Po práci legraci II.

Po práci legraci II. https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356607/bmid_po-praci-legraci-ii-56o-356607.jpg 4 21 4

Po práci legraci série

< 2. díl >

Kniha Po práci legraci (2016) měla velký čtenářský ohlas. Připomenout si dobu socialismu na tehdejších anekdotách, hádankách, parodiích a posměšcích, jež byly pro mladší ročníky opatřeny vysvětlujícím komentářem, se ukázalo jako šťastný nápad. A jelikož se do knihy ani zdaleka nevešlo všechno, co lidový vtipálek za čtyřicet let vlády komunistů vyprodukoval, přicházejí autoři s druhým dílem, kde ve vypouklém zrcadle humoru ožívají tehdejší politici, úderníci, zpěváci, herci, výrobky, pochutiny, oděvy, automobily, sochy, stavby, knihy, filmy či sdělovací prostředky. Sandokan, Goro, bílý pes, přestávky s koťátky, Mrazík, Zpěv míru, Děvčátko, na slovíčko, Pražské vajíčko, Partyzánský samopal, Rudá Twiggy, Chlasta Vramostová, Belzebub Zeitung, Literární měsíčky, sisinky, lančmít, soběslavská chřipka, hrobeso, kulturní vložka a další divy socialismu. V příloze najdete zpěvník písňových parodií, slovníček lidových průpovídek, čítanku soudružských perliček, rukověť mladého rockera a nevojáka i řadu ilustrací a dobových fotografií. Motto knihy zní: „Jaký je rozdíl mezi lidem a lidmi za socialismu? – Náš lid buduje novou a spravedlivou společnost a statečně překonává všechny překážky, kdežto lidi na to serou.“... celý text

Přidat komentář

cori
28.08.2021 3 z 5

Druhý díl opět přináší abecedně řazené pojmy a mnoho anekdot. Dozvíte se např. kdy proběhla největší autogramiáda v Čechách, co byly kousocháče, hruzyně, hoplapo, drumel, azbuk, vrakosa. Závěrečná stať o modré knížce mi do celého konceptu knihy moc nepasovala.

kaffa
28.05.2020 5 z 5

nemělo by se zapomínat.... kniha budiž mementem pro nové generace.... memento humorné, však velmi hořké....

těším se na další díly


Corso
08.07.2019 4 z 5

*stale plati to iste co som napisal u prveho dielu. S poznamockou, ze kniha na konci obsahuje poucne a zaujimave doplnky. Citaty z clankov a prejavov tych cias. Skvelu stat o "modrych knizkach" (hrdym majitelom jednej z nich som aj ja!...hoci ziskanej az v "makksich" rokoch devatdesiatych). Ale rata sa aj to. Uprimne povedane, nakupujem okamzite vsetko co ma dnes nalepku RETRO, lebo ked vidim fotku stareho fenu, balicka caju, pohladnicu zo zotavovny ROH, stare noviny, taha ma k tomu magnet. Clovek naozaj zabuda. Nove prekryva stare. A ja rad spominam.

maryska09
05.07.2019 5 z 5

Je vidět, že lidový humor je nezměrný a rozšíření prvního dílu vydalo na plnohodnotnou knihu. Díky za ní.

Autoři knihy

Jan Nejedlý
česká, 1971
Jakub Šofar
česká, 1958