Patricij

Patricij https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46590/bmid_patricij-ULz-46590.jpg 3 22 4

Román z prostředí nejvyšších kruhů anglické šlechty těsně před první světovou válkou. Líčí mileneckou dvojici, jejíž láska ztroskotává na tvrdých zákonech tohoto prostředí, společnosti, která má vlastní pojmy cti a neřesti a která za určitých okolností nedovoluje spojit společenské postavení a osobní štěstí.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

The Patrician , 1911


více info...

Přidat komentář

Abroš
24.02.2020 5 z 5

Kniha z níž čiší anglický,aristokratický chlad.Skvělé zpracování doby,ponor do psychiky postav.

Marbo
09.09.2017 3 z 5

Galsworthy umně popisuje svět, který není zas až tak mrtvý, jak by se mohlo zdát. Tlak okolí, předsudků a "bližních" umí drtit i dnes.
Během četby jsem cítil zvláštní spřízněnost dvou realismů, toho Gallsworthyho a toho socialistického. V obou hlavní roli hrají postavy, které jsou schopny největšího sebezapření, absence citu, v zájmu "něčeho vyššího".
Už se těším na Forsyty.


Olšan
06.06.2016 3 z 5

Ano, je to hluboký ponor do lidské psychiky, ano, trvá nějaký čas, než se vyznáme v tom, kdo je kdo, ale za jedno přečtení Patricij určitě stojí.

knihomilka
19.11.2013 5 z 5

Ako vždy, vynikajúci Galsworthy so svojím hlbokým ponorom do ľudskej psychiky, do myšlienok postáv, ako vie nádherne dokonale vykresliť jemné nuansy práve prebiehajúcich trápení hrdinov. Navyše tie opisy prírody vytvárajú ozajstnú atmosféru tých zašlých čias. Len zo začiatku bolo ťažké vyznať sa, kto je kto, no potom sa to už ujasnilo. A držme sa každý tej svojej spoločenskej triedy, áno, inak prežívame zbytočné súženia. Aj tak zostaneme tam, kde sme, kam patríme. Je to smutné, keďže vieme, že zmena nie je možná. Akokoľvek si prajeme, aby sme sa raz vzbúrili voči konvenciám, tie sú však silnejšie, nepustia nás. Nuž áno, v tejto knihe je opísaný pravý patricij.