Pojednání o případném pití vína

Pojednání o případném pití vína https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302984/mid_pojednani-o-pripadnem-piti-vina-Ll1-302984.png 5 10 3

Podnázev: totiž velikém & ustavičném pro potěchu ducha & těla & proti všelikým chorobám oudů zevnitřních i vnitřních sepsané ku poučení & užitku brachů mokrého cechu mistrem Alcofribasem, vrchním číšníkem velikého Pantagruela Přeložil a poznámkami opatřil Patrik Ouředník, ilustrováno dřevořezy Françoise Depreze z cyklu Pantagruelovy žertovné sny.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Traité de bon usage de vin


více info...

Přidat komentář

Casas
21.03.2022 5 z 5

„A hola! vězte: na zábavu máte celý život, a celou smrt na odpočívání.“

afinabul
12.02.2022 4 z 5

Najviac ma rozsekala pasáž, že krv je najväčšia otrava a jed, pretože keď Vás niekto bodne, telo sa tu otravu snaží vylúčiť a preto krvácate. Milujem toho Francúza!


woodward
15.04.2016 5 z 5

Renesance byla časem tušení svobody. Veleduchové té doby ovšem viděli jen svobodu poznání, svobodu umění, svobodu mluvit, tvořit a zpívat - nic víc, jak už to bývá v dobách, kdy praskají řetězy a hroutí se zdi. I my o tom leccos víme z našich časů.
Rabelaisova apoteóza vožbrundů a mazavků tohoto světa, tento traktát opěvující veselost zrozenou z ušlechtilého moku musel zapšklým strážcům chmurných středověkých mravů znít stejně svatokrádežně, jako některým uším dnes zní řádění Pussy Riot v katedrále Krista Spasitele.
Je to spisek útlý, maličký, leč nabitý životem a veselostí, kterou by dnešní člověk v díle váženého starodávného kněze, učence, lékaře, právníka a stavitele vůbec nehledal.
"Pití vína jest z člověčích konání, vedle nemírného mluvení a usilovné modlitby, ta věc, kterouž se odlišuje od jiných pozemských tvorů... jimž Bůh nevdechl člověčí duši," praví Mistr v úvodu, a nabádá své obecenstvo: "Nuže bratři, odložtež vrhcáby! vysmrkejtež flusy! pozapínejtež příklopce! pozvednětež korbel! a naslouchejte mým slovům."
Na mou duši, stojí za to zařídit se podle těch pokynů!.