Poslední deník Martina Bormanna

Poslední deník Martina Bormanna https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78605/posledni-denik-martina-bormanna-78605.jpg 4 1 2

Známý sovětský publicista cituje a komentuje v této knize deník válečného zločince M. Bormanna, který zachycuje události od 1. ledna do 1. května 1945.

Přidat komentář

JulianaH.
01.01.2020

„[Vůdcova] opatření se nikdy nemohou měnit. Noví lidé, nová vláda se bude opírat o Hitlerovu autoritu." (Krebs Čujkovovi)

Četla jsem asi dvanáctiletá, když mi babička „Poslední deník" půjčila v knihovně. Nedá se říci, že by to bylo ideální čtení pro dvanáctiletou dívku, ale některé pasáže mě hodně zaujaly. Především ty o natalitní politice a co všechno je potřeba pro porodnost dělat v oblasti národní osvěty. Nevím, jestli je vážně pravda (nebo spojenecká propaganda), že Adolf Hitler měl písmena na psacím stroji třikrát větší, protože odmítal nosit brýle jakožto „nedůstojné vojevůdce"..., ale jestli ano, je to strašně roztomilé. :)
Na základě Bormannových textů jsem si udělala závěr, že Vůdcův tajemník rozhodně nebyl hlupák, jak se mi snažil namluvit nějaký dokumentární film. Asi nevynikal závratnou spekulativní inteligencí, ale rozhodně byl bystrý. Dodnes si pamatuji následující jeho postřeh, zapsaný v souvislosti s podporou porodnosti a velkých rodin (parafrázuji): Ženy vám odsouhlasí jakoukoli politiku a budou jejími vášnivými příznivkyněmi do té doby, než po nich začnete chtít, aby ji samy uplatňovaly. :)
A ještě k autorově výrazivu: Mluvit o „osvobozování" Německa (od Němců) rudou soldateskou je asi totéž jako hovořit o „osvobozování" Byzance Seldžuckými Turky. Historik, který takový pojem použije, by si sám zasloužil být trochu oblažen šlechetnými osvoboditeli: třeba přibitím na dveře zaživa; nebo radši znásilněním a rozřezáním na kusy?

„Co je zapsáno perem, to nevysekáš sekyrou." (ruské přísloví)

Kozel
14.04.2017 4 z 5

Skutečně dobré čtení, které názvem odkazuje na Hitlerův stín, jenž stínem zůstává i v knize. Opsat celý Bormannův deník by bylo snadnou, ale naprosto nečitelnou a sotva přínosnou prací. Lev Bezymenskij však na základě posledních zápisků přidal do knihy vlastní studie na téma konce Třetí Říše, a to už je věc zajímavější. Přestože kniha vznikla v 70. letech, autor k tématu přistupuje vcelku objektivně (až na pár důrazných vět na téma osvobozování sovětskou armádou) a navíc přikládá i přepisy několika dobových dokumentů. Se zdravou dávkou skepse je to výborná kniha pro všechny, které zajmá toto údobí dějin. I přesto, že Lev na několika místech cituje Davida Irvinga, čímž v mých očích sám sobě poněkud ubližuje.


Štítky knihy

nacismus Německo

Autorovy další knížky

1980  87%Tajnosti třetí říše
1963  80%Hitlerovi generálové včera a dnes
1975  80%Poslední deník Martina Bormanna
1975  57%Plán Barbarossa
1984  100%Válečný zločinec číslo 239