Pařížská švadlena

Pařížská švadlena https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420194/bmid_parizska-svadlena-VLN-420194.jpg 4 343 124

Láska a móda. Paříž a New York za druhé světové války a dnes. Dvě výjimečné ženy propojené napříč časem. Kolik toho musí obětovat mladá francouzská švadlena na cestě za naplněním svých snů? Román o mladé ženě a její snaze získat uznání a dobýt svět dosud vyhrazený jen mužům – módní průmysl New Yorku v polovině 20. století. 1940. Pařížská švadlena Estella Bissettová je ve svých dvaadvaceti letech nucena uprchnout z Francie před postupující německou armádou. Dostane se až do New Yorku a na Manhattanu se ocitne jen s pár franky, šicím strojem, vlastním originálním modelem zlatých hedvábných šatů a snem založit vlastní módní ateliér. 2015. Australská kurátorka Fabienne Bissettová přijíždí na výroční galapřehlídku v Metropolitním muzeu, která je pojata jako pocta celoživotnímu dílu její milované babičky – jedné z nejvýznamnějších módních návrhářek konfekce té doby. Jak se ale Fabienne dozvídá víc o babiččině minulosti, odhaluje příběh tragédie, zlomeného srdce, tajemství a bolestných obětí ve jménu úspěchu. Román Pařížská švadlena překračuje generace, společenské rozdíly i divoký kvas mezinárodního dění. Je to okouzlující příběh, který nebudete chtít odložit – o výjimečném vztahu mezi babičkou a vnučkou a jejich snaze zhojit zlomená srdce z minulosti.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Paris Seamstress , 2018


více info...

Přidat komentář

petrulkaa
28.11.2023 4 z 5

Zajímavý i napínavý příběh, ve kterém se prolínají dvě časová pásma. Mám takové knihy ráda. Jednu hvězdičku ubírám za překombinovanost, někdy jsem se v příběhu ztrácela a musela moc přemýšlet, kdo je vlastně kdo.

Kristy.Seb
25.10.2023 5 z 5

Není to láska, když se kvůli tomu druhému nejsi ochoten všeho vzdát. Jinak je to jen plamen, nehodný svíčky, na které zaplál.

Láska je jako obyčejný kus plátna. Teprve až celý prožitý život ho vytvaruje do šatů. Ale nikdo v těch šatech nevidí to plátno, nikdo neví, že kdysi existovalo jen ono. Nikdo nechápe, že bez něho by se žádné šaty nedaly ušít. A láska je jako cívka nití, která se odvíjí a dokáže všechno spojit.

Naprosto skvělý a dechberoucí příběh. Trochu jsem se ze začátku ztrácela v postavách, ale to se časem podalo. Opravdu skvělá kniha!


FejKýý
17.09.2023 5 z 5

Kdysi jsem ji rozečetla (přečetla jsem jen první kapitolu) a pak už na ni nějak nebyl čas. Po dvou a půl letech jsem zhltla celou knihu do pár dní. Příběh byl krásný. Určitě se mi líbil více příběh knihy Skříň plná Diora, ale zase Tři životy byly slabší než tohle. Natasha Lester nám zase představila krásný příběh (hodně věcí podle skutečných událostí), ale říkám si proč je to vždy tak smutné. Pořád jsem doufala v dobrý konec. Jestli je konec dobrý či smutný, to si musíte přebrat v hlavě sami po konci příběhu. Moje nejoblíbenější postava byla Estella a strašně jsem ji fandila a přála si pro ni ať její maminka přežije. Doufám, že brzy vyjde u nás od paní spisovatelky další kniha, protože už mám od ní nepřečtenou jen jednu knihu a to Dům na Riviéře a myslím si, že se na ni vrhnu co nejdříve. 4,5*

Nevr
12.04.2023 5 z 5

Styl je dost podobný Skříni plné Diora, některé náhody jsou dost překvapivé, ale i tak parádní kniha. Na začátku mě chytla a na konci vyplivla, nechtělo se mi přestat číst... Že jsou některé události na základě skutečných faktů, je pro knihu dle mého bonus (i když povahou těchto událostí je diskutabilní je nazývat bonusem). Autorka má neskutečný rozhled a dává si při psaní knih záležet...

veronika4937
27.03.2023 5 z 5

Páni, tohle byl zážitek! Dechberoucí příběh na téměř 500 stránkách, který bych ale nejradši přečetla na posezení, vůbec se mi nechtělo knížku odkládat.

