Pekař příběhů
Chlebové těsto je jako život, je třeba s ním pracovat, mísit ho, dokud nedozraje. Stejné poznání překvapí i primabalerinu Sophii, jejíž zranění zničí závratnou kariéru. Pekař příběhů je moderní pohádka o novém pohledu na svět, která se dotkne srdcí všech věkových kategorií.
Originální název: Der Geschichtenbäcker, 2022
Komentáře knihy Pekař příběhů
Sophie byla celý život baletka a tanečnice. Když se zraní a divadlo s ní ukončí smlouvu, neví, co se svým životem dál. Aby měla klid od úřadu práce, nechá se na pár dní zaměstnat v lokální pekárničce.
Od autora jsem četla Knihonoše, milé čtení o pánovi, co roznáší knihy starým a nemohoucím lidem a spolu s malou holčičkou se snaží tuhle tradici zachovat.
Pekař příběhů vcelku ale postrádal nějaký hlubší příběh. Sophie má depku, upeče pár chlebů a voila, vše je v pohodě
Sophie prochází krizí, po ukončení angažmá v divadle ztrácí sama sebe a neví, co dál. Nabízí se otázka, jestli ji to opravňuje k tomu chovat se naprostá kráva úplně ke všem, a hlavně k manželovi, který nedělá nic jiného, než se ji snaží pomoci a vyjít vstříc veškerým jejím rozmarům
Téma ztráty své identity i krize v manželství je samozřejmě důležité, ale tady podané za mě velmi nešťastně.
Na manželskou krizi ale zřejmě funguje nejdřív vyznat lásku někomu jinému, a pak upéct chleba
A to nemluvím o naprosto nereálně vykreslené situaci, kdy malou pekárnu těsně před krachem má zachránit žena, která 20 let chleba ani neochutnala, natož aby ho pekla. A když se tři dny neukáže v práci, tak nejen, že nedostane okamžitě padáka, ale pekař a majitel se hroutí, protože bez ní pekárna nemá absolutně šanci na přežití
V pozadí se nachází také příběh Giacoma, pekaře a Sophiina šéfa, který byl hezký a smutný, ale tak nějak vyšuměl v pozadí Sophiiných výlevů.
2*/5* za téma ztráty místa v životě, za asi dvě a půl hezké myšlenky a postavu malé Anouk, která byla správně praštěná
Zároveň si ale myslím, že někomu kniha může sednou a případně i pomoci. Tohle je pouze můj subjektivní pocit z knihy
Ze začátku krásný příběh psaný krásným jazykem, těšila jsem se na to, až si ke knížce sednu a budu dál číst. Nelíbil se mi konec, ale to je můj problém :-).
Po Knihonošovi jsem měla asi větší očekávání. Poklidné čtení, ale nijak zvlásť mě příběh nezaujal.
Uklidňující čtení, žádné vělké zvraty, spíše běžné věci ze života a opět milá dětská postava jako v Knihonošovi. :)
Oproti Knihonošovi mě Pekař příběhů zklamal. Základní myšlenka se mi líbila, ale to provedení... Vlastně mi to nic nedalo, ani proměna Sofie. Chápu, že je to o pečení, ale aby slovo "chleba" a milion různých přirovnání k němu bylo na jedné stránce tolikrát? Pak už to bylo otravné.
Líbila se mi postava Anouk, překvapivý závěr si mě též získal, ale celkově bohužel.
Za mě byla tahle kniha asi na stejné úrovni jako Knihonoš (až na to, že tam mi neseděl ten konec). Příběh mě bavil, jen mi na začátku přišly některé věty takové zvláštní a rozhodně jsem nečekala ten pekařův zvrat na konci, to by mě opravdu nenapadlo. Taky nemůžu říct, že by to bylo předvídatelné, protože jsem si vždycky myslela, že vím, jak to skončí a nakonec to skončilo jinak. No a stejně, jako mě v Knihonoši bavila Šaša, tak tady mě bavila Anouk s tím svým žehnáním všem a všemu okolo. Už se těším na další autorovu knihu.
