Portugalští básníci v Praze

Portugalští básníci v Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118589/mid_portugalsti-basnici-v-praze-gcX-118589.jpg 5 2 1

Výbor současné portugalské poezie, jenž sestavil atašé portugalského velvyslanectví v rámci Festivalu spisovatelů v Praze. V antologii jsou zastoupeni básníci: Eugénio de Andrade, Ana Hatherly, Pedro Tamen, Gastao Cruz, António Franco Alexandre, Manuel Gusmao, Nuno Júdice, Fernando Pinto do Amaral a Paulo Teixeira.

Přidat komentář

puml
08.04.2012 5 z 5

Vynikajíci antologie zaměřená na současnou portugalskou poezii. Jedná se o výbor sestavený Luísem Machadem (kulturní a tiskový mluvčí Portugalska), jenž měl ale z mého pohledu při volbě básníků a jednotlivých básní mimořádně šťastnou ruku. Intenzivní a imaginativní se snoubí s typickou přímořskou melancholií a steskem nad plynutím času. Výběr básníků a básní může někomu připadat příliš monotematický, pro mě osobně se ale jedná o excelentní výbor, který na úkor šířky preferuje hloubku pohledu. Oceňuji také skvělý překlad Pavly Lidmilové, jejíž překlady jsou zárukou vysoké kvality. Knihu doprovází černobílé fotografie jednotlivých básníků, a dále také barevný doprovod uměleckých fotografií Pedra Penila. Naneštěstí se tento malý knižní skvost špatně shání, neboť vyšel v nakladatelství KANT v omezeném nákladu k příležitosti Festivalu spisovatelů v Praze.

Štítky knihy

portugalská literatura

Autoři knihy

Eugénio de Andrade
portugalská, 1923 - 2005

Kniha Portugalští básníci v Praze je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x