Pod ochranou pohanského boha

Pod ochranou pohanského boha https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81331/bmid_pod-ochranou-pohanskeho-boha-ecD-81331.jpg 4 97 22

Vikingové (Tim Severin) série

1. díl >

Thorgils, dítě narozené roku 999 našeho letopočtu, žije postupně na Orknejích, na Islandu, v Grónsku a dokonce i ve Vinlandu, jak se tehdy říkalo teprve zadlouho poté oficiálně objevené Americe. Žije bez matky a bez otcovského zájmu, zato od útlého věku prožívá neuvěřitelná dobrodružství pod ochranou pohanského boha. Takový je hrdina románu Tima Severina Vikingové, odehrávajícího se na severu v době působení prvních křesťanských misií. Obracení na Kristovu víru na severu není snadné ani rychlé, ti, kdož věří v celý panteon bohů v čele s Ódinem, umí svět své víry bránit. Když autor uvádí čtenáře mezi vědmy, znalé magického umění seidr nebájí, ale seznamuje ho se skutečným duchovním dědictvím pohanského severu na podkladě vědeckého bádání, jemuž podrobil i rodinné, sousedské a politické vztahy oné doby. Kromě napínavého děje čekají čtenáře v tomto prvním díle trilogie tedy i dosud prakticky neznámé informace. Autor sám tyto informace získával nejen studiem - povoláním je badatelem, filmařem a autorem odborných publikací - ale opírá se i o vlastní zkušenosti, sám podniká výzkumné expedice, včetně cesty přes Atlantický oceán ve středověkém koženém člunu, a sklízí za svá díla mezinárodní ceny a uznání.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Viking: Odinn´s Child , 2009


více info...

Přidat komentář

DivnýJanko
03.05.2023 5 z 5

Príbehy zo Severu sú krehkké a silné zároveň, krehké na vnímavosť čitateľa a silné ak niť príbehu a hlavne toho čo nebolo povedané, čítajúci odhalí . nám ľuďom z vykúrených bytov s kobercami, ktorí by ťažko porazili zúrivého psa a nie zúrivého bojovníka, sa ľahko kritizuje a hovorí čo a ako by bolo lepšie. vymäkli sme, rozmaznali sme sa, zhíčkali... v tomto príbehu je časť života niekoho, kto napriek ťažkostiam, začal čítať znamenia života a život ho za snahu odmení priaznou, je tu opis niekoho kto sám pricháda na to čo je viera, čo vedenie, ako Odin prejavuje priazeň darom, ale jeho dar má vždy aj trpkú príchuť, príbeh o rannom kresťanstve a jeho temnej stránke no aj jeho ľúčoch svetla v nenápadných ľuďoch. je to príbeh o hľadaní a nachádzaní, prekrásny príbeh s jemnými presahmi do mystickej cesty. silný ako život. mám pred týmto príbehom úctu, veľa mi dal. ďakujem.

sel123
17.09.2021 2 z 5

Přečetl jsem teď 4 vikingské série za sebou. Asi dílem náhody (dílem ovlivněn předchozími) mi přišlo, že mají klesající kvalitu. Nejprve Lasse Holm – Vikongové, Giles Kristian – Havran, Robert Low – Oathsworn, Tim Severin – Vikingové. Ne že by některá byla vyloženě špatná, ostatně dočetl jsem všechny do konce (vyloženě špatné série celkem vzdávám), ale podruhé již nejspíš číst nebudu. Od celkem reálného líčení Holma, přes lehkou fantazy Gilese, pohádka Low a nakonec náboženská agitka Severina. Vážně mi chvílema přišlo že už chybí jen Karkulka honěná Alibabou i s loupežníky  (mimochodem karkulka je pak i celkem uvěřitelný příběh ;-) ). Občas to vypadá že jeden od druhého opisovali a to nejen hlavní linka příběhu, ale kolikrát i detaily týkající se například soubojů, pocitů hlavního hrdiny …. Pravda tohle hraje v neprospěch Holma. U nejlépe když si uděláte obrázek sami.


Dant76
23.05.2020 4 z 5

Čtivá kniha, pomalu rozbíhající se příběh, trochu cestopis, trochu vyprávění o severských národech, jejich zvycích a mytologii...

hanzmb
20.03.2019 5 z 5

Kdo si chce užít vikingování, ať si přečte Zrzavého Orma nebo další severské série jmenované v předcházejících komentářích. Kdo si chce udělat představu o životě a chování seveřanů v 11. století ať si nenechá ujít Severina. A nejzajímavější na všech těch jeho popisovaných zajímavostech je to, že nakonec je čtete jedním dechem jako nějaký napínavý román. Ona tam 1 bitva a nějaké ty potyčky taky jsou. Ale ty jen dokreslují obraz doby. A při popisu putování s Eochaidem, jsem si uvědomil, že už bych si zase mohl přečíst nějaké ty další případy sestry Fidelmy.

