Poetický slovník

Poetický slovník https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106661/poeticky-slovnik-kwM-106661.jpg 5 32 8

Slovníkově pojatá poetika, která chce být méně příručkou a více antologií z české i světové poezie. Kniha, která má podobu terminologického slovníku, avšak slovníkové roztřídění básnických prostředků a forem, provázené nezbytným minimem teoretického poučení, je zde záminkou k nejrozmanitějším exkurzím do poezie naší i světové. „Předkládáme vám knížku, která má podobu terminologického slovníku, autorská ctižádost nás však vedla k jinému cíli, než je teoretická preciznost slovníkářů. Usilovali jsme spíše o to, aby o věcech poetiky vzniklo čtení, v němž by poezie nebyla jen objektem pro pitvu. Na počátku této knihy bylo především čtenářské zaujetí, k němuž jistá praxe přidala trochu zkušeností a zvědavost nezbytné minimum teoretického poučení. (...) Slovníkové roztřídění básnických prostředků a forem budiž raději záminkou k nejrozmanitějším exkurzím do poezie, jež se samozřejmě vzpírá a brání každému zjednodušování.“... celý text

Přidat komentář

witiko
14.03.2024 5 z 5

Předchozí komentáře opěvující tuto knihu jako ve své podstatě poetický počin, jak poeticky psát o poetice, jsou přesné, já tedy dodám jen jiný příměr – je to úžasná sbírka motýlů, kteří však nejsou připíchnutí na špendlík, ale můžete si je zblízka prohlédnout a potěšit se s nimi i v jejich (ale i svém) zcela svobodném poletování z květu na květ.

tereza0319
06.07.2022 5 z 5

Poetické jsou nejen básnické, ale i vysvětlující texty: Sonet se však rozpadá tehdy v nic, je-li uvnitř jeho formy myšlenkové vakuum, nedokáže-li autor spojit lyrické s dramatickým, nepochopil-li, že za vnější krásu vděčí sonet své duši.

Mimořádně povedená kniha.


Snoopi
04.03.2020 5 z 5

Vynikající pomůcka nejen pro ty, kteří se chtějí zabývat poezií. Přehledně a jasně vysvětluje důležité pojmy, někdy se i vtipně obrací na čtenáře a nutí ho k zamyšlení... Nezbytná pomůcka pro maturanty a studenty českého jazyka a literatury.

jprst
31.07.2016 5 z 5

Kniha mi dobře posloužila při přípravě na maturitu a dodnes si pamatuji, že o ní její autoři prohlásili něco v tom smyslu: "Usilovali jsme spíše o to, aby o věcech poetiky vzniklo čtení, v němž by poezie" nebyla jen objektem pro pitvu." Za sebe mohu potvrdit, že se jim to povedlo.

Karolína18
27.09.2015 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Pro mě fungovala jako příručka při učení a musím říct, že nezklamala. Je přehledná a srozumitelná a pro laiky. Jsou zde uvedeny i názorné ukázky, které pomohou ještě více pochopit význam daného slova. Rozhodně doporučuji!

Stilico
26.03.2014 5 z 5

Nestačilo mi si tuto knihu přečíst. Musel jsem ji mít. A tak jsem si ji pořídil a udělal si radost. Poezii mám rád a tato kniha pomáhá nahlédnout trochu více pod její roušku a porozumět jejímu tajemství.

eraserhead
16.09.2013 5 z 5

Znalci poesie jen prohloubí a rozšíří povědomí o tomto krásném stylu lidského vyjadřování, letmému (ne)znavci poesie odhalí všechny krásy (světa) poesie a seznámí s mnoha podobami, styly a způsoby. Krátké informativní texty jsou proloženy pečlivě a trefně vybranými ukázkami, takže nejen, že se dozvíte něco z básnické teorie, ale pokocháte se i často úchvatnou praxí. Kuchyň básníkova je opravdu bohatá a pestrá. Kromě částí děl mnoha básníků a básnířek se tak mimo jiné dozvíte, co je to např. antonomasie, dierese, envoi, gnóma, pastorela, perifáze a nebo třeba taky akrostich, kterýžto mě díky této knize uchvátil natolik, že jsem okamžitě sahl po peru a napsal svůj první akrostich v životě:

Peklo je zázemím nepokojných duší
I bolest tu smývá své hranice, mění se v chtíč
Nuž, pane řetězný, nechť světlo je prudší
Hoj z něho ven; vezmi jej, rozkaž – KŘIČ!
Ech, těžká je hádanka, snad zlomen je klíč?
Ať brána se otevře, ty vejdeš, řetězy sviští, srdce naposled buší
Dál, jen dál pozvi, již pozdě je litovat, že nebyli jsme hluší.

Sisi11
08.06.2013 4 z 5

Tato malá kniha pojednává o rozborech básní, o pojmech s nimi souvisejícími, které aplikuje do jednotlivých ukázek a dále je rozebírá a vysvětluje. Je to velmi šikovná věcička ke studiu literatury, naučí nás, jak rozumět básním a jak si všímat jejich konstrukce.

Štítky knihy

slovníky poetika poezie

Autoři knihy

Josef Brukner
česká, 1932 - 2015
Jiří Filip
česká, 1927 - 1990

Kniha Poetický slovník je v

Právě čtených1x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce32x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x