Dlouhé čekání

Dlouhé čekání https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49060/bmid_dlouhe-cekani-BJL-49060.jpg 4 20 8

V této knize se nachází dva romány: Válečnice, která se skládá z pěti částí a Pekařka Marie, která má rovněž pět částí. Témata obou románů mají kořeny v kraji Franche-Comté, svobodném burgunském hrabství, které je podrobeno teroru vojsk kardinála Richelieua ve jménu sjednocení Francie (v první části tohoto románu) a zobrazena v čase odlivu válečných událostí (v druhé části).... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Rudé právo , Svoboda
Originální název:

La Femme de guerre a Marie Bon Pain


více info...

Přidat komentář

haki34
06.02.2022 3 z 5

(SPOILER) knihobudková...celkem jsem měla problém se začíst. tak nějak mi nebylo jasné o co vlastně v knížce jde..v první části se najednou ocitáme kdesi v bouřce v horách, kde jakási Henrieta kamsi jde a vzpomíná na nějakého doktora Blandela, altruistu, s kterým zachraňovala nějaké děti..z kontextu jsem pochopila, že zřejmě šlo o válečné sirotky z postiženého regionu. Henrieta se tak nějak zmítá sama v sobě, zvažuje, co dál dělat. A volí guerillovou válku..než to stihne rozjet ve větším, padne do místní léčky a její malá družina je zlikvidována. Udivilo mě, že Henrietě v podstatě nijak neublížili, utrpěla jen nepohodlím, hladem, chladem, a pak se teda musela dívat na likvidaci svých mužů...no a pak opět zvažuje, co dál. Ve zdecimované dědině najde mezi spoustou mrtvých podvýživenou slepou holku. Vytáhne ji z chatrče, kde živořili poslední přežívající na lidském mase, dokud neumřeli hladem...vidí v ní svoji spásu, ale ani tohle není správná cesta, jak se dozvídáme v druhém díle - pekařce Marii..

Pekařka začíná hezky popisy přírody a pokusem o obnovu opuštěných regionů, kdy se na "lazy" vrací původní obyvatelé i migranti, které láká možnost zisku půdy a vlastního majetku. Marie a její společníci oživují mrtvou dědinku...sledujeme hlavně vývoj Marie, její vnitřní život...Marie se z dřívějška znala s Henrietou, obdivovala ji, měla ráda, a zároveň se jí obávala jako ženské konkurence - v první části bylo znát, že mužům se Henrietta líbila..Marie žije s vandrovníkem, "krajánkem" Bisonetem, který nemá stání...a Marie to tuší...idyla dostane trhliny poté, co se na scéně objeví opět Henrietta...Bisonet k ní vzhlíži a dozvídáme se, že byla obviněna z čarodějnictví..(někde v hlavě vzadu mi zablikala Jana z Arku...mladá válečnice, která nedopadla dobře...)
Prožijeme tedy Henriettin proces, pokus o útěk, chycení, soud...a rozsudek. Marie se zmítá mezi city k muži a přátelstvím s Henriettou...a obojí končí..Henriettu nechá autor umřít na hranici (když se ještě dozvíme jednou větou, že slepá holčička také umřela...na horečku)
a Marie ? pokud jsem správně pochopila, je jí teprve 29let..mladá žena v nejlepších letech, sama sebe však v dobovém kontextu hodnotí jako starou a ztrápenou, unavenou životem a prací..a vyděšenou. Bojí se toho, že opět zůstane sama. Manžel umřel, a Bisonet ? och jak ho Marie chce. Miluje opičí láskou. Touží s ním zestárnout. Vychovat své děti. Ale po čem touží on ? Henrieta umírá a Marie nenachází klidu. Začínají jí záhadné bolesti břicha..jako předzvěst tragedie. Ano, volání cest. A nebo také útěk ? jisté je, že Bisonet odchází a Marie truchlí. V lese si zraní ruku (podle popisu mi přišlo, že by mohlo jít o vyhřezlou ploténku - prudká bolest, špatný pohyb, ochrnutí ruk..) a trápí se fyzicky i psychicky. Román končí návratem krajánka, který přichází udělat čistý řez..a odříznout Marii ze svého života. Klasika, výměna za mladší kus...Marie je zhrzená, trpí, vyvádí, a nakonec se zdá, že nachází naději do budoucna - nový život, nová generace rodící se ve válečných troskách..vidina dítěte jejího bratra se stává motivací k životu...

