Venkovské sídlo

Venkovské sídlo https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41615/bmid_venkovske-sidlo-5uB-41615.jpg 4 24 4

Román, napsaný v období největšího rozmachu Galsworthyho tvůrčích sil, je ideově blízký "Ostrovu pokrytců". Sbližuje je zejména analysa pokrytectví, konservatismu a šosáctví anglických vyšších vrstev, representovaných v románě nejvýrazněji rodinou venkovského šlechtice Horáce Peudyce. Konflikt jeho syna Jiřího s rodinnými tradicemi je sice vyřešen smírně, ale Galsworthyho ironie je sarkasmus a zejména pronikavý realistický pohled odhalují naprosto přesvědčivě prohnilost anglických "venkovských sídel". 45 svazek edice Klubu čtenářů... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

The Country House , 1926


více info...

Přidat komentář

MisaK81
07.08.2018 3 z 5

Knihou jsem se musela ze začátku hodně prokousávat, částečně i proto, že jsem četla značně historické vydání. Znovu bych se so ní nepustila, přesto, že mám historické romány hodně ráda. Zápletka mě moc nezaujala, v dnešní době je už úplně neaktuální a z pohledu dnešní doby spíše úsměvná.

lapagerie
19.06.2018 3 z 5

Příjemná Galsworthyovská klasika. Konzervativní a staromilský Horác Pendyce, jeho odevzdaná a přesto silná žena i lehkovážný syn krásně vykreslují atmosféru své doby. I když mě knížka neupoutala tak jako moje oblíbená Sága, bylo to hezké počtení.


Marekh
07.04.2018 4 z 5

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Věřím v svého otce, v jeho otce a v otce jeho otce, stvořitele a udržovatele mého panství. Věřím v sebe a v svého syna a v syna svého syna. Věřím, že jsme stvořili naši vlast a že ji zachováme takovou, jaká je. Věřím v naše tradiční školy, zvláště v ty školy, které jsem navštěvoval. Věřím v lidi společensky mi rovné a věřím ve venkovské sílo. Věřím ve věci tak, jak jsou, až na věky věků. Amen.

Někdy se může stát, že podobnost mezi otcem a synem zůstává dlouhá léta utajena, a teprve když rozkladné síly ohrožují články řetězu, který je navzájem váže, vydere se podobnost na povrch a působením ironie přírody se pak stává hlavním faktorem zkázy principu dědičné posloupnosti, jemuž dříve sloužila jako mlčenlivá a vysoce důstojná záminka.

Gerbasin
31.08.2012 5 z 5

Další z Galsworthyho mistrovských děl. I kdyby se dalo říct, že dějově je to téměř o ničem, tak přesto jsem se od toho nemohl odtrhnout. Opět precizně vykreslené charaktery postav, britský venkov popsaný jak na dlani, ale především - ten příběh je napsán tak věrohodně a s takovou jistotou, že se z něj stává i v roce 2012 napínavé a neobyčejné čtení. Příběh se motá kolem hrozícího rozvodu, dnes by se řeklo nic pozoruhodného, ale v Anglii na konci 19. století to byl hotový skandál, který dosahoval astronomických rozměrů, obzvláště ve vyšší společnosti.

Štítky knihy

Anglie anglická literatura anglický venkov

Autorovy další knížky

John Galsworthy
britská, 1867 - 1933
1972  88%Moderní komedie
2001  88%Sága rodu Forsytů 1-3
1991  85%Sága rodu Forsytů I. díl - Vlastník
1956  78%Venkovské sídlo
1970  80%Tmavý květ

Kniha Venkovské sídlo je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce73x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x