Pod toskánským sluncem

Pod toskánským sluncem https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424124/bmid_pod-toskanskym-sluncem-dht-424124.jpg 4 142 38

Americká autorka líčí ve své mimořádně úspěšné knize radosti i strasti, jež jí a jejím blízkým přineslo rozhodnutí zakoupit opuštěnou usedlost na toskánském venkově a pustit se do její opravy, především ale své objevování krás okolní krajiny, chutí místní kuchyně i půvabu volně plynoucích dnů toskánského jara a léta. Svodům italské přírody, historie a venkovského životního stylu není v podání Mayesové obtížné podlehnout – autorka dokáže se stejným zápalem a humorem přiblížit dobrodružství stavebních úprav a zahradních prací na léta neobdělávaných pozemcích stejně jako návštěvu trhu v blízkém městečku či sžívání s místními obyvateli a jejich zvyklostmi, a své podmanivé vyprávění prokládá i téměř pěti desítkami kuchařských receptů. Kniha figurovala více než dva roky na žebříčku bestsellerů listu New York Times a r. 2003 se dočkala i filmového zpracování.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

Under the Tuscan Sun , 1997


více info...

Přidat komentář

Maki229
08.02.2024 5 z 5

Autorka je mi sympatická, spojuje mě s ní zájem o historii ( památek i oprava starého kamenného domu ), vaření, pěstování bylinek i růží a vůbec láska k životu se vším všudy. K tomu patří pozorování východu a západu slunce, procházky přírodou, návštěvy kostelů, ale také nakupování zeleniny na trhu nebo třeba bot či různých potřeb do domácnosti v malých místních krámcích. Oceňuji i uvedené recepty na hlavní jídla i dezerty a pohodovou atmosféru letní Itálie, Toskánsko se svojí starobylou historií Etrusků mě láká nejvíc.
Líbily se mi i popisy rekonstrukce domu. Sama jsem to zažila. Něco se naplánuje a trvá to mnohem déle a ne vše se povede na první dobrou. Ke zdárnému konci je bytostně potřeba snít a už si to představovat hotové, jak sedíme s přáteli a popíjíme dobré vínko.
Podle mého gusta dobrá kniha

Rapeh
05.12.2023 3 z 5

Z knihy mám smíšené pocity. Krásné vyprávění o Itálii a italském jídle. Moc mě nezaujal popis rekonstrukce zakoupeného domů. Chvílemi jsem se v dějí ztrácela.


drakamena
17.04.2023 1 z 5

Nedoposloucháno, protože mi kniha vůbec, ale vůbec nesedla. Mám ráda příběhy o Itálii - například Italské jednohubky od Marty Kučíkové - a taky příběhy o přestavbách domů, které naberou bizarních rozměrů - například Rok v Provence od Petera Mayleho - takže tato kniha by měla obsahovat vše, co mám ráda. Jenže ona byla bohužel tak strašně... americká. Rozvedená profesorka středního věku, která si z každé dovolené v Itálii přiveze deset (!!!) párů bot a připadá jí normální sypat slupky od artyčoků do záchodu, si za své celoživotní úspory pořídí ruinu v zemi, kde se ani nedomluví. Možná kdyby kniha byla napsaná humornějším stylem, protože to skutečně zní jako námět na komedii... Tohle ale byla prostě nuda.

Sandalkar
28.07.2022 3 z 5

Pribeh se tahl jak med ze sklenicky. Navic podobnych knih clovek potka mraky a tato neprinasi nic noveho (recepty, historii mista, tip na vylet, ...). Proste jak pise babicka_amalka nize, cizinec si koupi nemovitost a v krasnem prostredi si hleda sve misto.

