Do soumraku

Do soumraku https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409719/bmid_do-temne-noci-e8x-409719.jpg 3 56 11

Byl miliardář, úspěšný podnikatel a vynálezce… teď zase nemá nic a vrací se zpátky ke svým kořenům. Je bez peněz, po uši v problémech – prostě Spider-Man, jak ho máme rádi. Ale něco se přece jen změnilo. Přichází člen rodiny, o kterém neměl ani potuchy. Příběh volně navazuje na komiks Spider-Man: Rodinný podnik!

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Into The Twilight , 2017


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
26.09.2023 2 z 5

CREW sa v r. 2019 pustila do vydávania dvoch nesmierne ukecaných pokusov o reštart dvojice mimoriadne populárnych marveláckych superhrdinov, ktorých slávu opätovne po istej dobe stagnácie nakopli úspešné filmové trháky, v ktorých ich stvárnili Tom Holland a Chris Hemsworth. Žiaľ, za mňa je jeden komiks priemernejší, než druhý. Nie je ukecanosť ako ukecanosť. Je to fakt otravne ukecané, čo je síce u Spajdyho bežná vec, ale tu je to proste len otravne ukecené, nie rozkošne ukecané. Ostatné postavy sú nezaujímavé, v deji je buď ťažké sa orientovať, alebo je plný klišé. Celé je to kruto zadýchané. Musím ale uznať, že Spider-Man: Do soumraku je na tom predsa len o čosi lepšie, ako Thor: Znovurozrozený, keďže Peter alias Spajdy sú moja obľúbená postava od detstva ešte z 9O. rokov a scenár je o 100% zrozumiteľnejší. Druhou stranou mince je, že tým pádom jednoduchý, priemerný, nudný a mdlý. Scenárista Chip Zdarsky sa snaží v hravých scénach (standup) a dlhých dialógoch (celkom milé poštuchovanie sa s Human Torchom, rozhovor s JJJ so šokujúcou koncovkou, hoc neverím, že by ho nespoznal na základe hlasu, stavby tela a odhalenej spodnej časti tváre) kráčať v stopách legendárneho Straczynského, ale proste na to nemá. Nie je to ono, tá snaha páčiť sa a kopírovať Straczynského bezprostrednosť príliš bije do očí. Asi by som o tom nehovoril ako o voľnom pokračovaní Rodinného podniku, v ktorom sa šokujúco ukázalo, že Spajdy možno má, možno nemá sestru Teresu, ale áno, isté dejové a postavové spojivá prítomné samozrejme sú.

ArkAngel
24.07.2022 2 z 5

Tahle nová éra Marvelu ale vůbec není zábavná. Spider-Man se utkává s nepřítelem, který by kvůli svému stáří měl být už dávno pod drnem a Pavouk mu to taky dává pěkně sežrat. Na scéně se znovu objevuje také Parkerova ne-sestra a on se po letech odmaskovává Jamesonovi. Restartík, který nikam nevede a stejně musíte mít něco načteno.


fvalek
28.12.2021 2 z 5

Musím bohužel souhlasit, že tohle je opravdu jen takový falešný rozjezd, u kterého je dokonce napsáno, že "volně" navazuje na Rodinný podnik. Tak volně, že je o tom vlastně celá jedna kapitola, která pak nedává žádný smysl, když Rodinný podnik neznáme, a je pro nás jen takovým zrychleným vyprávěním něčeho, co neznáme. Celkově pak mě štvou autorovy poznámky, že tohle se vyskytlo tam a tamto jinde, a pokud něco chceme vědět víc, tak si to můžeme přečíst tam a tam... To je pak hrůza něco takového číst. A to jsme si tuhle sérii vybral proto, že u nového Spider-Mana: Návrat ke kořenům je zase napsání, že to navazuje volně na tohle... Ale to bych se postupně dostal nejspíš až úplně k prvnímu komiksu vůbec, takže škoda mluvit.

Celkově jde o poměrně hutné dílo, které je textově a celkově dialogy velmi obsáhlé a mluví se v něm opravdu hodně. Spousta věcí se vysvětluje, spousta věcí se okecává, Spider-Man si hraje na generátor náhodných nevtipných vtipů a je to táhlé, místy nudné a urousané. Peter mi přijde docela nesnesitelný, a to ho jinak mám rád... Human Torch to moc nevylepšuje, ta divná sestra taky ne a výskyt dvou padouchů tomu nedává dostatečně grády. Na první díl série mě to opravdu nepotěšilo a nenalákalo na další díly. Je to jako kdyby byl Spider-man už starý, ale najednou začal dělat začátečnické chyby. :(

memphisz
16.10.2021 3 z 5

Další z řady falešných rozjezdů série pro nové čtenáře. Sice se to tváří jako nový začátek, ale i v poznámkách autora je jasně vidět, že příběh navazuje na dlouholetou historii komiksů o Spider-Manovi (spojovník samozřejmě důležitý ;) ). Máme tu staré známé padouchy (spíše starší klasiky) a řadu superhrdinských hostů (mladé a zábavné).

