Plán Barbarossa

Plán Barbarossa https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90907/plan-barbarossa-90907.jpg 3 7 3

S použitím materiálů norimberského procesu, sovětských a německých archívů, vzpomínek, historických publikací a rozhovorů s přímými účastníky událostí zpracoval autor prehistorii plánu napadení Sovětského svazu nacistickým Německem. Líčí zrození plánu "Barbarossa", rekonstruuje diplomatické úsilí SSSR o odvrácení hitlerovské agrese, tajná anglicko-německá jednání v létě 1939, vypráví o hitlerovských zločinech v Sovětském svazu, snaží se osvětlit pozadí Hessovy cesty do Anglie a rozebírá omyly, jichž se německé velení dopustilo při sestavování plánu "Barbarossa".... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: ,
Originální název:

Osobaja papka Barbarossa , 1975


více info...

Přidat komentář

vvikingg
17.11.2023 3 z 5

Kniha poplatná své době, citace Brežněva, dějin KSSS, ale i západní zdroje. Ke křížovému tažení proti SSSR se přidali i satelitní státy Itálie, Rumunsko, Finsko, Maďarsko , zapomenuto na Slovenský stát ( brigáda generála Čatloše ), španělskou Modrou divizi ( división Azul) , západní dobrovolnické legiony. V knize dost politicky nezáživných pasáží, jednání o vzájemné spoupráci SSSR ( generál Vorošilov) - V. Británie ( admirál Drax) - Francie ( generál Doumene) z 12. srpna 1939 věnováno 50 stran. Čtvrté dělení Polska mezi Německo a SSSR autor mazaně obešel , 17. září 1939 vstoupila sovětská vojska do západního Běloruska. Z historického hlediska je zde mnoho zajimavých informací , cituji německého generála Moltkeho ,, proti Rusku můžeme vystoupit jen tehdy , pokud na západě budeme mít volné ruce.

Elrond
03.05.2019 3 z 5

Kvalitní publikace rozebírající přípravu napadení Sovětského svazu Německem a její realizaci.
Najdeme zde samozřejmě nezbytné politicko oslavné pasáže ovšem také řadu velice zajímavých faktografických údajů a odvážných rozborů. Je vidět že Bezymenskij byl velký profesionál. Sám se ostatně jako armádní důstojník účastnil některých klíčových událostí jako výslechu Pauluse po bitvě u Stalingradu či dobytí Hitlerova bunkru v Berlíně. Perličkou je fakt že v Bezymenského pozůstalosti se našla v roce 2007 hitlerova fonotéka gramodesek (obsahující i židovské a ruské interprety) . Podobně kvalitní mi přijde i jeho kniha o německých generálech.


Marbo
16.07.2017 3 z 5

Sovětský pohled na přípravu největší bojové operace všech dob. Nejvíce mne zaujal vcelku detailní popis sovětsko-západních jednání těsně před vypuknutím války v roce 39 o možné koalici proti Německu, o tom jsem toho moc nevěděl. Je však nutno si uvědomit, že kniha trpí dobou vzniku a s tím spojeným schematickým úhlem pohledu na danou problematiku.