Polární záře

Polární záře https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353478/bmid_polarni-zare-oFt-353478.jpg 4 87 24

O BUDOUCNOSTI LIDSTVA SE ROZHODNE ZA POLÁRNÍM KRUHEM… V Severním ledovém oceánu se kapitán jaderné ponorky ruské federace Alexander Gomelskij snaží vypořádat s řadou záhadných událostí a selhání, ke kterým dojde při návratu z rutinního námořního cvičení. Major Gennadij Volkov, stíhací pilot ruského letectva, vzlétá k neznámému létajícímu objektu a krátce na to je jeho stroj zničen a major zanechán na pospas oceánu. Světlana Zarecká, postgraduální studentka geologie, je poslána do centra dění s tajnými instrukcemi a shodou okolností se zde setkává s Petrem Brunerem, českým fotografem a dobrodruhem. Její instrukce jsou jasné: nepohodlné osoby je nutné zlikvidovat. Mezitím odkrývá ruská armáda na dalekém severu přísně tajné naleziště, které může změnit dějiny lidstva, a průzkumník Aivars Balakin se právě chystá vykročit tam, kam lidská noha dosud nevkročila... VYCHÁZÍ POUZE JAKO E-BOOK!... celý text

VeruS220
VeruS220
23.01.2023 5 z 5

Dobrá volba první sci-fi knihy, kterou jsem četla. Děj byl napínavý, kniha se četla velmi dobře a rychle. Na přítomnost několika dějových linek jsem si zvykla poměrně brzo, jen jsem byla občas, hlavně ze začátku knihy, zmatená z velkého množství ruských jmen a příjmení. Možná bych trochu ubrala na až příliš detailních popisech třeba sportovního vybavení, ale i tak za mě super knížka.

pepua
pepua
18.01.2023 3 z 5

Příběh je určitě fajn a s jeho zakončením problém nemám. Jen vyprávění se občas vleklo a v tu chvíli mi i styl psaní připadal tak nějak průměrný, nudný. Dění v ponorce bylo na úkor ostatních dějových linek zbytečně detailní, kdyby se autor rozepsal víc o dění na Nové Zemi, bylo by mi to milejší. Postava českého fotografa by měla být pro děj i čtenáře jistě zásadní, ale nemohu se zbavit dojmu, že tam vlastně pořádně nezapadá, stejný osud mohl potkat kohokoliv jiného a nebylo by to tak svoji nelogikou do očí bijící. Celkově pohodová oddechovka, jako mladší bych si ji ale užil určitě víc.


Martia945
Martia945
11.04.2021 5 z 5

Co se žánru týče, je to moje prvotina, tudíž nemám s čím srovnávat. Nicméně kniha mi rozšířila mé obzory, rozhodně mě nezklamala a určitě se k podobným tématům v budoucnu ještě vrátím. Poutavý a napínavý děj, který svižně ubíhal. Bude-li pokračování, budu jen ráda.

NavoSever
NavoSever
29.01.2021 4 z 5

Pohltilo me to, ctive, super... Zaver ponekud otevreny, cekal jsem trochu vice... Pripomnelo mi to trochu Stalkera

TheSarcasm
TheSarcasm
07.11.2019 5 z 5

No paráda. Žádné zbytečné mudrování a filozofování, ale svižný děj, zajímavé prostředí a vděčný, byť mnohokrát provařený, námět. Nehledám na příběhu mouchy, ale spokojeně si chrochním, protože jsem si čtení moc užil.

genie
genie
13.10.2019 5 z 5

Pro mě je to další české sci-fi překvapení. Námět je fajn, kniha nepřekypuje technickými detaily (pro mě jedině dobře), hrdinové jsou sympatičtí, občas jsem se s nimi i zasmála a konec mě bavil. Nekomplikované, ale tajuplné i zábavné čtení.

Jack Bauer
Jack Bauer
23.06.2019 5 z 5

Konečně po dlouhé době výborná velmi čtivá sci-fi navíc od českého autora, která mě po všelijakých doporučovaných zahraničních slátaninách velice zaujala. Jednoduchý, ale barvitě popsaný příběh ze zajimavého místa který ani trochu nenudí,ke konci trochu přitažený za vlasy, ale to se dá odpustit.