Mufka
05.03.2022 3 z 5

Knihu jsem poslouchala v audioverzi a nejsem si zcela jistá, jestli bych jí chtěla číst jako klasickou knihu. Vyprávění bylo hezké, ale ty dlouhé a pro mě někdy úporné popisy i přes tři kapitoly, jak na pozemku vytrhávali kořeny a plevel.... Chvílemi se mi to opravdu strašně táhlo a představa čtení těchto pasáží v knize mě fakt nenadchla. Naproti tomu jsem si užila popis rekonstrukce (i když i tady se našly táhlejší místa :-) - ale to přičítám vystudovanému oboru). Jinak poslouchání o životě v jiné zemi, kde se člověk přizpůsobuje místní mentalitě, případně popisy jídel, byly fajn :-)

babicka_amalka
20.02.2022 3 z 5

nebylo to špatné, ale... je to jen jedna z mnoha navzájem zaměnitelných knih, v nichž se autor-cizinec "zakoupí" v jiné zemi (nejlépe ve Francii, zde v italském Toskánsku) a pak v knize vrší hromadu více či méně "zábavných" příhod, plynoucích z odlišné mentality domácích a přistěhovalců...

alzbeta4340
31.01.2021 3 z 5

Krásně popsaná atmosféra italského venkova, která vysloveně láká k návštěvě těchto míst. Osobně mě zaujal nejvíc popis rekonstrukce celého domu, to jsem si dovedla s vypravěčkou doslova odžít. Kuchařské recepty se mi ale zdály jako zbytečná výplň knihy a konec byl trochu zdlouhavý a už tak moc nebavil. Přesto však knihu doporučuji - zvláště čtenářům, kteří rádi tráví svůj volný čas v Itálii.

MadamC
01.11.2020 3 z 5

Příjemné povídání o milované Itálii. Kniha splnila přesně to, co jsem od ní očekávala. Vrátila mě k vynikajícímu italskému jídlu a vínu a uklidňovala mě, když jsem potřebovala.
Avšak pár věcí se mi na knize nelíbilo. Autorka sice umí popisovat, ale nenadchla mě tolik, jak by asi mohla. Konec knihy mě už trošku nudil a přišel mi absolutně mimo a tím mám především na mysli popisování nechutností na trhu a "umírajícího" náhodného pána (koncem myslím tak poslední hodinu z audioknihy). Přišlo mi, že autorka nemá ani minimální pojem o holocaustu (ale možná jsem to jen špatně pochopila).
Nečtěte knihu když: máte hlad, když abstinujete, když chcete knihu nabitou dějem a napětím, když chcete něco filosofického.

Peyka
26.06.2020 3 z 5

Kniha vzpomínek Američanky, na jejímž počátku je pouhý sešit v barevných deskách. :)

Velmi příjemná kniha z nádherného italského venkova. Ja tu Itálii prostě miluju, když miluju i Itala, tak by bylo něco špatně, kdyby se mi kniha nelíbila.

Toskánsko je nádherný region. Krása rustikálních domů, zelené kopce a louky, voňavé a úrodné vinice a velmi přátelští lidé. Autorce se vůbec nedivím - kdo by se nezamiloval.

Ačkoliv je to memoár, jedná se převážně o popis událostí, je to velmi poutavě, ladně až poeticky napsané (.."Jsme vyprahlí jako stráně okolo."..)

Kdo se chce odreagovat, dozvědět se něco o italské kultuře, kniha je pro Vás. Při čtení těch receptů se mi sbíhaly sliny :)

tami1
29.03.2020 4 z 5

Kniha mě bavila, i když vlastně nejde o jednolitý příběh, ale spíš popis situací do kterých se autorka zapletla po koupi domu v Itálii. Kniha je plná lákavých receptů, lásky k domu, rodině, Toskánsku a historii. Velmi mě bavila procházka Cortonou.