Eicherik
10.02.2019 5 z 5

Thorgils, hrdina tohoto románu je skutečnou historickou postavou a události z Thorgilsova života, zde vymyšlené, čerpají většinou z islandských ság. Kniha je jednak odyseou jednoho neobyčejného života a zároveň kronikou některých historických událostí. Jedinou slabinu tohoto dílka vidím v občasných hlušších pasážích.

"Pouze cestou oběti a bolesti mohl otevřít svou mysl a ducha moudrosti. To je jedna věc, která nás odlišuje od křesťanů. Ti věří, že duše žije v srdci, ale my tvrdíme, že přebývá v mysli a že když se osvobodí mysl, je osvobozen i duch."

trudoš
01.01.2018 4 z 5

Pod ochranou pohanského boha je psáno v duchu starých severských kronik. Díky tomu se připravte na minimum dialogů a spoustu popisů, ať už tradic, krajů či historických událostí. Samotný děj pak připomíná odyseu prostého Vikinga, který měl to štěstí/smůlu, že mu bohové dali do vínku drobné magické nadání.
Kronikářský styl vyprávění ovšem nemusí sednout každému, ač je pro podobné romány jako dělaný. Bezdějové putování napříč severským územím postrádá konkrétní cíl, vyvažuje to však informační hodnota. V porovnání se synchronně vydávanými řadami Havran a Přísežné bratrstvo nejsou sice Vikingové Tima Severina taková řezničina, laděním se nicméně blíží autentické dobové atmosféře zdaleka nejvíc. Hrdina navíc působí dojmem skutečné lidské postavy a ne jako neporazitelný hrdina z legend. Něco jako Malý velký muž na drakkaru, čemuž odpovídá i jazyková stylistika. Paradoxně tak knihu oceňuji víc až po jejím dočtení, kdy i přes zdlouhavou popisnost musím uznat, že něco na tom Thorgilsovi je.

Aniday
25.12.2017 5 z 5

jsem neskonale vděčná, že si ke mně tato série nakonec našla cestu... můj dík patří Ódinovi, který mě tak šťastně provázel celým prvním dílem...

Atuin
05.07.2017

No ehm jak to jen říct. Nechala jsem se strhnout a půjčila si v knihovně hned všechny díly s tím že najdu nějaký historický román psaný okem současníka. Jenže autor se právě nechal taky strhnout a mě v té knize ( přečetla jsem jen první díl) něco nesedělo . Jako dějepisná část patrně na jedničku, ale postavy a tak tím to bylo nějak zabité, takové bez atmosféry.

hankapimi
12.03.2017 4 z 5

Opravdu je na každé stránce Vikingů poznat, že si Tim Severin dobové reálie a poznatky z té dávné doby nevycucal z prstu, ale nastudoval a probádal. Příběhy o Thorgilsovi , čerpající většinou z islandských ság , popisuje báječně, podrobně a barvitě. Např. dobu, kterou strávil pobytem a putováním s irským druidem brehonem Eochaidem. Nebo jako otrok v klášteře, kdy se učil jako mladý novic ve scriptoriu opisovat na pergamen latinské texty. Nikdy bych si nepomyslela, že vyrobit pergamen na jediný velký svazek si žádalo kůži z více než 100 telat či jehňat - v té době obrovská investice ! V klášteře také pozoroval při práci iluminátory, kteří si vyráběli vlastní barvy a zdobili jimi evangelia a potřebovali pevnou ruku a ten nejjemnější štětec. Pro takto delikátní práci se nejlépe hodily chlupy z vnitřku veverčího ucha... Bavilo, zajímalo, překvapilo a obohatilo, co dodat. Kdo má rád takový styl psaní příběhů, jistě se mu budou Vikingové líbit.

marvan00
19.02.2016 3 z 5

Na Severinově knize lze dobře ilustrovat bídu současného historického románu. Zatímco historické reálie Severin nastudoval na jedničku, zcela mu uniká zeitgeist doby, nechápe tehdejší mentalitu lidí a tak jim podsouvá svůj, současný relativistický způsob myšlení, což je naprostý nesmysl. Obzvlášť pseudovědecké pasáže, kterými se Severin snaží přesvědčit čtenáře o racionálním jádru tehdejší spirituality působí jak ze zvláštní pomocné.

Autor pomíjí skutečnost, že ekonomický pohled na život se objevil až s průnikem fénických a semitských kultur a v současné podobě vykrystalizoval v polovině 19. století marxismem. Chápu, že pro současné pragmatické "odkouzlené" myšlení, ve kterém současník uvízl, je těžké pochopit myšlení kultury, která byla určována zcela odlišnými hodnotami. Jak trefně poznamenal Hermann Hesse, středověký člověk by naši současnou kramářsko-pragmatickou kulturu vnímal jako nesnesitelně barbarskou.

Pokud bych chtěl někomu přiblížit ducha vikingské éry, raději bych mu doporučil fantasy Paula Andersona Zlomený meč. V reáliích možná pokulhává, ale podstatu doby a ducha zprostředkuje nesrovnatelně lépe, než tenhle rádobyučený elaborát.