Boby17
Boby17
03.06.2019 4 z 5

Myslím, že čtyři hvězdičky a něco navíc si tato knížka zaslouží. Děj pěkně odsýpal, byl zajímavý a také tajemný. Zároveň oceňuji, jakým způsobem si autor vymyslel setkání s mimozemskou civilizací a závěrečnou koncovku. A doslov mi přinesl další zajímavé informace a náměty. Takže spokojenost.
A také chválím pěknou obálku.

kolby
kolby
28.03.2019 4 z 5

Skvelá téma, skvelý nápad, slušný štýl písania, škoda unáhleného=odfláknutého(?) záveru (prostě rychloffka). Pýta sa väčšia hĺbka, väčší rozsah, viac rozvinuté postavy.
Ale celkový dojem veľmi-veľmi slušný. Bodol by 2.diel - rád si ho prečítam. Jiřímu držím palce pri ďalšom písaní, budem ho mať "v merku"

lazarus
lazarus
28.03.2019 3 z 5

Komentář obsahuje drobný spoiler!
Na popud pana autora přečteno za pár hodin a musím uznat, že jsem se bavil. I když podobná dílka jsem za posledních pár let už potkal. Například Atlantský gen, nebo Atlantida. Obě byla o chlup zajímavější a promyšlenější než Polární záře. Což o to, nápad dobrý, ale postavy příliš jednoduché a vyprávění zbytečně proložené lacinými momenty typu sex se Světlanou. Pokus o napětí a otázky nad objevem se zbytečně táhly bezmála celou knížkou a ve finále nebylo prakticky osvětleno vůbec nic. Je pravdou, že už jsem trochu zhýčkanější čtenář a od dobrého nápadu očekávám trochu víc, než jen náznaky jež skončí zase jen dalšími otázkami.
Tudíž hodnotím krásnou trojkou a držím palec do další tvorby, poněvadž potenciál tady rozhodně je.

iveta35
iveta35
24.03.2019 4 z 5

Je to moje asi třetí sci-fi, a hezké, čtivé, zajímavé ....

trudoš
trudoš
04.10.2018 3 z 5

V technických detailech perfektní, prozaicky naneštěstí průměrné. Jiří Mazurek přes polovinu příběhu úpěnlivě tají, co že za velké tajemství se skrývá v polárních mořích, aby se pak ukázalo, jak moc malou roli to vlastně hraje. Chápu, že vývoj událostí byl neodvratný, ovšem tenhle způsob finále zdál se mi poněkud nevhodný.
Když se ale oprostím od nevole z posledních stran, pořád ve mně vyprávění zpětně vyvolává dojem horské dráhy - v jednu chvíli jede šupem dolů a je to neuvěřitelně napínavé, aby následovalo pár zatáček a zdlouhavé stoupání, načež hurá, směle na další kolo akce. Problém také je udržet si přehled v několika dějových liniích, které nejdou úplně chronologicky po sobě, což člověku dojde až v poslední třetině a musí zpětně přehodnocovat. Nemluvě o množství zajímavých, ale zcela nevyužitých záhadologických motivech. Až mě mrzí, co všechno autor předloží a nepoužije, jakoby šlo jen o drobty nápadů, pro něž nakonec nenašel uplatnění. Škoda, protože potenciál v tom byl obrovský.

Tazz1
Tazz1
18.08.2018 4 z 5

Kniha příjemně překvapila. Mix Stargate, Clancyho, Akt X a Carpentera celkem vyšel. Jen těch linek bylo možná zbytečně moc a občas se divně překrývaly a to až trochu zmateně. A občas to bylo poněkud nedotažené. Skvělý potenciál, ale trošku nevyužitý. Nicméně napětí kniha udržela a to především ve druhé půli. Hodnotím kladně.

jaroiva
jaroiva
11.05.2018 4 z 5

Ale jo, četlo se to dobře, i když to asi nebude úplně bestseller. Hodnotila bych tak asi na 75%.
Obsahuje některé zvláštní překlepy, nebo jak to nazvat, které mě celkem pobavily. Chvíli jsem třeba přemýšlela nad hláškou: "Zakryla si tvář očima...". Nabídla bych se pro příště jako korektor po korektorovi, tohle není ani pravopisná chyba. :)

V28
V28
05.02.2018 4 z 5

Byl jsem zlákán vysokým hodnocením téhle knihy a bylo to super. Velmi čtivé hned od prvních stránek, sympatické hlavní postavy, zajímavá lokalita, perfektní konec. Snad jen víc akce a prokreslenější postavy a bylo by to dokonalé, takže příjemná oddychovka.