Román rozsáhlý, tragický, ale tak nějak nezáživný. Všechny ty hrozné věci mě nedokázaly dojmout. Henrieta mi přišla hlavně pošetilá..co vlastně chtěla dokázat ? tím, že jsme naskočili do obrazu z filmu, do rozjetého vlaku, a neměli jsme souvislosti, jen možnost sledovat její zoufalé počínání....
A Marie ? zrovněž zoufalá, nešťastná, toužící po obyčejných věcech...a vybírající si špatné muže, jak už tolik žen před ní...sice její část mě bavila víc než Válečnice, ale i tak jsem to dočetla hlavně proto, že nerada odkládám nedočtené...vracím d knihobudky a vracet se k ní určitě nebudu, autor promine...

Ladis777
08.01.2022 4 z 5

Kniha byla milé překvapení, narazil jsem na ni víceméně náhodou a měl jsem zrovna chuť si přečíst historický román, vlastně dva. Oba romány (na sebe volně navazující) docela uvěřitelně vykreslují dobové problémy, politické i společenské, stejně jako individuální tragédie. Mnohem víc mě oslovil první román, druhý mi přišel poněkud nastavovaný.


Hakl54
28.04.2021 5 z 5

Na dlouhé popisy přírody jsem si nakonec zvykla. Příběh Marie krásně a smutně popisuje těžký život žen a jejich stálou touhu po lásce a rodinném krbu.

Mindy
24.04.2021 3 z 5

Francie, 17.století. Jeden příběh se odehrává během třicetileté války, druhý v období po jejím skončení. I přes zdlouhavé popisy cestování, počasí a okolní krajiny byly oba příběhy čtivé a obohacující. Pekařka Marie mi byla bližší než válečnice Hortensie, ale obě hlavní hrdinky měly své kouzlo osobnosti.

evik75
18.07.2019 3 z 5

Přestože je děj spíše smutný, určitě nelituji, že jsem si knihu přečetla.

Marekh
09.04.2018 3 z 5

Citát z knihy, který mne oslovil:

Něžný, ale příliš vzdálený hlas Blondela se pokoušel jí připomenout, že nikdy žádné zabíjení nic nenahradí, že násilí, které přichází s represáliemi, plodí zase jen násilí, a ještě strašlivější, a to zase zplodí další… Něžný hlas zmlkl… Jasný pohled se vnucoval… Ale Hortensie už nebyla ochotná poslouchat Blondela. Jediné, co ji ovládalo, bylo to vření síly, jež se zrodila z jejího utrpení a jejiž mocnost pouze zvyšoval každý nový objev. Stala se řekou, nosila v sobě proud podobný těm, které stékají z hor její ztracené země. Mám v sobě řeku nenávisti, kterou už nic nemůže spoutat, myslela si.

EmiTu
27.07.2014 3 z 5

Příběhy dvou žen z těžkých časů 17. století, jejichž osudy se protnou v jedné smutné chvíli. První díl je o hledání správné cesty, odhodlaní, hrdinství, boji a nemilosrdnosti války. Druhý je o poválečné naději, vztazích lidí poznamenaných válkou, citech a neklidných duších. Vyprávění je hodně popisné, místy skoro zdlouhavé, napínavý děj a poetické vykreslení krajiny se střídá s nevýraznými částmi, zaujaly mě výborné popisy nevlídného počasí, které mělo dotvářet spíše temné vyznění knihy.

WEIL
22.11.2011

Tahle kniha mě zatím moc nezaujala.

Autorovy další knížky

Bernard Clavel
francouzská, 1922 - 2010
1988  90%O černém beránku a bílém vlkovi
1985  73%Dlouhé čekání
1980  84%Čas vlků
1970  72%Noc bloudění
1972  90%Plody zimy

Kniha Dlouhé čekání je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce36x
Chystám se číst4x