V příběhu se setkáváme se švadlenou Estellou a později v lince ze současnosti s její vnučkou Fabienne. Estella prožila neskutečně zajímavý, ale taky zašmodrchaný život. Autorka postupně odkrývá její minulost, o které sama Estella neměla nejmenší tušení. Velkou roli zde hrají obrovské náhody, těch bylo možná až hodně, ale ve výsledku mi to vlastně nevadí. Příběh mě naprosto pohltil a byla jsem hrozně zvědavá, jak všechno dopadne.

Pokud milujete módu, tak si tuhle knížku obzvlášť užijete. Hodně prostoru je věnováno tehdejšímu módnímu průmyslu, dozvíte se, jak docházelo ke kopírování těch nejznámějších značek, i jak se postupně měnily trendy. Celý příběh je založený na skutečných událostech a i některé postavy jsou reálné, byť si jejich životy autorka trochu upravila.

Raislin
13.03.2023 5 z 5

Jedním slovem wau! Tady nedokážu říct, která kniha autorky se mi líbí nejvíc a nebo který hrdina je lepší. Příběhy ať smutné (to bohužel patří k událostem z období druhé světové války) vždy plné citu! Já tyto knihy řadím k jedněm z nejlepších. Autorka je pro mě jedna z nejoblíbenějších. A určitě se ke knihám vrátím. Dle mého názoru rozhodně stojí za přečtení.

Kristulda
22.02.2023 4 z 5

Kniha se moc pěkně četla, trošku tomu uškodilo překombinovaní. Některé zvraty tam vůbec nemusely být. Bylo to první setkání s autorkou, určitě si přečtu další její knihy.

marketa8211
22.01.2023 5 z 5

Příjemná oddychovka

Aghatte
20.01.2023 4 z 5

Říkala jsem si, že je to nějak moc překombinované a přenáhodované, navíc záměny dvojčat přímo nesnáším, ale číst se to dalo vcelku pěkně. Bavila mě tedy spíš minulost než současnost.
V doslovu jsem se dozvěděla, že je to na základě skutečných událostí, a to mi zvedlo hodnocení, omlouvám se autorce - život píše příběhy, že by člověk nevěřil.
Knihu vracím do knihovny, nic, co by člověk musel mít doma.

Doubravka1975
20.01.2023 4 z 5

Další knížka od autorky podle názvu a obálky slibuje čtení o módě, šatech atd. a opravdu to tak je, ale trošku zklamání, dlouho jsem se nemohla začíst a zdálo se mi to zbytečně zamotané a natahované, ale jinak opět moc pěkný příběh založený na skutečných událostech a reálných postavách, jak zmiňuje autorka v doslovu.
Dvě dějové linie, Paříž a New York, móda a láska, statečné a silné ženy.
Super, ale Skříň plná Diora se mi líbila trošku víc

Zdenas5
29.12.2022 4 z 5

Pěkně napsaný příběh o silném poutu mezi babičkou a vnučkou a jejich lásce k módě. Všímá si i vážnějších témat - života v okupované Francii, statečných lidí v odboji, ale i týrání žen. Vše je, jak je autorčiným zvykem, vyprávěno ve dvou časových liniích a postaveno na skutečných událostech a postavách. Příjemné oddechové čtení, ale na Skříň... podle mě nedosahuje.

Evaho73
04.12.2022 5 z 5

Kniha "Pařížská švadlena" splnila moje očakávania. Spájajú sa v nej rôzné prvky ako napríklad rodinná história opradená tajomstvom, dve časové línie, špionáž,  láska a utrpenie. Vďaka tomu je dej veľmi pestrý a čitateľ je konfrontovaný s neustále sa meniacimi zápletkami. 
Dejová línia odohrávajúca sa v čase 2. svetovej vojny ma presvedčila viac, ako tá zo súčasnosti, keďže pocity postáv tam pôsobili oveľa živšie. Hoci móda nepatrí medzi moje životné topky, autorke sa podarilo nadchnúť ma aj pre toto odvetvie. Predovšetkým bolo vzrušujúce zistiť to, čo sa deje v zákulisí. Hlavná postava bola dokonalá, pretože používala vlastný rozum a vo svojich rozhodnutiach bola  tvrdá a nezastaviteľná. 