SONP
SONP
21.01.2018 3 z 5

Zábavné, i když nijak zvlášť originální dílko. Autor uvařil koktejl množství popkulturních témat od X-Files přes Cestu slepých ptáků a Hon na Rudý říjen až po Carpenterovu Věc. Velmi šikovně jej ovšem přikořenil ruskými reáliemi, které má velmi dobře nastudované (jen toho chlastu bylo trochu moc a místy to připomínalo spíš Svéráz národního lovu), takže výsledný dojem je velmi dobrý a čte se jedním dechem. Co mi trochu vadilo: ve snaze o tajemno řadu mysteriozních věcí autor jen naznačil a pak je nechal být. Ale jako oddechovka na zimní večery - proč ne. 70%

kristina6651
kristina6651
12.01.2018 5 z 5

Dala bych 90%, protože někteří hrdinové se mi v příběhu trochu ztráceli, jednoznačně ale jde pro mě o jednu z nejlepších CZ knih za posledních pár let. Budu ráda za jakoukoli další v tomto žánru, za pokračování Záře bych se také nezlobila.

milunka21
milunka21
10.01.2018 5 z 5

Opravdu strhující kniha. a ten konec...Doufám že bude pokračování. :-)

Makropulos
Makropulos
07.12.2017 3 z 5

Začnu tím, že nejsem typický čtenář sci-fi, i když jsem v životě (spíše v mládí) dost takových knih přečetla. Takže moje hodnocení není podloženo znalostí této literatury. Beru to jako knihu, ve které mě zajímá prostředí a jeho popis, jaké jsou postavy, zda je možno je chápat a samozřejmě příběh a případně souvislosti příběhu a postav s dobou. A také jazyk, jakým je mi příběh vyprávěn.
Prostředí je zvoleno naprosto dokonale, panenská oblast Nové Země, daleko na severu. Tam se může odehrát opravdu cokoliv. A my tu máme tajnou oblast ovládanou Rusy a tady už mám první problém. Český fotograf a cestovatel se tam naprosto v pohodě dostane a asi 14 dní to nikomu nevadí. Je to umělecký fotograf, fotí přírodní krásy a při pohledu na oblaky či mraky je nazývá cirry nebo kumuly nebo .... a o kráse té panenské přírody, je tam toho opravdu málo, přestože se dozvíme, co přesně leželo v laboratoři na stole, jaké přesně vybavení si přinesli studenti na pole atd. Postavy jsou vystiženy velice dobře, jsou srozumitelné a některé i sympatické. A příběh? Je to podle mého názoru spíše soubor záhadných událostí, které spolu asi nějak souvisejí. Ale autor tu souvislost ani nijak nenaznačuje, jen to čtenáři předkládá a vyvolává spoustu otázek. Asi to tak má být, nevím. Ve svých poznámkách a zajímavostech říká autor, že chce sdělit něco víc k tématům jen letmo v knize představeným. Mně jako velmi letmý přišel závěr knihy. K tomu v poznámkách nic není. Co se týče jazyka a stylu, tak na rychlé střídání míst a postav jsem si brzo zvykla, ale vadilo mi přeskakování ze 3. do 1. osoby, i když si myslím, že to byl někdy autorův záměr, a pak chyby, které se ani zakoupené e-knize nevyhnuly. A autorova hádanka? Já tipuji rok 2016.

blackoutzuzi
blackoutzuzi
03.12.2017 5 z 5

Akce, napětí, dojetí i trocha té romance – nic z toho Polární záři nechybělo. Naši hrdinové bojovali o život, byli svědky podivných a těžko vysvětlitelných jevů a dokázali se obětovat pro ostatní. Nejvíce mě z celého příběhu bavila část odehrávající se na ponorce, která nabízela spoustu zajímavých postav a situací. Sice ve mně ke konci příběhu zůstalo pár nezodpovězených otázek, ale to mi rozhodně nezkazilo dojem z celé knihy:)
Autor na konci knihy popisuje, že reálně by si kniha zasloužila větší množství postav, ale pro přehlednost to čtenáři usnadnil a v příběhu zmínil jen ty „nejdůležitější“. Za tento počin jsem mu hodně vděčná, protože se mi často stává, že se ve velkém množství postav ztrácím. Zde jsem měla problém pouze ze začátku, ale pak už jsem se v tom kdo je kdo bez problémů orientovala. Místy se sice objevovaly odborné názvy, což se přiznám, že jsem jim úplně nerozuměla, ale na konci knihy jsou naštěstí vysvětlivky, což je naprosto super a spoustu věcí mi to tak pomohlo pochopit. Celkově na mě kniha působila velmi dobře – na to, že je z pera českého autora a já ještě žádnou českou sci-fi nečetla, tak jsem velice mile překvapena.