Pojednání o politice

Pojednání o politice https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203018/bmid_pojednani-o-politice-203018.jpg 4 1 1

Spis Sijásat-náme (Pojednání o politice) z konce 11. století shrnuje názory a zkušenosti největšího seldžuckého vezíra chádži Nezámolmolka. Většina z padesáti kapitol, z nichž kniha sestává, objasňuje politické poměry, uspořádání vládních institucí, rozvrstvení společnosti a zvyky a mravy seldžucké doby. Autor se ve svém pojednání snažil podat návod na správnou vládu a vycházel při tom ze svých celoživotních zkušeností vezíra. Z hlediska způsobu výkladu se spis dělí do dvou částí. První podává rady týkající se vlády, armády, vojensko-lenního systému, zapojování jednotlivých skupin obyvatelstva do mocenských struktur, funkcí a úkolů úředníků, správného řízení státních záležitostí, dvorské etikety a dobových zvyklostí. Druhá, kritická část pojednává o slabinách seldžucké říše a nebezpečích, jež jí hrozí. Překlad doplńuje obsáhlá studie o Nezámolmolkově životě a díle a o seldžucké říši v tomto období.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Academia
Originální název:

Sijásat-náme , 2009


více info...

Přidat komentář

Rilian
10.06.2015 4 z 5

Velice zajímavý náhled do íránského prostředí, které tehdy ovládali Seldžukové. Nezámolmolk na mě působí, jako vzdělanec, který se cítil povinen předat své znalosti dále, aby říše přetrvala, ačkoliv měla tehdy své problémy. To vše zábavnou formou, což je typické pro žánr adabové literatury.
Místy jsem měl pocit, že čtu jakéhosi Machiavelliho z 11. století: "S protivníky by měl válčit tak, aby vždy zbylo místo pro usmíření a aby smír byl takový, že může znovu rozpoutat boj. S přítelem a nepřítelem má mít takové vztahy, že je může přetrhat, ale takovým způsobem, aby je mohl znovu navázat."

Štítky knihy

11. století Seldžucká říše

Autorovy knížky

Hasan Nizámulmulk
perská, 1018 - 1092
2011  80%Pojednání o politice

Kniha Pojednání o politice je v

Přečtených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x