Plody zimy

Plody zimy https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91936/bmid_plody-zimy-HUr-91936.jpg 5 4 1

Samostatný čtvrtý díl románové tetralogie francouzského prozaika, vyznamenaný roku 1968 Goncourtovou cenou, vypráví o osudech dvou starých rodičů v malém francouzském městě, jejichž jeden syn se za druhé světové války stává kolaborantem a druhý odbojovým pracovníkem. Válka, stáří a choroby postupně deptají oba staré lidi, sedřenou a vše obětující matku i jejího neústupného muže, plného rozporných citů a mužské samolibosti. Kniha líčí zánik jejich životů, ale je zároveň oslavou poctivého života, práce a lásky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Les Fruits de l´hiver , 1968


více info...

Přidat komentář

Koka
04.12.2019 5 z 5

Po formální stránce je kniha úžasnou ukázkou autorových schopností širokého epického vyprávění. Clavelův talent zobrazit charaktery postav pomocí drobných epizod, gest, napůl úst utrousených poznámek - je obdivuhodný.
Po stránce obsahové román líčí ty nejchmurnější a nejdepresivnější motivy: stárnutí a stáří, ztráta sil a úsudku, neschopnost komunikace lidí žijících vedle sebe už tak dlouho, že už nedovedou spolu mluvit, válka a bezmoc civilních obyvatel vůči jejím nesrozumitelným záměrům a projevům.
Pro francouzskou literaturu však nepochybně hlavní hodnotou tohoto díla bylo bolestné téma: zkouška charakteru národa po dobu nacistické okupace. Počas 2. světové války se část Francouzů dala (a nadšeně!) do služeb německých okupantů, značná část se snažila jen uchovat si život a majetek, a jistá - problematická, hlavně levicově smýšlející skupina - založila hnutí odporu a partyzánské skupiny, jejichž působení někdy přinášelo spoluobčanům stejné ztráty a těžkosti, jako to nacistické. V tomto příběhu se všechny tři typické skupiny sešly pohromadě - v jedné rodině! Velké drama končí bolestně.
Doporučuji.

Autorovy další knížky

Bernard Clavel
francouzská, 1922 - 2010
1988  90%O černém beránku a bílém vlkovi
1985  72%Dlouhé čekání
1980  84%Čas vlků
1970  72%Noc bloudění
1972  90%Plody zimy

Kniha Plody zimy je v

Přečtených5x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x