Polské duše

Polské duše https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250546/bmid_polske-duse-250546.jpg 5 10 2

Po mimořádném úspěchu knihy Ruské duše připravil zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška výběr z těch nejzajímavějších rozhovorů pořízených s polskými osobnostmi kulturního, politického a společenského života (například prezident Lech Walesa i jeho žena Danuta Walesová, generál Wojciech Jaruzelski, režiséři Agnieszka Hollandová a Andrzej Wajda, herec Jerzy Stuhr, ministr obrany a zahraničí Radoslaw Sikorski). Vavrouška je představuje většinou v méně známých či zcela neznámých souvislostech. Zároveň čtenář pohlédne z nezvyklých úhlů i na historii našeho vlastního národa, který má s tím polským mnoho společného. Bonusem je úvod známého polského publicisty Mariusze Sczcygiea Proč by Češi měli číst knihu rozhovorů s Poláky.... celý text

Přidat komentář

veverka@ořech
02.04.2020

Poláci se o Čechy a Českou republiku zajímají už několik let a lze říci, že také poměrně do hloubky. Zásluhu na tom především má Mariusz Szczygiel, jehož knihy reportáží jsou s oblibou čteny jak v Polsku, tak i u nás. M. Szczygiel však není jediný, kdo Polákům ukazuje českou kulturu a historii. Opačně - je v české literatuře někdo, kdo by Čechům přiblížíl jejich slovanského souseda? Prakticky nikdo, proto je kniha Petra Vavrouška ojedinělá, takový solitér. Reportér oslovil 19 osobností, jež vyzpovídal. Vznikla kniha rozhovorů, které autor tematicky rozdělil do tří kategorií - společnost, historie a politika. Hovořil s osobnosti, které mají nějaký vztah k Česku (Agnieszka Holland, Mariusz Szczygiel, Piotr Kadlčik), hovořil s oběťmi nacismu (Kazimierz Albin, Józef Paczyński) nebo s politiky (Wojciech Jaruzelski, Lech Wałęsa) atd. Jeho výběr je pestrý, pomůže čtenářům v hledání cesty k pochopení polské duše.

Vidlička
17.10.2017 4 z 5

Kolik toho vlastně víme o našich druhých nejbližších "bratřích"?! Rozhodně méně než oni o nás, ačkoliv jejich dějiny hýří stejným množstvím rozporuplníků i klaďasů jako ty naše. Velmi čtivé a zajímavé čtení o sousedech.


Štítky knihy

Polsko Poláci

Autorovy další knížky

Petr Vavrouška
česká, 1975
2009  82%Ruské duše
2015  94%Polské duše

Kniha Polské duše je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x