Podivuhodné příběhy

Podivuhodné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12232/bmid_podivuhodne-pribehy-nuI-12232.jpg 4 24 5

V sedmi příbězích se autor vrací k některým výrazným postavám a událostem z různých období českých dějin. Konfrontuje hypotézy o místě, kde stávala pevnost Wogastisburg a hlavní město Velké Moravy, přibližuje postavu Jana Roháče z Dubé a Jana Sladkého Koziny, vypráví o selské rebelii v r. 1775, o svatodušních bouřích v Praze a o dělnickém spolku Ruka v Jaroměři.... celý text

Přidat komentář

georginaa
25.10.2020 3 z 5

Trochu české historie, zajímavě popsané příběhy, četla jsem před mnoha lety.

jana14
03.06.2020 5 z 5

Další oblíbená kniha od Miroslava Ivanova. Už od dětství jsem moc ráda četla historické romány. Jeho díla mě potom pomáhala doplňovat trochu jiný, neromantický, zato vědecký a badatelský, někdy šokující a kontroverzní pohled na historii.


Pavelpi
16.03.2019 5 z 5

Velmi dobře napsáno.Nejvíc se mi líbil příběh o místě,kde stával Wogastiburg a autor se snažil ho najít.Ostatní příběhy jsou také hodně zajímavé.

OldřichHanton
05.03.2018 4 z 5

Knížka je napsaná ve formátu pro Ivanova dost typickém. Věnuje se postupně sedmi historickým událostem, prochází prameny a snaží se buď odpovědět na stále nevyjasněné otázky, nebo alespoň přinést nový pohled. Jako nejzdařilejší mi přišly dvě úvodní kapitoly věnované Wogatisburku a hlavnímu městu Velké Moravy. Důvod je ten, že takto stará historie nevyžadovala tolik úliteb tehdejšímu režimu. V další kapitolách o Janu Roháči z Dubé, Kozinovi a Chodském povstání, selských bouřím 1775 a svatodušních bouřích 1848 se už musíte prodírat marxistickým výkladem dějin, které chápe všechny tyto události jako součást velkého historického příběhu o revolučním boji. Ono se ani není co divit, knížka byla poprvé vydána v roce 1979 za tuhé normalizace a toto bylo asi tehdy nutné. Když si odmyslíte výše uvedené, tak i v Podivuhodných příbězích ukazuje Ivanov své mistrovství. Vše je zpracováno poctivě a moderně, závěry ke kterým dochází asi nebyly dodneška výrazně překonány, přesto velmi čtivě a přístupně i laickým čtenářům.

vitavita
10.03.2012 3 z 5

7 zajímavých příběhů - nejvíc mě zaujal druhý příběh - Kde leželo hlavní město velké Moravy.