Pohledávka

Pohledávka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401487/bmid_pohledavka-Bhj-401487.jpeg 3 85 29

Mark, Todd, Gordy a Zola začali studovat práva, aby změnili svět a udělali z něj lepší místo k životu. Zadluží se a nastoupí na tříletou soukromou školu. V posledním semestru si však postupně uvědomí, že něco je špatně – málokdo z absolventů tohoto ústavu složí advokátské zkoušky, natož aby si našel práci v oboru. A člověk, jemuž škola patří, náhodou vlastní i banku specializující se na studentské půjčky. Stali se obětí podvodu a ne všichni se s tím dokážou vyrovnat. Tragická událost přiměje trojici z nich zosnovat plán, jak se z téhle pasti dostat. Aby ho mohli uskutečnit, budou muset ze školy odejít. A pustit se do souboje Davida s Goliášem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

The Rooster Bar , 2017


více info...

Přidat komentář

Luigi1
24.10.2023 2 z 5

Tak to jsem opravdu nečekal že bych se mohl zklamat ,nějak se tato kniha nepovedla

kačenka80
15.08.2022 1 z 5

Nudná kniha. Čtení bylo ztrátou času. Fantasmagorie z právnického prostředí. Nejvíce mi vadil styl psaní a opakujici se ubohý text.


Kerberos
21.07.2022 3 z 5

Není to první Grishamova kniha která mě zklamala. Starší tvorba je mnohem lepší.

čtenářP
25.06.2022 4 z 5

Fajn, jedním dechem

luksky
27.04.2022 1 z 5

Tato kniha mě nebavila. Příběh o ničem, chaotický..

john_silver
13.01.2022 odpad!

Nevěrohodná a nepovedená fabulace jindy výborného autora.
Hlavní roli mají dva týpci, kteří jsou jen průměrní studenti práv, ale podvody, lhaní a manipulace zvládají jako protřelí geniální zločinci. Celou dobu se vás snaží přesvědčit, jak moc jim bylo ublíženo, když si vzali studentskou půjčku a slibovali jim dobrou práci, kterou v závěru studia nemohou najít. Tak začnou mnohanásobně porušovat zákony a všechno jim prochází neuvěřitelně hladce... jako ve špatné knize. U soudu třeba nikoho nezajímá číslo jejich advokátské licence, nikde jako úplní nováčci v praxi nepotřebují předložit potvrzení o složení advokátské zkoušky...
Nijak mi tito "hrdinové" nedovedli být sympatičtí. Sympatizovat se dalo jen se Zolou. Po dočtení pociťuji málokdy cítěnou pachuť a lituji peněz za e-knihu.

santa1212
09.09.2021 4 z 5

Velmi dobrá grishamovka. Tema zajímavé, čte se dobře, kniha je psána takovým tím klasickým strohým autorovým stylem, nemůžete se dočkat jak to dopadne. Dobrá oddychovka.

LisaBella
22.05.2021 odpad!

Musím říct, že navzdory ohromné reklamě mne kniha zklamala. Slibované pohledy do zákulisí právnických systémů se nekonaly. Hlavní hrdinové jsou nesympatičtí, bylo pro mne nemožné se s nimi spřátelit. Většina děje jsou jen kusé časové úseky a střípky, které jsou tak nešikovně stručné a nekonkrétní, že mi dělalo velký problém vžít se do něj. Konec byl tak neuvěřitelný, že jsem přečetla poslední stránku, pousmála se nad absurditou a celé to "veledílo" odložila do koutu knihovny.

konicekbily
19.09.2020 3 z 5

Něco už jsem od Vás autore přečetl, ať už to byla Firma, Porota či Přiznání - a byly to od Vás špičkové výkony! Tentokrát se mi to nelíbilo , prostředí je hodně upravené pro Vaši fikci, příběh nevěrohodný a nudný. Při dalším výběru Vašich knih dám na hodnocení kolegů z naší databáze. Tentokrát průměr!

kilometr
09.07.2020

Nezaujalo a po přečtených 70 stránkách vracím do regálu knihovny.

Jaruš7
08.06.2020 4 z 5

Další sonda do společenskosociálních problémů Ameriky.
Chápu, ale mentalitu bych na to neměla.
Odvaz, odvážnému štěstí přeje, pokus o revoltu v zakotveném řádu v závislosti na finanční mafii.
Odhalení praktik, je varující a v tom je autorův románový přínos jeho děl.
Stačí číst, nemusíme se zaplétat do složitostí v burzovním chaosu. Vše je zde v knize jasné navíc v kombinaci s dalšími skutečnostmi z imigračních příběhů.
Važme si co máme, ohrožení existuje.

kn23
17.05.2020

Tento pribeh sa cital sam,ani nachvilu som nevedel prestať,od zaciatku az do konca putave citanie.a hlavnym hrdinom fandite celu knihu

