Pochyby

Pochyby https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412578/pochyby-ofz-412578.jpg 5 2 1

Americké drama, které se odehrává v církevním prostředí, ale ve skutečnosti reflektuje problémy současné společnosti. // Česká premiéra se uskutečnila 1. a 6. března 2007 v Divadle Kolowrat. // Přeložila: Lenka Kolihová Havlíková

Přidat komentář

InaPražáková
14.06.2022 5 z 5

Vynikající psychologické drama, kde se každý se po svém snaží činit dobro, ale není jisté, jestli tím všichni nepůsobí zlo. Postavy jsou vyhraněné a svébytné, ale sympatie k nim se v průběhu budou měnit. Shanley pracuje s pochybami na více rovinách, zpochybňuje metody, rozhodnutí (je lepší řídit se citem - a není to jen snazší? -, nebo být poslušný, ale bezcitný?), zdánlivě zpochybňuje i rozdělení na dobré a zlé. Ale pozor, nejde o morální relativismus, jen o nejistotu, jestli a jak se dá poznat, co je co. Také je to hra o hranici mezi předsudky a intuicí, které je snadné vzájemně zaměnit. A samozřejmě i o realitě katolické církve nejen dřívější doby.
A pak přijde postava, která věci vidí z čistě praktického hlediska - vyčítali byste černošce v 60. letech malomyslnost, když je smířená s tím, že za naději na lepší budoucnost se platí?
Shanley pokládá mnoho otázek, často nepříjemných, a nedává odpovědi. Je o čem přemýšlet. Nevím, nakolik je text Pochyb k sehnání, ale rozhodně doporučuji to zkusit.