Poražení: Světová válka byla jen jedna

Poražení: Světová válka byla jen jedna https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373429/bmid_porazeni-svetova-valka-byla-jen-jed-dfh-373429.jpg 4 24 7

V první světové válce nikdo nezvítězil a poraženi byli všichni. Jedenáctého listopadu 1918 sice západní spojenci slavili, původní mocné státy Německo, Rakousko-Uhersko a osmanská říše byly na kolenou a první světová válka skončila. Pro mnohé ale jen na pohled. Malé nástupnické státy postupně ovládla nejistota, vynořila se noční můra revolucí, pogromů a etnických konfliktů, které vedly k daleko hlubší devastaci kontinentu, než jaká zůstala po válečných bojích. V ruinách Evropy se probouzela hrozba v podobě fašismu a dalších extrémních myšlenek, které měly brzy triumfovat. Strhující drama let 1917-1923 v Evropě, jimž se Gerwarthova kniha věnuje, umožňuje pochopit koloběh násilí, který poznamenal celé století, jež se z odstupu stále více jeví jako nekončící konflikt s přechodnými pauzami, kdy bylo možné si vydechnout. Velké plátno, připomínající velkorysé syntézy Timothyho Snydera či Tonyho Judta, předkládá nesčetně témat a otázek, jež jsou i po stu letech překvapivě palčivé a živé. "Palčivá a názorná připomínka, že zdroje násilí panujícího po celé století lze stopovat zpět až ke katastrofálnímu konci první světové války." - Richard Overy, Literary Review "Poražení jsou výjimečná historická kniha." - Andrew Lynch, Sunday Post Business Mafazine "Příběh chaosu ovládajícího kontinent vede ke snazšímu pochopení, proč byl pořádek v Evropě ve třicátých letech tak přitažlivou myšlenkou…, proč jen málo válek končí smírem. jakmile společnost potlačí své instinktivní, kulturní a právní zásady vůči zabíjení, náprava je často těžká." - Max Hastings, The Sunday Times... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Vanquished: Why the First World War Failed to End, 1917-1923 , 2016


více info...

Přidat komentář

Elrond
07.09.2020

Středně rozsáhlé dílo - cca 250 stran, dalších 200 stran jsou přílohy a rejstříky - podrobně rozebírá závěr první světové války a následné dění v jednotlivých zemích (VB, Francie, Německo, Rusko, Rakousko-Uhersko, Balkán, Osmanská říše a další) z kterého rezultovala další nám známá historie. Ačkoliv jde o období jen 100 let vzdálené a někteří lidé v té době narození ještě žijí, zjistil jsem jak málo o této době víme, co vše během třech čtyř generací bylo zapomenuto, ačkoliv tyto věci stály na počátku věcí nám dnes důvěrně známých..... My Češi se tedy samozřejmě zaobíráme hlavně vznikem Československa případně legiemi, u nás vzdělávaných v minulém režimu vytanou z paměti i některé události kolem ruské revoluce nebo jména jako Rosa Luxemburková či Karl Liebknecht - jsou to jen střípky z tehdejšího dění . O spoustě věcí popsaných v knize jsem slyšel poprvé a udivily mně i jako celkem orientovaného amatérského historika. Autor je Němec , spolupracoval na knize s odborníky po celé Evropě a světě, jeho kniha je velmi vyvážená a profesionální, národnostně a jakkoliv nezaujatá. Samozřejmě jsem se při (zatím prvním, zběžném ) čtení zaměřil i na pasáže týkající se Československa a i tady jsem si pár věcí doplnil- zločiny legionářů a podobně .

Boby17
03.09.2020

Knihu jsem si nekoupil, protože má hrozně malá písmenka.


thorir
24.02.2019 4 z 5

Často mám pocit, že s přibývajícím množstvím přečtených knih člověk akorát zjišťuje, kolik toho vlastně neví. O této knize to platí dvojnásob. Věnuje se období, o kterém běžný člověk nic moc neví, nebo možná zná jen několik útržků, polopravd nebo národních mýtů a legend. Kniha čtenáře seznamuje s událostmi let 1917 – 1923, detailně popisuje dění v mocnostech „poražených“ v první světové válce. Politické boje, lokální revoluce, pokusy o puče, vznik krátkou dobu trvajících extrémistických státních útvarů, vzestupy a pády bolševismu, pozvolný vzestup nacionalismu, permanentní antisemitismus, to vše v souvislostech. Nelze neocenit enormní znalosti autora. Fascinující byl zejména pohled na vznikající a zase velmi rychle zanikající obskurní státní útvary, metastáze bolševické revoluce v Rusku, např. Bavorská sovětská republika, Maďarská sovětská republika, Sovětská republika Limerick v Irsku, apod. Nelze si též nevšimnout neustálého a převažujícího antisemitismu ve východní Evropě. Text se čte relativně dobře, byť provázanost událostí je složitá a jejich sledování vyžaduje nemalou pozornost. Objektivitu a faktografickou přesnost autora nedokážu posoudit, o této době toho vím stále velmi málo. Místy jsem si v množství událostí připadal doslova ztracen. Ke konci se situace naštěstí vyjasňuje.

Několik poznámek na závěr.

Myslím, že by se měla redefinovat politická levice a pravice, dnes to stejně slouží pouze k jitření politické identity, v konečném důsledku jde o postoj ke svobodě jednotlivce, individualita vs. kolektivismus. Všichni „pravicoví“ diktátoři začínali jako levičáci / komunisti. Hitler byl v r. 1919 člen vojenské rady Bavorské sovětské republiky, Mussolini do roku 1914 člen socialistické strany Itálie. Souvislost je víc než zřejmá.

