Peckova jáma

Peckova jáma https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502508/bmid_peckova-jama-ZEj-502508.png 4 5 4

Román o tažení kapitána Kotulána s osmi muži (z nichž jeden je žena) na Sovětský svaz, prý už dávno zrušený. Humorná protiválečná moralita autora, který byl kvůli "pobuřování" proti "bratrské pomoci" Sovětského svazu nepodmíněně odsouzen. I do zbytku vojenského útvaru poblíž Bdělé pod Bezdězem dorazila zpráva, že Sovětský Svaz se zrušil. Vojín pacifista Navrátil o tom není přesvědčen, předpokládá, že se jen přizpůsobil novým poměrům a existuje dál. Kapitán Kotulán vyhlásí Sovětskému Svazu válku. Tažení osmičlenného voje zrušené armády začíná. Dosahuje Podkarpatské Rusi, kde se odehraje první bitva v krčmě a kde je poprvé užita přenosná jáma vojína Pecky, setkává se s Čurilou Plenkovičem, bohatýrem v terénním rollsu. Vyhnou se Moskvě, kde sídlí cár Puťkin, potkají vojína Čonkina strážícího dosud letadlo, potkají akademika Lysenka, nikdo však neví, kde by Sovětský Svaz mohl být. Až Baba Jaga prozradí, že jej najdou v lebce Lenina věčně živého uprostřed Moskvy matičky... Snově surreálný, absurdní děj, vybavující téměř veškerou sovětskou ikonografii od bylin přes častušky, Stalina a Mrazíka, působí jako zlý sen.... celý text

Přidat komentář

meluzena
02.01.2023

Ptákovina, to souhlasím. Po 50 stranách jsem si řekla, že mě to nebaví a že nemusím číst všechny ptákoviny. Zkusila jsem ještě přelistovat kus dopředu a ani to mě nechytlo. Odloženo.

Ptah25
12.08.2018 4 z 5

Ptákovina. Ale bavilo mě to od začátku do konce, ačkoliv ten konec mohl být podán zajímavějším způsobem. Ale co my víme, kde je Sovětskému svazu konec, když byl v Alma Atě zrušen? A kde je konec Christianu Immanueli Kepke-Kapkowskému, majiteli cukrárny v prvním vídeňském okrese, znamenitému cukráři, mysliteli, publicistovi a vlastenci, jehož životaběh naplňoval prof. Weinbergerovi, badateli, jeho život vědeckého bádání?


RamonVarga
12.06.2018 5 z 5

Absolutní trip. Pan Autor nemohl vymyslet větší békovinu.

Teckovana
18.10.2017 4 z 5

Ivan Binar strávil kvůli legráckám na účet Sovětského svazu dva roky ve vězení, ale jak se zdá, nepolepšil se. :-) Kniha asi měla autorovi pomoci, jak se s tímto strašákem vyrovnat po svém. Absurdní a groteskní pohádkový příběh o válečném tažení proti neexistujícímu, nicméně stále strach nahánějícímu nepříteli, s trochu nečekaným happyendem. Podobný styl jako Moskoviáda Jurije Andruchovyče, ale něco podobného by mohl napsat i Jaroslav Hašek. Kniha opravdu není určena dětem.

Kniha Peckova jáma je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x