Poslední poutník

Poslední poutník https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286788/bmid_posledni-poutnik-GF9-286788.jpg 4 176 55

Tommy Bergmann série

1. díl >

Jak souvisí vražda bývalého odbojáře s kosterními pozůstatky z druhé světové války? Kdo byla Agnes Gernerová, krásná dívka, která přijela do Osla na podzim roku 1939? V květnu 2003 byly v lese severně od města nalezeny lidské kosterní pozůstatky pocházející patrně z druhé světové války. O několik týdnů později je ve svém domě v luxusní osloské čtvrti zavražděn zestárlý podnikatel Carl Oscar Krogh, bývalý člen odboje. Osloská policie nachází mezi oběma případy souvislost. Při vyšetřování se totiž ukáže, že Krogh patřil k nejbližším spolupracovníkům mýty opředeného Kaje Holta, vůdčí osobnosti odboje. Krogh byl jedním z těch, kteří se pokusili odhalit příčinu Holtova nikdy nevyšetřeného úmrtí ve Stockholmu na jaře 1945. Bludiště lží azamlčování zavede vyšetřovatele Tommyho Bergmanna zpátky do válečných časů. Do doby, kdy se pravda obětovala jako první, láska se považovala za břemeno a jediným cílem bylo přežít. Oba příběhy, protkané mnoha vedlejšími nitkami, vyžadují od čtenáře bedlivou pozornost. Díky poutavosti a spádu děje se s tím však lze snadno popasovat. Autor umí překvapit, a to i tam, kde už se zdá být všechno jasné. - RB.NO Napínavý a bohatý děj se dotýká několika různých témat, mimo jiné osvětluje méně známé kapitoly norské válečné historie, zejména likvidování nepohodlných osob prováděné odbojem. Kromě samotného příběhu autor zdařile popisuje mezilidské vztahy. Vykresluje věrohodné portréty svých postav, které se nacházejí v obtížných situacích, stojí před složitými rozhodnutími atakřka nemají možnost volby. - Porota Rivertonovy ceny... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Den siste pilegrimen , 2014


více info...

Přidat komentář

Luca86
14.04.2024 5 z 5

Knížku jsem náhodně objevila v knihovně. Zezačátku jsem měla problém se začíst, vyznat se v postavách a prolínání dějových linek mě trochu rušilo. A tajemný Kaj Holt byl tajemný až moc. Naštěstí jsem si rychle vše ujasnila, děj nabral spád a bylo to napínavé. Historická dějová linie byla určitě lepší. Vše do sebe zapadalo a konec jsem odhadla.

lusila
09.04.2024 4 z 5

Trochu zdĺhavý príbeh, čo mi ani nevadilo, keďže knihu som čítala hlavne večer pred spaním. Len neustále čítanie celých mien /krstné aj priezvisko/ postáv bolo pre mňa zvláštne.


trudoš
16.12.2023 3 z 5

Pravdu říct, z Posledního poutníka jsem si užíval především linii z 2. světové války, plnou lidských tragédií a drsných rozhodnutí, která byla pro tu dobu nezbytná, přestože se zákonitě musela podepsat na psychice obyčejných lidí. Atmosféra nejistoty je zachycena dokonale, stejně jako chování odbojářů, kteří k zabíjení a atentátům přišli často jak slepí k houslím.
Naopak ústřední zápletka ze současnosti byla jiná liga. Nesympatický hrdina solitér, jeho nesympatický milostný život a zbytečné scény z tréninků dívčí házené. Třebaže úvodní rozjezd se třemi mrtvolami a následným zabitím bývalého ministra navnadí na něco sofistikovanějšího, než je epizoda ze seriálu Ach, ty vraždy!, rychle se bohužel přejde do skandinávského fňukání nad osudem, vyplněného množstvím nezajímavých a obehraných příhod ze života té které nepodstatné figury, aby se v závěru ukázalo, že jen máloco z toho mělo s mordy skutečně něco společného. Nemluvě o přepálené motivaci a překombinovaném způsobu provedení zločinu.

RADIN
02.08.2023 4 z 5

Pekné to bolo,páčilo sa mi to veľmi.Len tá agentka bola akási čudná.

technik1965
19.06.2023 4 z 5

Odychovka na každý deň

rafan65
31.07.2022 3 z 5

Na můj vkus se prostě jedná o zbytečně dlouhou a spletitou severskou krimi. V knize najdeme dvě dějové linie. Jedna z druhé světové války, druhá ze současnosti. Jedná se tak trochu o špionážní thriller. Uvažoval jsem i o dvou hvězdičkách, ale vzhledem k zajímavému námětu a relativně uvěřitelnému konci nakonec dávám tři.

Čmeláček
27.07.2022 5 z 5

Úplně jiná detektivka, než jaké jsem četl doteď. Ale výborné počteníčko :).

dalif
07.01.2022 4 z 5

Neotřelá detektivka, zpočátku se mi pletly jména, ale člověk nahlédl trochu do Norska během 2.svetove války - před i po.
Jedna z nejlepších knížek co jsem v posledni době četla.