Han-nah
30.11.2019 3 z 5

Souhlasím se Zuzankou 46. Itálie je nádherná, sama sebe si nedovedu představit takhle úplně změnit svůj život. Líbilo by se mi tam, ale ne trvale.

irskádívka
11.10.2019

Nedejte se zmást stejnojmenným filmem, jedná se o příjemnou knihu; ale je ryze popisná, děj v ní nenajdete. To je jen takové malé varování.
Kapitoly v ní obsahují detailní popisy jídel, prací při přebudovávání domu, zahrady, zeleniny, krajiny, dalšího jídla, vína a lidé se v ní jen mihnou jako malé zpestření při přípravě dalšího chodu z italských surovin na pozadí další místnosti starého italského domu.
Kniha je nenáročná, odpočinková, popisná, něžná a nic zásadního se v ní nepřihodí...vypravěčka opraví dům a sní neuvěřitelnou horu jídla.

zdenaR
02.04.2019 4 z 5

Velmi příjemné čtení, které ocení především milovníci Itálie.
Přiznám se. že jsem chvílemi autorce záviděla - je to sen mít možnost koupit dům v Toskánsku :-)))

munka
13.07.2018 4 z 5

Chcela som si ju prečítať kvôli čitateľskej výzve, ale nejako som ju nevedela zohnať, ale podarilo sa. Pekné čítanie, recepty zaujali.

mariva
24.01.2018 4 z 5

Kdysi před léty jsem viděla film a proto mě zlákala i kniha. Je to všechno krásný sen - zrekonstruovat si jako letní sídlo na prázdniny starou vilu v Toskánsku, na to musí mít člověk opravdu dobré finanční podmínky. Kdo by si ale něco takového nepřál. Autorka poutavě popisuje krásy Toskánska i životní styl v Itálii, místy ale trochu zbytečně zdlouhavě popisuje jednotlivé kroky rekonstrukce a historii navštívených historických památek. Jinak ale dokáže čtenáře přenést do atmosféry horkých letních dnů, rozkvetlé toskánské zahrady, stolů obložených italskými specialitami, čerstvou zeleninou a vínem.

koriandr
07.11.2017 4 z 5

Knihu jsem přečetla celkem rychle. Čekala jsem, že mě bude nudit rekonstrukce domu, ale děj rychle odsýpal a autorka to vše popisuje tak zajímavě, že mě to bavilo. Krásné čtení o Toskánsku, jídle, lidech, přírodě. Na konci knihy mě sice už nudilo čtení o bourání kamenů ze stěn, ale byly to jen 3 strany. Akorát mi na konci knihy vadila kapitola " Letní relikvie", dle mého názoru se vůbec nehodí ke koncepci knihy, byla dost bizarní a nechutná. Tuhle kapitolu bych tam nedala, úplně mi zkazila dojem z knihy ( naštěstí až na konci knihy). Osobně nechápu, proč ji tam autorka dala. Jinak při čtení knihy máte chuť si podle receptů v ní uvedených něco uvařit. Také čtení knihy podnítí zájem o čtení dalších knih o Toskánsku.

ddkk
03.10.2017 4 z 5

Hezoučké tak, jako celé Toskánsko...miluju tuto knihu, miluju ji stejně jako film. Můžu i opakovaně!

Wendysek
03.10.2017 4 z 5

Moc hezké čtení, ke konci bohužel trochu méně záživné.

ajka91
03.07.2017 5 z 5

Nádherná letní kniha, která vás provede sluncem zalitým Toskánskem. Díky ní si Itálii určitě zamilujete. Musím přiznat, že i film, který je knize hodně vzdálen, se povedl.

VercaLukasova
09.06.2017 3 z 5

První polovina knihy byla zajímavá, barvitě popisovala okolní přírodu a některé zvyky místních obyvatel. Zhruba od poloviny mě však kniha začala nudit a nudila mě víc a víc. Příběh nemá žádný spád, žádné napětí ani dobrodružství. Neustále se tam popisuje jedno a to stejný, jen jinými slovy. Krásná příroda, nekonečná rekonstrukce, velice časté pití káv, snění o dokonalé zahradě, řešení jídla - co vařit? z čeho vařit? kam se půjdeme najíst? sotva se dojí oběd, už se řeší svačina. Moje představa o této knize byla úplně jiná, takže jsem teď po dočtení hodně zklamaná.
Abych nebyla jen negativní, tak ve mně kniha vzbudila zájem podívat se do Toskánska.