Zdarsky vedle typických momentu pro komiks o Spider-Manovi (vztahy, pochybný humor, odkazy na popkulturu, "velká odpovědnost"), píše také hodně o stáří (vtipy na staré lidi, Vulture jako padouch apod.). Zajímalo by mě, jestli je to nějaký jeho ageismus, nebo se snaží na mladé čtenáře naladit na vlně "ok, boomer" pózy...

lassse
26.06.2020 3 z 5

Je to takové ukecané, jakoby Spidey dospěl a potřeboval si ulevit.

Kate18
02.06.2020 4 z 5

Váš přátelský soused je zpět v New Yorku. Řeší problém, se kterým mu může pomoct Ironheart. Ale není to tak snadné, Ironheart mu nic nedaruje. Navíc má Spidey starost o svou kamarádku, která se zapletla do tajných věcí. Ke všemu do toho zapojí Human Torche, se kterým se vydá za Kingpinem, aby zjistili, v čem všem může mít prsty. Sejde se i s J. Jonah Jamesonem na přátelský rozhovor a objeví se i Vulture...

3DD!3
23.05.2020 4 z 5

Spidy tady má sice strašně blbý kecy, ale hodně to táhne nahoru poslední číslo s Jonahem. Je tu spousta hostů, hodně odkazů, ale v zásadě jde zase o to nejdůležitější. O maníka, který na nikoho nemá čas protože vždycky pomáhá někomu z průseru a prostě jim neumí říct ne.

Voliarty
23.03.2020 3 z 5

Málo akcie, veľa rečí...

Aj tak som ale rád, že tu máme ďalší Spider-komiks (mimo UKK A NHM). Bodaj by sa to rozhýbalo a bolo by to ako s Batmanom, ktorému toho u nás vychádza stále viac a viac.

Pekne Zdarsky nadväzuje na Rodinný podnik a ukazuje nám ďalšie osudy Teresy. Čo je dobré. Taktiež potešil návrat klasický záporákov Vultura, Tinkerera a Kingpina, rovnako ako hosťovanie Iron-Heart (i keď veľmi krátko) a Humana Torcha (ich spoločný vzťah so Spideyim je k nezaplateniu). Taktiež nesmieme zabudnúť na posledný zošit, kde si Spider-Man a J.J.Jameson vyjasnia svoje nezhody.

Aj napriek všetkým tým pozitívam, ako som písal na začiatku, je tu málo akcie a veľa kecov. Taktiež celý ten príbeh ohľadom ,,tajného vládneho spiknutia" ma nejako nebavil a keby ostali u tých mobiloch, vôbec by som sa nehneval.

dontbullshitme
25.01.2020 2 z 5

Jsem velký fanoušek marvelovských filmů, a tak jsem si říkala, že by nebylo na škodu si přečíst i nějaký komiks, tím prvním se stal tento a.. nebylo to nic moc, ač se Spiderman snaží být vtipný, vůbec mi to vtipné nepřišlo, celkově mě to moc nebavilo. Doufám, že má Marvel v zásobě lepší komiksy, než je tento, jinak budu hodně zklamaná.

jarynek
26.11.2019 3 z 5

Poslední sešit, kde Spider-man vede dlouhý dialog s Jonahem jamesonem, stojí za to, ten byl hodně dobrý, ale jinak to až na občasné vtipné hlášky bylo spíše nudně ukecané.

KubaHanzelin
24.10.2019 4 z 5

Pořád ten hláškující Pavouk, pořád se to příjemně čte, hezky se na to kouká, tedy pokud ty panely nejsou jeden velký chaos..
Jen ten příběh mě tolik nechytnul a to, že to skončilo cliffhangerem mě už nenadchlo vůbec, ale poslední sešit stál opravdu za to:)

Autorovy další knížky

Chip Zdarsky
kanadská, 1975
2019  74%Překvápko
2019  67%Do soumraku
2021  81%Město hříchu
2020  71%Hledaný
2021  78%Návrat domů