Dymond
07.09.2015 3 z 5

Nebylo to špatné, ale že bych mě to nějak zvlášť uchvátilo to taky ne. Takový zlatý střed...

jindrich7442
06.05.2015 4 z 5

Hodnotím za celou sérii - všech tří dílů:
Vzhledem k tomu, že mě vždy více zaujali "akčnější" příběhy, jsem byl z počátku poněkud zklamán z koupě této série. Po přečtení prvních kapitol jsem však musel vše přehodnotit. Hrdina knihy Thorgils není namakaný frajer, který každému s přehledem rozbije hubu, není to ani žádný zbohatlík, jak tomu bývá, nýbrž chudák bez rodiny, který když mu zachrastí nějaké stříbrňáky v kapse ihned po tlamě dostane a opět o vše přichází. Thorgils zkrátka oplývá neuvěřitelným množstvím štěstěny a jak by asi sám řekl: "Stojí při něm bohové". Ač jsem četl nespokojenost s příliš podrobnými popisy, tak za mě je hodnotím velmi pozitivně. Nelze sice ve všech případech a se 100% jistotou říci, že život takto plynul, ale popisované situace nutí čtenáře k zamyšlení o tehdejší době. Velkou měrou také oceňuji pestrost popisovaných národů, kmenů a především jejich zvyků, tradic a náboženství. Závěrem bych shrnul 4/5, neboť jsem již četl knihy, jejichž příběh mě do svého děje vtáhl rychleji a o něco snáz.

lugh
22.12.2014 4 z 5

Kniha je napsaná velmi poutavě, doporučuji i další díly.

Martin1974
27.06.2014 5 z 5

Dobrý historický román...Autor sa nesnaží o akčný dej za každú cenu. Napriek tomu čitateľa ľahko prenesie do dávneho stredoveku s nespočetnými informáciami, s ktorými ste sa určite na hodinách dejepisu nestretli.

gan112
06.04.2014 4 z 5

Dalo to zabrať ale je dočítaná. Nebol som schopný prečítať viac ako kapitolu denne, a aj tak mam v Torgilsovom živote zmätok. Veru prežil toho v prvých dvadsiatich rokoch svojho života nadmieru. Literárne by som knihu hodnotil priemerne, bola taká príliš popisná, no čo do historických informácií je to bomba. Príbeh sa ku koncu zlepšuje, Torgils dospieva a stáva sa z neho uveriteľná osobnosť, nie iba suchý pozorovateľ. A ku koncu ma knižka bavila viac aj preto, lebo sa dostala ešte viac do polohy polemizovania o viere kresťanskej oproti pohanským náboženstvám. Myslím si že tie časti o presadzovaní sa kresťanstva v pohanskom svete a o jej začiatkoch, to z čoho vzišiel jej vývoj by mal poznať ehm každý :) a tak dúfam že v tomto duchu pohanstvo versus kresťanstvo sa bude séria niesť aj v ďalších dieloch. Inak ten preklad neviem či niekde nebol navine aj autor ale niektoré slovíčka tam použité proste do historickej knihy nepatria. Uzavriem to tak že najviac mi na knižke vadil fakt že na konci chýbal slovník, ten by tam mal byť.

spajs.v
26.03.2014 5 z 5

Pohodove cteni ... prijemny pribeh.. doporucuji

mpb1913
12.02.2014 4 z 5

Není to žádná zběsilá jízda, děj plyne jen pozvolna, ale knížka vás neustále nutí číst dál.

Mako123123
23.12.2013 3 z 5

Celkom fajn knižka, dej tiež zaujímavý a aj vikingská tematika ok. Hoc tam bolo veľa mien postáv, ktoré sa skoro stále začínali na T alebo G -takže som v tom mal po čase jemný chaos, aspoň som sa dozvedel ich terminológiu. Som zvedavý na pokračovanie...

paloma
15.10.2013 4 z 5

Samotný příběh není zase až tak strhující, ale tematicky mě kniha velmi zaujala a dobře se četla.

Edana
04.02.2013 3 z 5

Nápad dobrý. Zpracování silně pokulhává. Jistě, pokud se autor snaží alespoň lehce stylizovat do středověkého rukopisu, jsou asi nějaké rozsáhlé psychologické rozbory postav nemístné...přesto je však děj lehce chaotický, postavy dost povrchní a prvoplánové. Ale i takové věci se dají překousnout, když jde o raný středověk a Vikingy. Hodně mi ale vadila velká spousta syntaktických chyb a překlepů (překladatelka asi měla na dílo ďábelský termín). Celkově ale text působí silně "neuhlazeně", "rozbitě" - a tady už nevím, jestli vinit autora nebo opět překladatelku.

Štítky knihy

Vikingové 11. století dobrodružství historické romány

Autorovy další knížky

Tim Severin
britská, 1940
2011  81%Pod ochranou pohanského boha
2012  83%Zlověstné proroctví
2013  87%Králův muž

Kniha Pod ochranou pohanského boha je v

Právě čtených3x
Přečtených152x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených13x
Knihotéce120x
Chystám se číst90x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x