Sága rodu Forsytů I. díl - Vlastník

Sága rodu Forsytů I. díl - Vlastník https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110306/saga-rodu-forsytu-i-dil-110306.peg 4 74 9

Sága rodu Forsytů série

1. díl >

Trilogie Sága rodu Forsytů zachycuje život tří generací rozvětveného patricijského rodu od poklidného údobí vlády královny Viktorie až do dvacátých let minulého století. 15. června 1886 se shromažďuje výkvět rodiny Forsytů v domě patriarchy rodu osmdesátiletého Jolyona. Konají se slavnostní zásnuby jeho vnučky June s architektem Philipem Bosinneym. Na slavnosti je přítomen i bohatý právník Soames Forsyte žárlivě střežící svou krásnou plavovlasou ženu Irenu, jež se za něj provdala po jeho usilovném naléhání a nemiluje ho. Aby Irenu odloučil od života londýnské společnosti a získal její lásku, objednává Soames u Bosinneyho stavbu přepychového sídla na venkově, což se pro něho samého, jeho ženu, mladého architekta a pro několik dalších členů rodiny Forsytů stává osudným.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Man of Property , 1906


více info...

Přidat komentář

kahoma
30.09.2020

Kdysi jsem to sledovala v televizi, nyní jsem - pro opáčko... - sáhla po audioknize. Velmi dobrá dramatizace! Velmi doporučuji, moc hezky se to poslouchá.

fénix56
08.07.2020 5 z 5

Souhlasím s komentářem "tsal", taky se mi nejvíc líbí první část trilogie, poněvadž popisování nešťastné lásky Soamese k Ireně mně z celé knihy přijde nejzajímavější. Soames, na první pohled obrovský suchar bez špetky citu a empatie Irenu vášnivě miluje. Ona to bere tak, že to je z jeho strany jen pocit vlastnictví. Ano, Soames opravdu rád něco vlastní, ale přesto mám pocit, že v jeho vztahu k Ireně jde u něho o víc než jen o vlastnictví. I když by se to dalo nazvat spíše vášeň než láska.
Ságu rodu Forysthů jsem viděla i jako seriál, nejdříve někdy na konci šedesátých let a novější zhruba před dvaceti léty a troufám si říct, že se oba seriály povedly.


Didi15
28.01.2020 3 z 5

Celkem fajn, ale můj žánr to není . Další díly čísti nebudu :)

tsal
26.02.2018 5 z 5

Když hodnotím Ságu rodu Forsytů, hodnotím vlastně hlavně tuto část. Vlastník je pro mě tím nejlepším z celé ságy a často také tím jediným, k čemu se vracím. S rodinou se zde setkáváme přesně na hraně dob její největší slávy a moci a jejího úpadku. Ještě to nezačalo, ale všichni už podvědomě tuší, že se k tomu schyluje a že je to nevyhnutelné. Příběhu to tak dodává šmrnc kouzla okamžiku a dramatu, k němuž v zásadě nedojde, přestože vám celou dobu dýchá za krk.

Dalším důvodem, proč Vlastníka preferuji nad ostatními díly, jsou postavy. Generace starého a mladého Jolyona je mi bližší, než generace jejich vnoučat a dětí. Kolize mezi rodově silně zakořeněnou praktičností a citovou jemností, na které celý román stojí, je u nich zkrátka nejvyostřenější. Obzvláště pak krystalizuje ve středobodu Vlastníka – v Soamesovi, jehož zbožňuji. Jeho vztah s Irenou je pro onen střet vlastně jakousi metaforou. Na jedné straně vítězí praktičnost, která se snaží problém spoutat a řešit (ať už zprvu slovy, nebo později bohužel i činy). Na druhé straně vítězí čistý cit, který se utíká do uzavřené mlčenlivosti a místo řešení nabízí svobodu emocí. To, co se děje v hlavě každého Forsyta (a vůbec každého z nás) je zosobněno v jejich manželství. A stejně tak i výsledek, pokud se nenajde rovnováha.

ddkk
10.11.2017 5 z 5

Přečetla jsem ságu, viděla původní, ještě ČB zpracování v televizi i novou verzi taktéž v televizi. Mé dojmy jsou skvělé.

Vidlička
17.10.2017 5 z 5

Zaboha nemožno se odtrhnouti, nežli všechny osudy dolouskány budou! A nemožno mi pomoci, avšak Soames mi jako tak hrozný hrozivec nepřipadal, ale asi budu jediná... :-)

Skawin
20.03.2013 4 z 5

Viděla jsem seriál, tak jsem neodolala a přečetla si předlohu. Kniha mě nezklamala a ač jde o téma rodinných vztahů je to kniha čtivá.

Katuska001
19.03.2013 4 z 5

Ze začátku trošku chaos v postavách, je jich příliš mnoho, ale jinak příběh pěkný a těším se na další pokračování...

kika 13
25.11.2012 3 z 5

Ostarém a velmi bohatém rodu Forsytů.Zfilmováno.

Autorovy další knížky

John Galsworthy
britská, 1867 - 1933
1972  88%Moderní komedie
2001  88%Sága rodu Forsytů 1-3
1991  85%Sága rodu Forsytů I. díl - Vlastník
1956  78%Venkovské sídlo
1970  80%Tmavý květ

Kniha Sága rodu Forsytů I. díl - Vlastník je v

Právě čtených5x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených7x
Knihotéce112x
Chystám se číst37x
dalších seznamech2x