Pěstitelka růží

Pěstitelka růží https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13257/bmid_pestitelka-ruzi-BsN-13257.jpg 4 94 29

V zajímavém psychologickém románu s kriminální zápletkou autorka rozkrývá zasutá traumata všech protagonistů. Román se odehrává na ostrově Guernsey v průlivu La Manche. Osudy dvou hlavních hrdinek určila druhá světová válka, jinak by se nikdy nesešly. Jedenáctileté anglické děvčátko Beatrice bylo během evakuace ostrovanů před německou okupační armádou odtrženo od rodičů a jeho výchovou se celých pět válečných let zabýval německý důstojník se svou mladou ženou Helenou. Konec války nepřežil ani německý důstojník, ani Beatricini rodiče, a Beatrice s Helenou se octly na zbytek života pospolu, spjaty směsicí náklonnosti i nenávisti. Obě se dožívají vysokého věku a ještě na sklonku života dokážou významně ovlivnit ostatní lidi kolem sebe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Die Rosenzüchterin , 2000


více info...

Přidat komentář

knihomolka525
11.03.2024 2 z 5

nezaujalo ani příběhem a už vůbec ne zpracováním.Autorka se svým postavám věnovala až hnidopišsky. Až je upozaděn ústřední motiv.pokud knihu odkládáte a po určité době se k ní vrátíte asi bete mít problém ,jako já ,se zorientovat v ději

85098211
01.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Od autorky se mi do rukou dostalo již několik knih, které napsala později. A nyní jsem se tedy vrátila víceméně k jejím počátkům ;-). Příběh jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu (které vzniklo kupodivu až v roce 2020), ovšem plný počet dát ani při nejlepší vůli nemohu. Prolínají se zde dvě linie vyprávění, jedna z let 2. světové války, a další ze současnosti, kterou obstarává (zhruba) rok 1999. Na ostrově Guernsey už celou řadu let žijí Angličanka Beatrice s o deset let starší Němkou Helenou, která sem původně přišla se svým manželem Erichem Feldmannem. Spolu s ním zabrala dům Beatriciných rodičů a už tam zůstala napořád. Beatrice má syna Alana a ten je závislý nejen na alkoholu, ale citově také na silně promiskuitní Maje. A do toho všeho se jednoho dne objeví Franca, mladá žena z Německa, která má psychické problémy a manžela, který ji podvádí a zároveň se snaží, aby na něm zůstala závislá... Samozřejmě v knize vystupuje ještě celá řada dalších postav, o těch se ale podrobněji zmiňovat nebudu. Příběh jako takový mne nakonec zaujal, přestože jsem se ze začátku lehce trápila a do knihy se musela tak trochu nutit. A také například Maja mi byla opravdu nesympatická až do morku kostí! Dokonce i Beatrici jsem vůbec nechápala, protože když otěhotní, chce žít celý svůj zbývající život ve lži, která se však díky Heleně provalí...
No a v poslední části příběhu dochází v této malé komunitě k vraždě...
Ve finále knihu hodnotím poctivými čtyřmi hvězdičkami. Přestože mi totiž nesedla úplně, musím ocenit její velkou čtivost a autorčin nesporný vypravěčský talent ;-).


broskev28
24.04.2022 4 z 5

Autorku jsem doposud znala jen z detektivních knih, takže Pěstitelka růží pro mě byla překvapením. Ale na základě zdejších komentářů jsem se odhodlala k četbě a nelituju.
Kombinace současnosti (více než 20 let staré) a válečných časů na ostrově Guernsey je velmi zajímavá a obě ženské postavy, které tu dobu společně prožily, rovněž. I další románové postavy - Franka, Alan, Maja, Kevin, Julien - jsou podrobně vykreslené, takže kniha je čtivá a jen jakoby mimochodem nabízí nádherné popisy ostrova, třeba první dva odstavce kapitoly 10. Pravdu mají ovšem i ty komentáře, které se podivují množství tiskových chyb, já bych sem zahrnula i sražený text bez patřičných mezer, škoda. Mně navíc občas neseděl ani překlad, třeba "získáte k nim odstup".
Přesto knihu doporučuju - detektivky Ch.Link mě nijak nenadchly, ale tohle čtení se mi líbilo a věřím, že potěší i naše romantické čtenářky.

