Portrét starého umělce

Portrét starého umělce https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25911/bmid_portret-stareho-umelce-Wou-25911.jpg 3 28 4

Spisovatel po celoživotních literárních úspěších hledá inspiraci pro svůj zřejmě poslední román. Román, který názvem ironicky navazuje na Joycův Portrét mladého umělce, je (sebe)ironickým záznamem boje hrdiny – známého úspěšného spisovatele – s výrazně autobiografickými rysy, o téma románu. Slovy autora (hrdiny) – „traktát ve formě beletrie o životě stráveném psaním beletrie“. Stárnoucího hrdinu poslední rok a půl nenapadlo žádné téma, které by byl schopen zpracovat do románu tak, aby jej to bavilo, nebo aby to nebylo podobné něčemu, co už dříve napsal on nebo nějaký jiný dobrý spisovatel lépe. Sledujeme hrdinovy úvahy o vlastním životě, o literatuře a zejména spisovatelích a sledujeme i všechna nová a nová témata, která ho napadají, to, jak jej napadají, jak je zkouší rozpracovat nejrůznějšími způsoby, aby je dříve nebo později opustil, přičemž ví, že musí napsat ještě jednu knihu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Cesty
Originální název:

Portrait of an Artist, as an Old Man , 2000


více info...

Přidat komentář

PeterPetrik
12.12.2015 2 z 5

Autor ktorý píše o autorovi ktorý píše o autorovy :D,čistý inception. Dojem z knihy mám taký ako písal autor že fakt nemá čo robiť tak musel niečo napísať, z môjho pohľadu veľmi slabé.

Liwilterhage
10.05.2012 3 z 5

Zajímavé úvahy stárnoucího autora, který má před sebou nelehký úkol - napsání alespoň ještě jednoho titulu, který by byl minimálně tak dobrý jako jeho předešlé knihy a byl by především obsahově něčím zcela novým. Jaké to je mít tzv. autorský blok.
Velice mě zaujala prostřední část - přednáška s názvem Literatura zoufalství, protože pokud se nad tím člověk zamyslí, něco na tom bude. A domnívám se, že to platí nejenom v literatuře, nahlédněme například do oblasti hudby. Nic nebudu prozrazovat.
Jelikož se v knize vyskytují autobiografické prvky autora - doporučuji knihu čtenářům, kteří se zajímají o Josepha Hellera více - o jeho život, spisovatelský rozvoj, vývoj. Určitě si ji nevybírejte pokud jste od něho ještě nic nečetli. Spíše si ji nechte až na konec. Jako zakončení jeho tvorby.


Amnesiac
06.08.2011 2 z 5

Pfuuu. Táto kniha na mne nezanechala žiadnu stopu. Sorry

Vavča
30.11.-0001 4 z 5

Naprosto překvapivé bilancování autora, jeho úvahy o sobě, údělu spisovatelů a posuta příkaldů na kterých todokládá jsou geniální, bohužel to zabijí překlad, odoba, která ho dělla nemá vzdlěání v literatuře ao bávám se, že ani v angličtině. Byl bych schopen si s tím poradit lépe, škoda, snad se dočkáme reedice a zodpovědného nakladatele. Jo a ještě něco, tohle není humorná knížka, nýbrrž tragická výpověď, pokud to někdo bere jako komedii, necohopil autora a jeho záměr a měl by se and sebou zamyslet, o co autorovi vlastně šlo, celkem jasně totam říkám, ale znáte to někteří lidi jsou pitomci, nebo se jako pitomci pořád smějí....

Štítky knihy

americká literatura spisovatelé autobiografické prvky senioři stárnutí

Autorovy další knížky

Joseph Heller
americká, 1923 - 1999
2005  85%Hlava XXII
2005  83%Bůh ví
1998  82%Něco se stalo
1995  66%Zavíráme!
2000  68%Portrét starého umělce

Kniha Portrét starého umělce je v

Přečtených43x
Doporučených1x
Knihotéce28x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x