Planeta Nippon

Planeta Nippon https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355858/mid_planeta-nippon-QzP-355858.jpg 4 63 13

Japonsko už dávno nejsou jenom samurajové, ikebana či haiku. Kulturu země vycházejícího slunce ve světě stejně dobře – ba možná i lépe – charakterizují slova jako manga, anime či J-pop. Vlna fanouškovského nadšení z kulturního importu z dalekého východu už naplno dorazila i do České republiky, teprve nyní ale přichází na domácí knižní trh původní publikace, která se detailně zabývá moderní japonskou vizuální kulturou, jejím kontextem, vývojem i žhavou současností. V knize Planeta Nippon nabízí trio zkušených autorů Anna Křivánková, Antonín Tesař a Karel Veselý vhled do úžasného světa japonského komiksu, animovaných seriálů, filmů či počítačových her. Planeta Nippon je publikace, na kterou čekali všichni fanoušci japonské popkultury – od čtenářů mangy přes diváky anime až po hráče japonských počítačových her. Jedenáct kapitol s bohatým obrázkovým doprovodem skládá mozaiku vývoje mangy pro různé čtenářské segmenty, zabývá se fanouškovskou komunitou otaku, fenoménem roztomilosti (kawaii) nebo erotikou a pornografií. Autoři dále zkoumají, jak se v popkultuře odráží vztah Japonců k přírodě, jejich láska k robotům, nacionalismus či homosexualita. Planeta Nippon je určená všem, kteří se chtějí dozvědět něco o širším kontextu a historii svého koníčku.... celý text

Přidat komentář

Kverulant
28.03.2022 5 z 5

Výborná kniha k bližšímu seznámení s japonskou kulturou a moderní historií, která může sloužit jako soubor zajímavých tipů na různá díla, ale i dodatečného pochopení kontextu. Mimo jiné mě velmi zaujaly kapitoly o japonské LGBT kultuře, otaku, o japonské propagandě a cenzuře. Jsem rád, že něco takového vyšlo na našem trhu.

smisek280
09.07.2020 4 z 5

Kniha mne rozhodně příjemně překvapila, jelikož je pěkným shrnutím japonské pop kultury, ale zároveň se věnuje detailům, takže i lidé jako já, kteří o japonské pop kultuře ví mnoho informací se dozvěděli něco nového. Jediná výtka je asi ta, že se člověk občas v textu ztratí a musí jít o 5 řádků zpět, aby množství textu dokázal vstřebat.


Christine97
29.12.2018 4 z 5

Planeta Nippon nabízí čtenáři ucelený přehled jednotlivých sfér japonské popkultury, ať už se jedná o historický vývoj mangy či anime, elektronických vymožeností nebo J-popu, populárního hudebního žánru. Kniha se v mém případě četla poměrně dobře. Ovšem značné množství informací může být pro člověka nepolíbeného tématikou výše zmíněných druhů japonské popkultury až příliš velké sousto - snadno se může v textu ztratit či nové poznatky vstřebávat déle než je obvyklé.

wildXchos
14.10.2018 5 z 5

Konečně někdo napsal takovou knihu. Píše se tam snad o všem, co potřebují otaku znát. Něco jsem už věděl, ale tahle kniha hodně rozšířila moje znalosti.

Tofinka
10.10.2018 5 z 5

Jak již přede mnou psal uživatel Atlantis. Tato kniha musí složitě hledat své publikum, správné čtenáře, kteří se o japonskou kulturu zajímají, ale nevědí o ní první poslední :D. Řekla bych, že já jsem byla pro tuto knihu správným čtenářem. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí a po celou dobu čtení mě kniha bavila.

Knihu jsem četla poměrně dlouho, protože je potřeba takovou spoustu informací náležitě zpracovat a teď, když jsem knihu dočetla, mám pocit, že mi ten každodenní přísun nových informací docela chybí...

Pokud vás zajímá tvorba mangy, anime, vznik žánru yaoi a yuri, pohled Japonska na cenzuru a spostu dalšího... Rozhodně po této knize šáhněte.

Atlantis
30.07.2018 4 z 5

Planeta Nippon má problém v tom, že bude obtížně hledat svoje publikum. Pro japonskou popkulturou nedotčeného člověka bude nic neříkajícím počinem, plným nic neříkajících názvů a autorů. Naopak pro zarytého otaku nabízí jen málo nového a zajímavého.
Já jsem naštěstí něco mezi (spíše tedy tíhnu k druhé části škály), a proto na mne občas vyskočila nějaká zajímavost, která udržela moji pozornost pro další čtení.
Nic to ale nemění na tom, že skladba knihy není nejšťastnější a některé věci se opakují a struktura typu: témata pro chlapeckou mangu od začátku do současnosti, to samé s dívčí tematikou, gay, roboty, erotikou atd. se rychle zajídá.
Dejte si při čtení načas, nesnažte se do sebe nasypat Planetu Nippon naráz a budete spokojeni.

Dragonian
22.06.2018 5 z 5

Skvělá kniha o japonské popkultuře. Dozvěděl jsem jsem se spoustu nových a zajímavých věcí. Doporučuji všem!

Mirka.K
11.04.2018 4 z 5

Kniha nabízí poměrně detailní vhled do nejpodstatnějších/nejvýraznějších témat japonské popkultury. Oceňuji hlavně, že tvůrci dali velký prostor i negativním aspektům japonské společnosti.

robotto
19.03.2018

S výjimkou překladů japonské beletrie, kde by podle měla být jména přepisována českou transkripcí, mi celkem nevadí, zda je zvolena transkripce česká nebo anglická, ale v této knize mi hodně vadí, že transkripce není jednotná - ve výčtu několika japonských jmen a příjmení jsou některá v české a některá v anglické transkripci. Jinak kniha je zajímavá, užitečná.

-Endy-
13.12.2017 5 z 5

Tenhle "svět sám pro sebe" miluju a patřím do něj, a i přestože znalci už tady žádné svět-naruby-obracející informace nenajdou, tahle kniha je poklad.

MlaW
27.11.2017 3 z 5

No já osobně tolik nadšený nejsem. Pokud máte o Japonsku a jeho popkultuře nějaké základní informace, tak vám kniha vlastně moc nedá. V ničem nejde nijak zvlášť do hloubky a spíše se opírá o ty nejprofláklejší témata, které pokud máte internet stejně všechny znáte. Nechci aby můj komentář vyzněl nějak negativně, ale tentokrát jsem prostě za své peníze nedostal co jsem čekal.
Možná by bylo fajn udělat jetě Planeta Nippon 2, kde by se autoři mohli více rozepsat.

Evickar
21.10.2017 5 z 5

Bible pro otaku!

mangagirl
07.10.2017 5 z 5

Kniha je velmi dobře tématem a i rozdělením zformovaná. Knihu jsem si koupila hlavně kvůli zajímavostem o J-pop., která mě velmi chvástá a zajímá. Můžeme zde najít spoustu informací o všelijakých mangách a jejich autorech a tom, zda-li mají i svou vlastní anime verzi. Zjistíme zde i různá rozdělení žánrů, do kterých se řadí a stupnují. Šílené obliby a zájmy Japonců. Dokonce elektronickou, videoherní tvorbu a víceméně celkový informační rozsah o Japonsku a jeho popkultuře.