Pokoj s vyhlídkou

Pokoj s vyhlídkou https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524981/bmid_pokoj-s-vyhlidkou-65363f06c9f30.jpg 4 32 3

Mladá Angličanka Lucy je na počátku 20. století na poznávací cestě po Itálii. Ve Florencii se seznámí s nekonvenčním Georgem, před kterým nakonec prchá do Říma, kde se zase setkává se sebevědomým Cecilem. Po návratu do Anglie je nucena volit mezi oběma zamilovanými muži. Hlavními tématy příběhu odehrávajícího se v pozdně viktoriánské společnosti jsou ztráta nevinnosti, boj se svazujícími společenskými konvencemi a právo na osobní nezávislost žen. Pokoj s vyhlídkou dnes patří k Forsterovým nejčtenějším dílům. Byl úspěšně zfilmován s Bonham Carterovou v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Meisterkoch
Originální název:

A Room with a View , 1908


více info...

Přidat komentář

andrii24
30.01.2019 4 z 5

Otevřené okenice nahlížejí do světnice. Tam, kam se slétly dvě hrdličky, rozezněly se nevinné lásky zvonečky. Dvořit se lásce je tak poetické, klamat své city je neetické. Vypusť ze srdce zmatek i konvence. Dostát něžnostem je pohlazením, štěstím od srdce. Ten nejkrásnější cit mezi nebem a zemí prozářil pokoj s vyhlídkou vybranou malebnou anglickou smetánkou. Ten čistý cit, který nepoleví, nechť slib polibků se vyplní. Romantické duše rozzáří otevřenost italské přírody, historická zákoutí, energie vábivé Florencie. Rozšněrují tu slušnou, vzornou a konzervativní dámu - starou dobrou Anglii, ten poctivý, tradiční, venkovský "čaj o páté."

AllyKumari
19.04.2017 4 z 5

Půvabné dílko připomínající zaměřením díla Jane Austenové. Mladá dívka objevuje své vlastní zásady a názory, zatímco se musí rozhodovat mezi tím, co je rozum a co cit :) Kniha je psaná velmi lehce, často i vtipně, snad se jen hýbe kupředu poněkud hlemýždím tempem.


cessy
14.05.2013 4 z 5

Štyri hviezdy Forsterovi za Izbu s vyhliadkou. Nie za ten trpkosladký milostný príbeh, to vôbec nie. Ale za jeho podanie! Tak ako ma kniha spočiatku nudila (zdĺhavé, nemálo povrchné salónne rozhovory a konanie plné predsudkov konvenciami spútanej britskej smotánky z prelomu 19. a 20. storočia), tak ma začala baviť neskôr, keď sa určité postavy začali profilovať, meniť svoj úsudok, ovplyvnený duchom doby v ktorej boli vychovávaní, v prospech slobodnej vôle a niektoré postavy sa naopak nezmenili vôbec, pričom ich zaslepenosť poskytovala množstvo humorných momentov. Príbeh má určitú atmosféru, ale žiada si trpezlivého čitateľa, aby sa ním "prehrýzol" až na záver a neodložil knihu už po pár stranách. Každopádne, pravdepodobný hlavný zámer - poukázať na prežitky "starých dobrých čias" v správaní anglickej vyššej triedy na počiatku 20. storočia - sa Forsterovi podaril.