Písní tě chválím

Písní tě chválím https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13123/bmid_pisni-te-chvalim-gvH-13123.jpg 4 17 4

Historický román o dramatickém životním osudu starořeckého básníka Simónída se odehrává v bouřlivé době plné válek, v 6. století př.n.l. Simónídes byl významným básníkem antického Řecka v 6. stol. před Kristem. V románě je vylíčena jeho životní pouť od narození ve městě Iúlis až do sklonku života v Syrakúsách. Básník, jehož nevzhledná tvář ostře kontrastovala s krásou jeho veršů, žil v době plné válek, intrik a zvratů; to se odráželo i na jeho osobních vzestupech a pádech. Autorka umně skloubila historická fakta s fantazií a podařilo se jí přiblížit čtenářům antický svět velkých tyranů i velkých básníků. A také připomenout, že Simónides je autorem epitafu "Poutníče, zvěstuj Lakedaimonským...", který byl určen Sparťanům padlým u Thermopyl.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The praise singer , 1978


více info...

Přidat komentář

petr_
27.06.2022 5 z 5

Ani se mi nechce věřit, že Homérovy eposy a básně se šířily mnoho let pouze ústně.
Jak dlouho muselo trvat, než-li se pěvci tyto básně naučili aby je mohli bezchybně předvést. Děj knihy na toto poukazuje. Pěvci si museli vše pamatovat a nic nezapisovali do písemností.
Dalším zajímavým poznatkem z této knihy je fakt, že umění bylo vzácné, nebylo to spotřební zboží, jako dnes, ale šířilo se jako médium obsahující důležité myšlenky a názory a tak působilo na posluchače i morálně. Otázkou je, zda má tyto atributy umění i v dnešní době. Ano, i dnes existují známé celebrity v umění, ale je otázkou, zda jsou také příkladem pro své příznivce.

VincentHS
04.03.2019 4 z 5

Velmi pěkný román od Mary Renault opět ze starověkého Řecka. Autorka ke skutečným historickým postavám v čele s hlavním hrdinou básníkem, skladatelem a pěvcem Simonidem doplnila věrohodný příběh, ve kterém zúročila svá studia historie a znalost daného období způsobem, že si jeden pro sebe v duchu říká: "Tak nějak to asi muselo být". Jen mě trochu mrzelo, že v příběhu nedošlo na vznik známého epitafu spartským hrdinům od Thermopyl.
A dva citáty na závěr ...
"Existuje ovšem i chvála, kdy si člověk říká, co udělal špatně, že zaujal pozornost takového trouby." :-)
"Politici budou vždy dávat přednost užitečnému před pravdivým, a krása se jejich chlupatých uší dotkne jen stěží."


MartinaSladkova
07.02.2017 5 z 5

Prvně jsem četla od Renault Do poslední kapky a ani Písní tě chválím mě nezklamal. Koho zajímá antika, tak jednoznačně doporučuji. Postavy jsou sympatické a je to psáno s nadhledem, přitom poutavě. Doporučuji.

Dagmi6
18.11.2014 4 z 5

Velmi zajímavá, napínavá kniha přibližující Starověké Řecko a pohled na svět starého muže.Kniha se mi líbila, pro zájemce o historii, doporučuji. :)