Gweny
21.04.2020 5 z 5

Moje první ale rozhodně ne poslední kniha od Grishama. Nemám jí téměř co vytknout. Bezvadná zápletka, napínavý děj, právnické prostředí, které je mi naprosto cizí a kor za oceánem, kde je vše jinak než u nás.
Jako obvykle jsem si nepřečetla ani anotace ani komentáře, takže jsem netušila, do čeho jdu a jsem opravdu nadšená. Semtam mi sice úplně neseděla větná stavba nebo smysl některých vět ale to je spíše problém překladu.
Nedovedu si sama sebe představit v kůži Marka, Todda nebo Zoly, strachy bych se asi pomátla. Neumím totiž vůbec lhát, takže bych to daleko nedotáhla. Kdepak. Na podvody nemám žaludek. Ani taháky jsem si ve škole nepsala (nejsem na tuhle dobu nějak moc staromódní) :-)
No, to už bych zase zabíhala jinam.
Knížku doporučuji jako oddechovku pro kohokoliv, jen ne právníky. Jak říká autor v doslovu, nelze vše brát jako pravdivé informace o skutečném systému. On si vytvořil svůj vlastní a podle mě se mu to podařilo.

Naty2332
20.04.2020 4 z 5

Další super dílo od Johna Grishama. Příběh byl zaměřený na to, co se, i když falešně, děje za dveřmi a že život vysokoškoláků nemusí být vždy jednoduchý.

Danago
05.04.2020 2 z 5

Bohužel za mě zklamání. Je to jiné než jsem zvyklá, ale to by asi zas tak nevadilo. Nějak mě to tentokrát tolik nebavilo. Trochu nevěrohodné, překombinované a celkem náročné na přečtení. S hlavními hrdiny jsem nedokázala sympatizovat a fandit jim, i když v podstatě byli v právu, ale ...

KáťaM.
26.03.2020 2 z 5

Mně se knížka nelíbila. Postrádala jsem v něm typické Grishamovy charakterní postavy. Svého oblíbeného autora jsem v této knize vůbec nepoznávala, skoro bych věřila, že si někoho zaplatil, aby vyšlo něco pod jeho jménem. Na to, že je autor sám vystudovaný právník, tohle bylo opravdu přitažené za vlasy. Hlavní postavy se dopouštěly takových trestných činů, které jim snadno procházely, ačkoli by to bylo v klasickém životě naprosto nemožné. Ačkoli neznám americké právo, jsem přesvědčená, že se vychyloval i z právní reality, což koneckonců v doslovu sám připouští.
Pohledávka v tomto případě vznikla opravdu jen fanouškům Grishama, kteří s ohledem na jeho minulé knihy čekali skvělé čtení. Jak už zmiňoval někdo níže, Grishama ano, tuhle knihu ne.

VendulaB
25.11.2019 3 z 5

Jeden ze slabších kusů z dílny Johna Grishama. Zápletku, kdy hodní hrdinové pomoci podvodu oberou padoucha a rychle převedou peníze do zahraničí apod. jsem u něj četla už opakovaně. Navíc v tomto případě ve mně nebyla trojice hlavních hrdinů schopna vzbudit příliš sympatií - a to není nikdy dobře. Grisham ano, tato kniha ne.

minirock
25.08.2019 3 z 5

Zcela průměrná grishamovka, spíš horší jak lepší. S hlavními hrdiny, kteří jen podvádí a lžou, může čtenář těžko sympatizovat, snad jen příběh senegalské rodiny, která je po 26 letech ve Státech deportována zpět do rodné země, může vyvolat soucit. Moc se mi ale nechce věřit že by právní systém v Americe neměl páky na podobné týpky.

Soofi
06.07.2019 2 z 5

Od začátku jsem se do knihy nemohla začíst, nakonec mě přemohla zvědavost, jaké bude rozuzlení tohoto podivného příběhu. Nyní po 331 stranách mohu s klidným svědomím říci, že úsilí bohužel nestálo za to. Zaměnitelné a poměrně nesympatické hlavní mužské postavy mě neoslovily, stejně jako závěr celého románu a jednoduchý styl vyprávění.
Nejzajímavější částí knihy jsou jednotlivá témata, na která autor ve svém románu naráží: neúprosné studentské půjčky, tvrdou imigrační politiku a praktiky detenčních center, americký právní systém a možnost žalovat prakticky za cokoli. Pokud vám zrovna neuběhne promlčecí lhůta.
Jak už předešlé komentáře naznačily, ta románová už možná Johnu Grishamovi vypršela.

misaC
22.06.2019 2 z 5

Pro mě také zklamání. Nemohla jsem se začíst - víc jak 20 stránek najednou jsem nedala.... Ve třech čtvrtinách knihy to trošku získalo spád a ke konci jsem stránky zase už přeskakovala. A mimochodem, studenty- díky tomu, jak svou situaci řešili - jsem vůbec nepochopila a nevcítila se do nich.