Po práci legraci III.

Po práci legraci III. https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389636/bmid_po-praci-legraci-iii-pq2-389636.jpg 4 11 4

Po práci legraci série

< 3. díl >

Plavba po moři geniálního lidového humoru pokračuje! Víte, čemu se za socialismu říkalo atomkaše, bifekální brýle, ELPO obleček, hudrák, oprc, sešit sešitovič či kovralový lišej? Kde se nacházela Jakešova lhota, Serčany, Zelená labuť, Dům hrůzy u Radbuzy, sídliště Na pendreku či náměstí U třech sejrů? Komu se přezdívalo Červotočenko, Prasselini, Krysa Vasilisa, Rudý Rambo, Čtvrťásek, Lunďas Kuňdas, Bonifácek či Husák v čokoládě? Nebývalý úspěch prvních dvou dílů zábavných lexikonů Po práci legraci přiměl autory k sestavení třetího pokračování. Hlavním pramenem se staly ohlasy od čtenářů, kteří vydolovali z paměti dobové anekdoty, hádanky, průpovídky, písňové parodie, historky ze života a především lidové výrazy ze všech sfér bytí od hospody přes sjezdový palác až po kriminál. A jelikož za tehdejšími vtipy už kráčí historie, dozvíte se zde řadu faktů a zajímavostí z časů čtyřicetileté vlády rudých soudruhů. Jak říká popletený plukovník Brabec: „Doteďka jste se smáli vy a teď se budete smát vy!“... celý text

Přidat komentář

Iki1
29.11.2022 4 z 5

Psát o době nedávno minulé je vždy trochu nevděčné. Čtenáři se většinou rozdělí na dvě nekompaktní skupiny. Jako pamětník jsem rád, že autoři dali dohromady tehdejší humor, a to fajn odlehčenou formou. Čtení je to pohodové, přisluněné, ač tehdejší doba taková nebyla. Forma knihy přímo vybízí, aby autoři všechen materiál zpracovali online. Zde je totiž možnost využít přímých odkazů a není třeba při čtení listovat v předešlých dílech. Parádní jsou ilustrace, super hodnotím závěrečnou Malou nástěnku socialismu.

cori
13.11.2021 3 z 5

Třetí díl přináší méně známá hesla a pojmy lidové slovesnosti, které se neobjevily již v předešlých knihách. Nejvíc oceňuji dobové anekdoty a na konec knihy zařazené historky čtenářů.


Candide
01.01.2020

Četba této série pro mě byla příjemným způsobem, jak oslavit 30 let svobody, jakýmsi utvrzením se v tom, jak jsem šťastná, že jsem to nezažila. Po skvělém a mnoha novými informacemi nabitém prvním dílu ale přišel druhý, který mě vůbec nezaujal a ze kterého už jsem se toho tolik nedozvěděla. Připravil mě o motivaci do dílu třetího, který už jsem jenom prolistovala. Nic to ale nemění na tom, že jsem vděčná, že tyto knihy vznikly, a ráda je doporučím každému, kdo chce vidět normalizaci z jiného, v tomto případě humorného a aspoň trošku odlehčeného úhlu.

Corso
13.11.2019 4 z 5

Vedel som co dostanem a dostal som to. Dalsie pokracovanie slovnika pre pamatnikov :) S vtipmi, pesnickami a abecedne zoradenymi heslami. Obcas som dostal info, o com som vobec ani netusil, ale tak, za komancov som bol decko a pubertak.

Autoři knihy

Jakub Šofar
česká, 1958
Jan Nejedlý
česká, 1971

Kniha Po práci legraci III. je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x