Kniha ukazuje, že liberální demokracie, v okamžiku, kdy v nich vznikne nádor extrémismu, si s tímto extrémismem vůbec neumí poradit. Vlastní principy liberální demokracie ve své podstatě podporují usazování a rozšiřování extrémismu, doslova jako rakovina živená tělem nemocného.

Kniha mi pravděpodobně nedala tolik, kolik mohla, kdybych o dané době věděl víc. V podstatě vše uvedené pro mě bylo nové. Na druhou stranu, někde se začít musí. Knihu pravděpodobně ocení spíš čtenáři již nějak seznámení popisovanými historickými událostmi. Jinak je kniha samozřejmě velmi podmětná a hodnotná, obsahuje obrovské množství faktů a dokazuje, jak nesmírně složitý a propletený byl poválečný vývoj. Jen pro představu, téměř polovinu knihy tvoří poznámkový aparát a odkazy na související / citovanou literaturu. Času stráveného čtením rozhodně nelituji, otevřely se mi nové obzory.

jezo31
22.01.2019 2 z 5

Zaujímavá a zároveň zložitá kniha. Zaujímavá lebo sa venuje udalostiam, ktorým sa možno dnes nevenuje značná pozornosť ako napr. situácia Turecka a Antónie po konci prvej svetovej vojny... Zložitá z dôvodu nielen textu a jeho skladby (či príklonu autora k skupine historikov, ktorý zastávajú názor o jednej svetovej vojne) ale predovšetkým kvôli nepresnostiam, ktoré sa v knihe nachádzajú napr. z dejin strednej Európy po prvej svetovej vojne...

andrej3935
26.08.2018 4 z 5

tato kniha sa mi citala velmi rychlo :) najprv ma zaujala uz svojim titulom. vraj svetova vojna bola len jedna. Ako to? A co druha svetova zamyslel som sa a otvoril knihu. Bola od zaciatku putava. Pochvalu si zasluzi autor aj prekladatel do ceskeho jazyka. Na knihu som natrafil nahodou pocas prechadzky v knihkupectve na Obchodnej ulici v Bratislave. Zacital som sa do nej a zrazu presla hodina. Vcera sme mali s priatelkou po dlhom case volno bez deti. Vonku sa ochladilo o 15 stupnov tak sme nesli k vode a napadlo ma ze by som si este raz pozrel tu knihu. Prisli sme tam priatelka si zacala citat urcite tiez zaujimavu knihu Rudolf Vrba Utiekol som z koncentracneho tabora. No a hoci by sa to nemalo - je to knihkupectvo nie kniznica ostali sme tam az do sumraku a knihu som ten den precital celu do konca :)

dearkiki
05.08.2018 5 z 5

Tahle kniha mi dala zabrat. Četla se strašně pomalu a to nejen díky vyrušujícím sousedům a mrňavým písmenkám, ale především proto, že text čtenáře nutí o každé věte přemýšlet. Je zvláštní, že o událostech těchto "meziválečných" let (asi kromě nástupu fašismu) se skutečně moc neví. Nebo se o to nikdo kromě daného regionu nezajímá... Mně to každopádně inspirovalo k tomu, že bych si ráda vyhledala nějaké další knihy věnující se těmto konfliktům a této době. I když může kniha místy působit trošičku zaujatě, neubírá to nic na tom, že je nesmírně zajímavá. Určitě doporučuji.

bulat
07.06.2018 4 z 5

Kniha podrobne rozoberá udalosti rokov 1917 - 1923. Avšak mnohé veci mierne skresľuje. Neviem do akej miery je to spojené s nemeckou národnosťou autora, ale rozhodne by som túto prácu- čo sa objektivity týka, neprirovnával ku Snyderovi či k britským historikom zaoberajúcim sa strednou Európou. Predovšetkým autor čiastočne sníma vinu z Nemeckej ríše a nenápadne ju presúva na nástupnické malé a nesúrodé štáty, ktoré vznikli po rozpade imperiálnych ríš. Nieže by to pomenúval explicitne, ale na mnohých miestach je cítiť jeho nostalgiu za Nemeckou či Habsburgskou ríšou ako aj jeho rezervovaný postoj k novým štátom, ktoré vznikli na troskách multientických impérií. Zdôrazňuje nespravodlivosť povojnových podmienok pre Nemecko, avšak menej pripúšťa, že najsilnejším boriteľom medzivojnového usporiadania bolo práve Nemecko a jeho neukojené imperiálne ambície a jeho túžba po európskej nadvláde. Častokrát autor uvádza informácie selektívne- napríklad uvedie, že rakúska časť monarchie ponúkala v r. 1916 jednotlivým národom federalizáciu, avšak nespomenie fakt, že Uhorsko o ničom podobnom ani len zďaleka neuvažovalo. Nie že by v mnohých veciach nemal autor pravdu, avšak táto tendečnosť mi na knihe občas vadila. Odhliadnuc od tohto by som však knihu určite nezavrhoval- zaoberá sa totiž obdobím, ktoré je málokde podrobne spracované a jeho dôsledky zásadne ovplyvnili neskoršie katastrofické udalosti. Ak by som mal hodnotiť, vyšlo by to z mojej strany na slušných 70%.

Štítky knihy

první světová válka (1914–1918) 20. století dějiny Evropy poválečná doba meziválečné období

Autorovy další knížky

Robert Gerwarth
německá, 1976
2012  92%Reinhard Heydrich - Hitlerův kat
2018  86%Poražení: Světová válka byla jen jedna

Kniha Poražení: Světová válka byla jen jedna je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Doporučených3x
Knihotéce18x
Chystám se číst32x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x