Popík

Popík https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180271/bmid_popik-zgG-180271.png 4 13 5

Popík je Spolčení hlupců po česku. Společný pro obě knihy je typ humoru, satira, sarkasmus, ironie, nadsázka, absurdita. Oba texty napsali autoři, podléhající často depresi. Stejná je zhruba i doba, která uplynula od napsání obou knih po jejich vydání. Na rozdíl od J. K. Toola se autor Popíku ještě nezabil. Na rozdíl od Ignácia Reillyho, hlavní postava Popíku, Normal Majer, zkrachovalý spisovatel, pracovat chce. Bral by cokoliv, ale všude chtějí jen obchodníky s cennými papíry a tesaře. Náhodou a možná omylem se stane manažerem a "osobním bohem" vycházející popové hvězdy Maxima Flexy, známého z vystupování v televizní reality show. Normal Majer se ocitá ve světě, kde i sebevětší, náhodou řečený nesmysl, může měnit životy a osudy lidí. Ve světě, kde je normalita nenormální. Kniha Popík je tichý škleb nad popovou kulturou nekulturní společnosti.... celý text

Přidat komentář

Reacher
07.06.2020 4 z 5

Povrchní, směšný a pozlátkový svět našeho showbyznysu viděný očima vzdělaného, přemýšlivého muže. Normal Majer proplouvá tímto světem celkem se ctí a glosuje ho s nadhledem a vtipem sobě vlastním.
Velká škoda, že Zdeněk Zapletal už knihy nepíše. Chybí mi jeho příběhy ze světa obyčejných lidí a po přečtení této knihy si myslím, že by měl čtenářům stále co sdělit.

ZuzanaMrh
08.09.2019 5 z 5

Tak tohle byla neuvěřitelně zábavná jízda... Svět pop-kultury a šoubyznysu trochu jinak. Slovní hříčky, narážky na skutečné osoby šoubyznysu, ironie, sarkasmus, dialogy, vtipné i vtipně vulgární ... Vše dovedené na hranici absurdity. Chvílemi jsem musela tlumit výbuchy smíchu (v MHD), chvílemi nevěřícně kroutila hlavou. Rozhodně doporučuji k přečtení. Nečekejte ale klasickou oddechovku. Tohle vás tak nějak zavede... jinam?


freejazz
29.03.2019 5 z 5

večná škoda, že Zapletal presedlal z inteligentných knižiek na televízne scenáre - ale je jasné, že z niečoho človek musí žiť...
drsná novelka, mala by sa dať ako povinné čítanie všetkým puberťákom, snívajúcim o sláve a presadení sa v našom šoubiznise. a tiež všetkým hltačom výkalov v bulvárnych plátkoch - možno by sa aspoň niekomu rozvidnelo, hoci s tým veľmi nepočítam:)
a ako obyčajne, fajn zážitok. majster slova sa nezaprie. aj preto je to jeden z mojich najobľúbenejších spisovateľov.

gersie
10.09.2015 5 z 5

Souhlasím s Moškou taky jsem si tuhle knihu užíval...miluji s jakýmm nadhledem autor ftipkuje a užívá
nádherné slovní obraty a jak skvěle dovede pár trefně užitými slovy či běžnými frázemi mnoho naznačit.......dle mého mínění zase SKVĚLÁ kniha Pana spisovatele.

Moška
07.07.2015 5 z 5

Skvělé. Inteligentní satira o tom, co všechno dokáže správně vedený marketing a reklama. O tom, jak necháváme bulvár ovlivňovat náš kulturní svět. A v postavě hlavního hrdiny také o tom, co všechno jsme ochotni udělat pro peníze a jakýsi, byť povrchní, úspěch.
Užívala jsem si odkazy na reálné postavy světa šoubyznysu. Užívala jsem si slovní hříčky. Užívala jsem si to celé.
Doporučuji velmi!