Po Knihonoši jsem čekala příběh, který mě pohladí na duši, dojme k slzám a zatočí s mým pohledem na život a svět. Místo toho jsem dostala poměrně poklidné vyprávění o životě v jednom pekařství. Četlo se to téměř samo, stejně jako už zmíněný Knihonoš, ale z nějakého důvodu mě kniha nedokázala stejným způsobem chytnout za srdce. Závěr mi přišel tak nějak narychlo uplácaný a téměř nelogický, jak se autor na posledních pár stránkách snažil najít způsob, jak dopřát všem postavám jejich happy ending. A právě toto kvapné a nevěrohodné vyřešení všech problémů mi celý dojem z knihy zkazilo. Stejně si ale od autora přečtu i jeho další knihu (až nějakou vydá), protože se v jeho poetickém vyprávěním může objevit další literární klenot.
Zvláštní příběh o lásce k tanci, pečení, o manželské krizi a hlubokých myšlenkách, který mě bohužel neupoutal.
Oddechova romanticka kniha, která obsahuje vše, co clovek od takové knihy čeká. Láska, strach, zklamani, odvaha, znovunalezeni. Moc hezky napsané.
To byla TAK hezká knížka, úplně mě pohladila na duši. Sice se jedná o román, ale o takový ten, kdy člověk hned od začátku neví, jak příběh skončí. Plný krásných úvah a milých slov. Dlouho jsem po dočtení knihy neměla tak dobrý pocit a ještě chuť si upéct chleba. :-) A navíc jsem nečetla Knihonoše, v mnoha komentářích je uvedeno, že je ještě lepší. Mám se tedy na co těšit :-)
O lásce, odcházení i nových začátcích. Krátký poetický příběh, taková skoro pohádka, trochu naivní, ale milá. Opět plno krásných úvah. Autorův Knihonoš se mi líbil více, ale to bylo pravděpodobně tím, že se vše točilo kolem knih.
Moc pěkně napsané.Uklidňující,ale zároven lehce nutí k přemýšlení o jedincích.Doporučuji
Velmi dojemný a čtivý příběh. Obecně romantické knihy moc nečtu, z děl od J. Caplin či T. Hazelwood jsem přečetla jen jednu knihu, a dále číst nemusím. Ale knihy jako je Pekař příběhů si přečtu ráda. Je tam romantika, ale taková příjemná na čtení s přesahem, jak já říkám. Naleznete v ní i nějaka ta moudra, a to já ráda. Doporučuji i těm, kteří stejně jako tento žánr častou nečtou. Zatím ji dávám do TOP 5 - škoda, že to není TOP 10 - už musím nějaké ty knihy vyhazovat, a to je do konce roku ještě daleko.
Pekař příběhů není špatné čtení – chleba, houstičky a obecně pečivo miluju, takže číst o jeho přípravě mě docela bavilo. Proložena tanečními/baletními postřehy včetně choreografie tahle kniha určitě měla své kouzlo, jakkoli je všem čtenářům jasné, že jde o voňavou pekařskou pohádku pro dospělé. Anouk a Elsa, to byla velmi povedená dvojice, vysvětlení Elsina krunýře bylo zajímavé, podobně jako název pekařství, který mi stále vrtal hlavou.
Takže kdo se chcete nechat pohladit milým příběhem, račte. Jen sama pro sebe hodnotím Knihonoše téhož autora výše.
Nádherné jemné čtení, styl jako autorova první kniha.
Pohlazení pro duši, možnost jak se na věci dívat jinak, i když vypadají nejhůře.
To a mnoho dalšího mi tenhle příběh dal.
Ľahké a fajn čítanie pred spaním. Popis prípravy chleba mal asi naznačovať, že aj žiť svoj život je vlastne zložitá práca, ktorá si žiada sústredenie sa.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Ježíš Kristus naděje pro ženy jezevčík Panna Marie balet nový začátek zranění baletky pekaři, pekařky pekařství, pekárny (provozovna)Carsten Henn také napsal(a)
| 2022 | Knihonoš |
| 2022 | Pekár a vôňa príbehov |
| 2025 | Dopisy na svačinovém papíru |
| 2006 | Víno: Rychlokurz v 10 sklenkách |
| 2025 | Zlatý písací stroj |
Externí recenze
- RECENZE: Pekař příběhů – Upéct skvělý chleba vám může změnit život / Hana Wielgusová, Dobrý blog
- PEKAŘ PŘÍBĚHŮ - Carsten Henn / Prostě Veru

80 %
77 %

Klidný a lidský příběh o každodenních radostech i starostech. Nic velkého se vlastně neděje, a přesto vás kniha donutí přemýšlet o vztazích, osudech a malých věcech, které mají největší význam.