Písně a balady

Písně a balady https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15172/pisne-a-balady-15172.jpg 4 17 6

Zvučné a zpěvné verše, milostné písně, přírodní lyrika a staré balady skotského lidového básníka, který se stal „pěvcem národní hrdosti svého lidu". Vychází po více než 60 letech v Sládkově překladu a nezměněném výboru, který zahrnuje i Burnsovy básně sociálního a politického zaměření. Vydáno k 200. výročí narození Roberta Burnse.... celý text

Přidat komentář

ladyfromskye
31.12.2022 4 z 5

K Robertu Burnsovi jsem se dostala skrze báseň "Mé srdce je v horách". Dodnes si pamatuji, jak v jednom dokumentu o Skotsku, na který jsem se před lety dívala, zazněl refrén této básně. Byla to láska na první dobrou. Sotva jsem zjistila, že u nás vyšel tento výbor Burnsových básní, běžela jsem pro něj a čerta mi záleželo na tom, že ten konkrétní výtisk nese skvrny od polití.
Roky jsem knížku otevírala jen příležitostně, přečetla si vždy pár básní (a hlavně tu jednu!) a pak ji zase odložila do knihovny. Letos se knížka báječně hodila do výzvy a já si řekla: Děvče, směle do toho!
No a tady je výsledek. Básně jsou to prostě krásné! A Robert Burns byl opravdu mimořádný spisovatel! Úplně cítíte jeho lásku ke Skotsku a vnímáte, kolik pro něj znamenal cit k ženě. Svým uměním rozezpíval celé Skotsko a jeho lid.
Nicméně se musím přiznat, že mi občas přišlo, že na básníka nestačil náš pan Josef Václav Sládek, a proto jsem z hodnocení hvězdu ubrala. Nu což... o důvod víc vzít si k ruce "Collected poems of Robert Burns" a porovnat. Bude-li na to ovšem moje angličtina stačit :-)

Jehumaja
01.03.2021

Jáááááj...to bylo tak úchvatné❤️. Zamilovala jsem se do poezie, fakt!!
Nikdy by mě nenapadlo že budu něco takovýho číst, ale tohle bylo tak melodické, tak pravdivé, tak romantiké....tak skotské. VŘELE DOPORUČUJI!!


kykiryki28
10.03.2020 5 z 5

Miluji Highlands! Miluji skotskou historii! Miluji Roberta Burnse a jeho básně! Miluji SKOTSKO❤

dubakm
07.04.2016 5 z 5

Nejsem moc velikým fanouškem poezie, ale básně Roberta Burnse miluji.

I do confess thou art so fair

Ja přiznávam, že krásna jsi
a za tvou lásku řek bych dík,
však vím, že kdo se přihlásí,
tvým srdcem pohne v okamžik.

Já přiznávam, žes čarovná,
však nešetříš tím kouzlem vnad,
ba, větru nejsi nerovna,
jenž líbá všecko napořád.

Viz růžové to poupátko,
jak vlahne rosou list i stvol,
však zvadne, zchřadne zakrátko,
když utrhne je, kdo je kol.

Týž osud čeká v blízký den
tvůj květ, ač sličný,peřestý,
a brzo bude odhozen
jak všední bejlí u cesty.

eraserhead
29.04.2014 5 z 5

Opravdu nádhera. Jednoduché, prosté, nijak komplikované, ale hrozně příjemné a lidské. Nejvíce mě na Burnsových písních a rýmech zaujalo to, že u mnohých z nich by opravdu stačilo změnit jen jméno v nich zméněné a šlo by to věnovat hned několika lidem z mého okolí. Tak pestré a trefné mnohé ty písně jsou. Ve své prostotě a prostřednictvím krásného jazyka (za což patří velké dík překladateli) představují a stylizují čistou krásu vyjádřenou slovy. Kousky jako "Jan Ječmínek" (trvalo mi trošku déle, než jsem to celé pochopil, o to to ale bylo krásnější) nebo "Smrt a doktor Hornbook" jsou opravdu překrásné. Dnes je moderní o knize tvrdit, že se čte jedním dechem, tohle se vnímá, prožívá a cítí jedním dechem.

Robert Cambert
10.09.2011 4 z 5

Píseň Starý Rob Morris - ten rytmus cítíte a zpíváte ho prima vista.