivzdušné obrany ve VB netušila. Neumím si ani představit odvahu těch žen, které strážily nebe nad svou vlastí.

LilianaFalcon
13.04.2021 2 z 5

Strašně dlouho jsem se nemohla začíst. A rozuzlení se mi vůbec nelíbilo. Přijde mi, že se k příběhu a tomu, jak byl vyprávěný vlastně nehodilo.

pocketka
13.03.2021 3 z 5

S touhle knihou jsem se vcelku musela poprat. Mám moc ráda, když se prolínají dvě časové linie a ta z války se mi vždy líbí víc. Zde to bylo tak půl na půl, byla jsem velmi překvapená, jak to dopadlo s Paulem. Asi jsem si vše, co se vztahů za války týče, vykreslovala v příliš růžových barvách.
Čekala jsem něco víc, takové nemastné neslané. Něco tomu pro ten wow efekt chybělo.

alnahu
21.02.2021 4 z 5

Čtivý příběh v kterém se prolíná současnost s minulostí. Příběh Cary ,která pracuje ve starožitnictví a tam ve staré skříni najde starý deník a fotografii ženy v uniformě ,kterou již kdysi viděla u své babičky. Ale ta se nikdy o své minulosti nezmínila. O jejím životě se Cara dočetla právě z tohoto deníku ,kam si babička vše zapisovala. Příběh veliké lásky ,který smutně končí- zasazený do války ,kde i ženy sloužily ,jako střelkyně u protivzdušné obrany.

Martina023
24.01.2021 5 z 5

Krásná kniha...mam ráda knihy,kde se prolíná minulost se současností. Do knihy jsem se naprosto ponořila a stálo to za to.

ivousekk
12.12.2020 4 z 5

Bavi me pribehy, kdy se prolina historie a romantika. A kdyz jsou v knize dva pribehy a kazdy z jine doby, je to jeste lepsi. Proto jsem sahla po tomto. Je fajn, povedeny, historicka linka skvela, zajimava a poucna. Ta soucasna je o dost slabsi, Cara mi nebyla zrovna sympaticka.
V predchozim komentari je srovnani s Dopisy, ktere nikdo necetl. Za mne jsou Dopisy nesrovnatelne lepsi.

Ellinek
02.12.2020 5 z 5

Od první stránky mi kniha silně připomínala Dopisy, které nikdo nečetl. Od první stránky mi ale bylo jasné, že Světlo nad Londýnem je mnohem lepší.

Vyklubal se z toho opravdu nádherný, půvabný příběh o lásce, ale také o přátelství a rodině. Cara, jejíž dobrodružství náleželo současnosti, byla velice sympatická, inteligentní a milá žena, ke které jsem hned přilnula. Její dějová linka byla zajímavá, lehce napínavá a poznávání s Liamem bylo kouzelné a člověk jim to prostě přál. A Rufus byl dokonalý!
A Louise z minulosti? Sledovat její přerod z uťápnuté dívky v sebevědomou a odvážnou ženu mi bylo takřka ctí. U Dopisů mě minulost nebavila. Tady, vše inspirované osudy autorčiny rodiny nebo psáno jako úctyhodný odkaz historii žen ve válce, bylo všechno zajímavé, napínavé a zároveň obohacující. O ženách v řadách protivzdušné obrany jsem dosud opravdu neslyšela, o to víc bylo všechno fascinující.

Nádherná knížka, která se možná nestane pro čtenáře klenotem, ale má své osobité kouzlo. Ideální příběh na nějaký ten romantický večer, kdy se necháte prostě jen nést příběhem dvou skvělých žen, které byste chtěli poznat i ve skutečnosti. A já bych chtěla ještě toho Rufuse!