Politický proces s Miladou Horákovou a spol.

Politický proces s Miladou Horákovou a spol. https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408431/bmid_politicky-proces-s-miladou-horakou--LBY-408431.jpg 4 19 4

Soudní proces s Miladou Horákovou a spol. patřil k závažným událostem v dějinách Československa a představoval zlomový bod v historii politických procesů, jehož výsledkem byly čtyři justiční vraždy, na nichž se podílely komunistická strana, bezpečnost, justice i tehdejší hromadné sdělovací prostředky, jejichž úkolem bylo vylíčit obžalované jako zločince nejhoršího zrna. Příčiny, okolnosti a průběh vykonstruovaného procesu jsou představeny na základě archivních materiálů, přičemž některé z nich dosud nebyly publikovány. Pozornost je věnována především na dokumenty ilustrující mechanismus „výroby“ procesu v justici a na to, jak mimořádný význam a péči mu přisuzovalo komunistické vedení a klíčové složky bezpečnostního aparátu. Cenným materiálem jsou též výpovědi spoluvězeňkyně Dr. Horákové, Věry Hložkové, kterou k ní do cely nasadila Státní bezpečnost. Zmíněné dokumenty umožňují alespoň částečně nahlédnout do myšlenkového světa Milady Horákové a vykreslují snahu nového režimu zbavit se oponentů nikoliv jen jako justiční a politický zločin, nýbrž také jako osobní tragédii těch, kteří uvízli v soukolí vykonstruovaného procesu.... celý text

Přidat komentář

Ronnie68
11.03.2024 4 z 5

Je to Ukázka, jak se komunismus zbavoval pro ně nepohodlných lidí... docela děsivé...

Yorika
30.05.2022 4 z 5

Z tohoto monstrprocesu běhá mráz po zádech. Třináct lidí, které semlelo kolo nemilosrdného fanatismu, hlouposti, nadřazenosti a tyranie. Toto je černá skvrna v naší historii. Při čtení knihy, jsem zažívala vztek, bezmoc i nepochopení absurdity celého procesu. Klobouk dolů před autorem. Sběrem informací k napsání knihy, musel strávit moře času. Smutná četba.


evilunicorn
03.03.2020 5 z 5

Nejdřív bych chtěl říct,že komunistická ideologie je pro mě stejně zvrácená a odporná jako nacismus.Ke knize.. Chvílemi jsem vzteky zatínal pěsti,chvílemi mi do očí vstupovaly slzy..To co se dělo..něco tak nelidského nikdy nepochopím.Kniha se zaobírá pozadím procesu,poukazuje i na manipulaci s populací.Spousta fakt, které dohromady odhalují jak pracoval celý ten kolos v těchto případech.Je zde i obrazová příloha, jenž zajímavě doplňuje celý obsah.Nezbývá než vzdát čest všem odsouzeným.A klobouk dolů před prací autora, tohle musela být doslova mravenčí práce.

konicekbily
08.12.2019 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Obsahuje všechna podstatná fakta o třinácti lidech stíhaných a odsouzených v roce 1950 - a to od zatčení až po jejich rehabilitaci v roce 1990. Nabývám dojmu, že dotyční vůbec netušili, co se na ně chystá. Nedokázali si představit, že proces bude podle předem připraveného stalinistického scénáře a se známým koncem. Věřili, že by mohli za pomoci Západu zvrátit únor 1948. Neznali závěry z jednání "Velké trojky" z Jalty a Teheránu o rozdělení světa po druhé světové válce.