Alizon
30.12.2021 4 z 5

Neobvyklá detektivka, kde byl nejzajímavější děj odehrávají se za války. Začátek a prostředek knihy mě bavili hodně, ale čtenářské nadšení postupně upadalo. Snad i proto, že mi neseděla postava hlavní hrdinky. Konec - tedy spíše jeden z činů, který je na konci vysvětlen - mě poněkud rozčaroval. Chápu, že ne vždy se postavy budou chovat logicky, ale tento čin (týkající se Cecilie) jsem prostě nepobrala. Celkově vymyšleno dobře.

malpet
20.05.2021 3 z 5

Zajímavá, trochu netradiční detektivka, prolíná dvě časové linky, které se v závěru pochopitelně protnou v docela nečekaném vyvrcholení, aspoň já bych takový závěr nehádal. Uvěřitelný a zajímavý děj, zcela civilní, nepřechytralý detektiv bez superschopností. Na druhou stranu se to trochu táhlo, a nebýt toho, že jsem knihu poslouchal jako audio, asi bych jí nedočetl. Tak dlouho autor řeší, kdo byl vrah, až mně to tak trochu přestalo zajímat.

veronika6239
01.04.2021 5 z 5

První kniha, kterou jsem přečetla podruhé a že už jich "pár" prelouskanych mám. Kdysi ve mě zanechala silný dojem, jen už jsem si přesně nevybavovala děj.... Teď po přečtení musím znovu zkonstatoval, že toto dílo je opravdu skvost a těch ocenění bych ji dala nespočet. Žádná hluchá místa. Děj krásně plyne a prolíná se. Bravurně popsané myšlenkové pochody a pocity postav. Dobře zachycena špionáž za 2.sv.valky a hlavně překvapivé rozuzleni téměř před koncem. Mohu jen a jen doporučit.

Tommi12
14.03.2021 5 z 5

Pár desítek stránek mi trvalo, než mě kniha vtáhla řádně do děje, ovšem jakmile se tak stalo, už mě nepustila. Čtivost dějových linek je vyvážená, orientace v nich mi nečinila problém, důležité postavy vyplynou postupně dějem a dá se jim dostatek prostoru.

Jedna z nejzajímavějších knih, kterou jsem za poslední dobu četl, rozhodně doporučuji!

Hanka44
07.03.2021 3 z 5

Je to dobré, včetně rozuzlení na konci. Ten konec je tedy takový krapet uspěchaný, což je v dnešní době dost častý nešvar u všech knih (skoro i přijde, že autor píše a píše a najednou kouká, že je blízko nasmlouvanému počtu stránek...) a některé otázky zůstávají nezodpovězeny, ale naštěstí ne ty zásadní

RaDaR26
18.02.2021 3 z 5

Svým prolínáním současnosti a minulosti se jedná nepochybně o zajímavou knihu! Je temná jako jiné knihy ze Skandinávie. Kniha byla svým způsobem náročnější a vzhledem k té náročnosti jsem asi od ní očekával ještě zajímavější a atraktivnější konec. Připadá mi, že ty nejzajímavější věci byly trochu upozaděny na úkor těch méně zajímavých. Přesto knihu rozhodně všem milovníkům detektivek.

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Tak toto ma bavilo velmi, striedanie časových línii super, príbeh fascinujúci, chcem viac.

Эva
22.12.2020 5 z 5

Moc se mi líbilo! Tommy je neokoukaný detektiv, příběh napínavý, zajímavá fakta o válce v Norsku, konec překvapivý. Střídání dějových časových linií mě nerušilo, naopak, obě se protnuly a vygradovaly na konci. Škoda, že další díly nejsou přeložené do češtiny, určitě bych si je přečetla.

danielavachova
28.10.2019 4 z 5

Ze začátku jsem měla trochu zmatek v dějových linkách i osobách,ale jinak dobrá kniha,dozvěděla jsem se spoustu mě dosud neznámých skutečností z 2.svět.války v Norsku a Švédsku.

midloch
14.10.2019 5 z 5

Tak tohle byla výborná kniha. Už dlouho jsem se při čtení neměl pocit, že by kniha mohla být ještě delší. Bavilo mě to od záčatku do konce. Obě dějové linie se na konci skvěle prolnou a kniha nemá prakticky žádná hluchá místa. Ovšem čtení vyžaduje pozornost, bez ní se může někdo snadno ztratit v dějích. Jde částečně o thriller a čtenář nemůže od detektivní části čekat nějaké klasické postupy, spíše je to celé o hrabání se v historii. Samozřejmě kniha obsahuje některá klišé pro scandikrimi žánr, ale to není vůbec na škodu. Závěrem, skvělá kniha. Bohužel, podle počtu komentářů zde i její dostupnosti v pražské knihovně bych řekl, je vidět, že nebyla asi moc úspěšná a tak se českých vydání dalších pokračování série asi nedočkáme.

Luca235
12.09.2019 4 z 5

Hlavní,co bych potenciálním čtenářům doporučila,je udělat si na knihu dost času a nedělat mezi čtením dlouhé přestávky.Já ji musela v polovině na necelé 2 týdny odložit a pak jsem dost tápala.V obou časových liniích je totiž dost zdánlivých maličkostí,které postupně získávají na významu. Jinak je kniha velmi zajímavá, rozuzlení překvapivé. Drobné útržky z osobního života vyšetřovatele Tommyho mi přišly nadbytečné a zbytečně kontroverzní,neustálé kouření všech postav v minulosti i přítomnosti mě pak přímo "vytáčelo". Proto chybí ta pátá hvězdička...

85098211
15.03.2019 5 z 5

Mně se kniha líbila hned od začátku, přestože bylo občas trochu náročnější se v obou dějových linkách zorientovat. Příběh, odehrávající se za války, je pochopitelně zajímavější, protože je v něm víc napětí. Bohužel Agnes jsem si moc oblíbit nedokázala, její chování a často i činy mi byly na míle vzdálené. Nejvíc mi bylo líto malé Cecílie, která se narodila nejen do špatné doby, ale i do špatné rodiny. Bylo to ovšem přece jenom nevinné dítě, které za nic nemohlo a svůj osud si nezasloužilo... Linie ze současnosti byla také dobrá a hlavně důležitá pro pochopení a vyšetření celého případu. A konečné rozuzlení i pátrání po pravdě je vynikající a dobře vymyšlené. Kniha jako taková je čtivá a poutavá, proto hodnotím plným počtem ;-).