"Prababička Edith vzdychla. Podle jejího názoru mají mladí lidé dnes příliš velkou možnost se nezávazně poznávat. Úplně se odnaučili se také závazně usadit."

reniva22
18.04.2022 5 z 5

Od začátku to byl zajímavý příběh. Ke konci už jsem ji nemohla zavřít, dokud jsem nedočetla :)

i.stefany
01.11.2021 4 z 5

Charlotte Link je má velmi oblíbená autorka psychologických románů. Jen málokdo dokáže vylíčit postavy tak dokonale plasticky jako Charlotte. I v tomto románu z období okupace, se jí povedlo vytvořit právě díky postavám napínavý příběh, líčící spletité životní osudy dvou žen. Malé anglické dívenky Beatrice a Heleny, mladé manželky německého důstojníka.

m_martina
16.08.2021 5 z 5

Dost dobrá kniha, skvěle napsaná, přesně můj šálek čaje.

Jiparis
07.08.2021 5 z 5

Román, ve kterém sledujete několik různých rovin a příběhů se rozvíjí ve dvou dějových rovinách. Hodně se mi líbilo prostředí normanských ostrovů za války a velmi zajímavý a těžko pochopitelný vztah Beatrice a Heleny. Krimi zápletka na závěr mi připadala trochu nadbytečná.

faraonka
04.07.2020 5 z 5

Krásný příběh.Stoji za přečtení.

Miluna40
04.09.2019 4 z 5

Uz je to par let co jsem ji cetla a moc se mi libila. Asi nejvic z jejich knih. Nenudila jsem se,doporucuji

LenkaKa
13.08.2018 3 z 5

Kniha není špatná, každopádně je čtivá, ke konci i napínavá.

Inka063
03.01.2018 2 z 5

Kniha by nebyla marná, kdyby autorka zůstala v psychologické rovině, protože její vykreslení charakterů je podle mého obdivuhodné.
Ale co ten závěr??? Proč sklouzla někam hluboko mezi podřadné detektivky? Jako by to ani nebylo její dílo a práci zadala - řekla bych - až dítěti. Měla jsem pocit dvou knih neuměle naroubovaných do sebe.

durinka
01.12.2017 3 z 5

Pěkný a velice čtivý příběh, ale ten konec...

konicekbily
08.08.2017 3 z 5

Spíše psychologická studie než krimi či červená knihovna.

Joyce24
06.08.2017 4 z 5

Pěkný příběh zasazený do prostředí jednoho z Normanských ostrovů, pro mě do této doby zcela neznámého. Četlo se téměř samo, děj rychle ubíhal, příjemně se střídala minulost s přítomností. Těším se na další knihy od této autorky.

babiočka
24.07.2017

Knížku jsem po 130 stránkách definitivně zavřela.
Neustálé líčení depresivních nálad a myšlenek psychicky labilních postav pro mne vůbec nepředstavuje zajímavé čtení.

aralka
08.01.2017 5 z 5

Parádní čtení :-) Dějově zajímavé, místně zajímavé, pečlivě vykreslené postavy a jejich charaktery, řekla bych až psychologicky propracované, kriminální zápletka, milostná zápletka, nic přehnaného, žádná červená knihovna, několik časových rovin, zkrátka román se vším všudy, který vás aspoň na chvíli odnese pryč z reality všedních dnů....:-) mě se kniha moc líbila a určitě není poslední, kterou jsem od této spisovatelky četla!! 5 hvězdiček jednoznačně!

certik003
31.08.2016 5 z 5

Mám moc ráda autorčiny knížky pro jejich čtivost a dobře psychologicky propracované postavy. Opět nezklamala a už se těším až si přečtu další její knížku.
Co mě zarazilo bylo velké množství překlepů, občas se to stává, někdy najdu i hrubku, ale tuhle knížku nejspíš vůbec neviděl korektor.

kika 13
25.04.2016 4 z 5

Román se četl dobře.
Nejvíce mi byla sympatická Franka.Její manžel Michal si přímo říkal o proplesknutí.
Helena a její násilná smrt dodali knížce na dramatičnosti.Beatricie ta nankonec zažívá neradostné
procitnutí,že vše je jinak než si sama myslela.

AdaVinculin
31.03.2016 5 z 5

Knizku jsem precetla, ani nevim jak, cetlo se krasne, nenasilne.. Skvely pribeh z valky a zase uplne z jineho pohledu. Ale teda ta Helena mi ale lezla na nervy :-D

Šánka
13.03.2016 5 z 5

Krásný, dějově rozmanitý román s výborně vykreslenými postavami. Počátek příběhu je zasazený do doby okupace Normanských ostrovů za 2. světové války, kde se setkávají mladá anglická dívka Beatrice s ženou nacistického důstojníka Helenou a jejich životní cesty se navždy zvláštním způsobem propojí a ovlivní jejich osudy.
Kniha je obrazem lidských emocí, které se Ch. Link tak výborně podařilo do příběhu vepsat, lásky, nenávisti, zrady, ale i odpuštění.