ApolenkaS
24.11.2022 5 z 5

Nádhera a zajímavé téma.

jirina3500
22.11.2022 5 z 5

Poprvé jsem v literatuře vstoupila do světa módy.Nelituji,úžasně napsaná kniha,která se četla sama.Výstižně popsané modely,zajímavá zápletka hlavních hrdinů z minulosti a současnosti.Některé události a situace se zdají neuvěřitelné,ale život píše i mnohem neuvěřitelnější.Velmi mne zaujala odpověď Fabien své nadřízené,která zkritizovala její připravovanou výstavu. před tím,než se rozhodla převzít firmu po své úspěšné babičce v New Yorku. "Má to být pocta vymizelým řemeslům.Ruční práci,píli a trpělivosti.To vše je velmi cenné,a v naší době to může být snadno zapomenuto.Navíc to skvěle koresponduje se současným trendem zpomalení,návratem k časům před zavedením internetu a před nahrazením ruční práce stroji,kdy všechno trvalo déle a kdy jsme si cenili uměleckých výtvorů pro jejich krásu a jedinečnost.Ne proto,kolik peněz vynesly."

gossipavlina
06.11.2022

Hledala jsem inteligentní román pro ženy. Prostě aby to nebyla úplná tuctovka. Padlo mi do oka toto, asi i právě proto, že jsem přečetla jinou knihu autorky Skříň plnou Diora, a ta se mi líbila.
V případě švadleny jsem se nemohla začíst. Ani jsem se moc nenamáhala. Odkládám nedočtené.

Vlašule
16.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Toto je má první kniha od autorky, ale určitě ne poslední. V průběhu knihy se můj názor vyvíjel, je to uprostřed šmrncnuté i červenou knihovnou, ale asi bylo potřeba i na chvíli zvolnit, protože po některých těch hrůzách, už jsem ani nechtěla číst dál... je to příběh plný života, až neuvěřitelné lásky a síly, obzvlášt tedy ten Estelly. Za mě inspirativní čtení.

Termaap
04.10.2022 4 z 5

“SKŘÍŇ PLNÁ DIORA” od Natashy Lesterové byla úžasná, řadím ji určitě mezi to nejlepší, co jsem kdy přečetla. Nepřekvapivě jsem si tedy koupila i další knihy autorky a asi jsem měla moc vysoká očekávání, ale z “PAŘÍŽSKÉ ŠVADLENY” mám smíšené pocity. Nejsem zklamaná, to určitě ne, ale myslela jsem si, že mě děj pohltí mnohem víc.

Nedokážu úplně přesně říct, co tenhle můj celkový dojem způsobilo. Možná jsem ji četla v nevhodné době; hodně práce, málo času na čtení a tím pádem jsem nemela tolik prostoru se do příběhu naplno položit? Nebo byl příběh prostě slabší a nemela jsem nutkání vracet se k němu? Ať tak či onak, stále je to skvělá kniha od skvělé autorky, která rozhodně stojí za pozornost.

5holek
30.09.2022 4 z 5

Dobré, ale neuchvátilo. Taková oddechovka. Trochu překombinované osudy dvojčat a hodně romantickou optikou podaný odboj, ale jako odpočinková četba dobré.

Ossinky
13.09.2022 5 z 5

Mám přečtené všechny od této autorky, a i tato byla top! Fascinuje mě, že autorka si dá práci s tím, aby získala skutečné informace a pak je zasadí do příběhu. Takže opravdu můžete věřit, že zvěrstva, která se děla za války jsou pravdivá. Pařížská švadlena je opět příběh ženy, velké lásky k muži a práci, o houževnatosti a odvaze. Pošmákla jsem si a doufám, že si zase brzy budu moci něco tak krásného přečíst.

tereza8418
02.09.2022 5 z 5

Wooow. Tahle knizka mi uzasne sedla,bavila me od prvni stranky do posledni a postupne rozuzlovani pribehu me, i pres jasne naznaky,kdy clovek tusi,co bude nasledovat,stejne vzdy prekvapilo a naplnilo emocemi.

Štítky knihy

New York Paříž móda romantika ženy v 2. světové válce švadleny, krejčí

Autorovy další knížky

Natasha Lester
australská, 1973
2020  93%Skříň plná Diora
2019  87%Pařížská švadlena
2022  90%Dům na Riviéře
2023  78%Tři životy

Kniha Pařížská švadlena je v

Právě čtených10x
Přečtených478x
Čtenářské výzvě92x
Doporučených33x
Knihotéce260x
Chystám se číst371x
Chci si koupit63x
dalších seznamech6x