Ruské duše

Ruské duše https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19485/ruske-duse-19485.jpg 4 10 3

Bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku připravil knihu rozhovorů s třiceti nejzajímavějšími lidmi, s nimiž se setkal během svého pobytu v Rusku. Jejich prostřednictvím poznáme historii i současnost ruské společnosti se všemi rozpory a problémy, ale také bohatství její kultury. Mezi zpovídané osobnosti patří sovětský vůdce Michail Gorbačov, jeho ministr zahraničí Eduard Ševardnadze, šachista a politik Garry Kasparov, špion Andrej Lugovoj, čečenský prezident Ramzan Kadyrov, dirigent Maxim Šostakovič, Stalinův vnuk Jevgenij Džugašvili, syn nositele Nobelovy ceny za literaturu Jevgenij Pasternak, překladatelka románů Milana Kundery Nina Šulginová, hokejový trenér Viktor Tichonov či herec Oleg Tabakov.... celý text

Přidat komentář

LenkaKT
30.01.2022 4 z 5

Nesmírně silné, velmi zajímaví respondenti a ta hluboká rozervaná ruská duše. Dobré čtení.

Metcheque
13.01.2016 4 z 5

Super četba, po Polských duších už jsem věděl, do čeho jdu... viz recenze


Jibro
30.05.2013 3 z 5

Asi největší problém mám s názvem knihy, který slibuje hlubší poznání Ruska a jeho obyvatel, ale samotný obsah je spíš sbírkou běžných novinářských rozhovorů, které vycházejí v novinách a časopisech.
Takže lidem, kteří mají trochu přehled o Rusku moc nových poznatků asi nepřinese, většina textu se nese v duchu obvyklé mantry západních novinářů: Putin je špatný, áno, ale lidi ho maj rádi, Stalin byl špatný, ale lidi na něj pořád vzpomínají a za války byla zima a hlad....i když pár zajímavých střípků se našlo. Líbil se mi rozhovor s Gorbačovem, kterého si vážím, přeci jen hlubší rozbor ruských poměrů s politologem Dmitrijem Oreškinem, Jevgenij Pasternak mě docela navnadil přečíst si Doktora Živaga a zajímavá byla i překladatelka Kundery Nina Šulginová.

Štítky knihy

rozhovory

Autorovy další knížky

Petr Vavrouška
česká, 1975
2009  82%Ruské duše
2015  94%Polské duše

Kniha Ruské duše je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst10x